Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Jogerős: másfél évre ítélték az egyetemistát megvesztegető rendőrt

Jogerősen másfél év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt kiskunhalasi férfit, aki rendőrként 30 ezer forint kenőpénzt kért egy közúti ellenőrzés során.
Friss:

A jelenleg 36 esztendős Haskó Sándor 1998 februárjától hivatásos határőrként, majd 2008. január 1-jétől a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési osztályának járőreként dolgozott.

2009. szeptember 10-én este az 55-ös úton, Kisszállás külterületén teljesített szolgálatot. A vádlott megállított egy Szeged felé tartó kisteherautót, amelynek nem működött a bal első tompított fényszórója, és a sofőr vezetés közben telefonált.

A gépjárművet vezető férfi az igazoltatás során nem tudta felmutatni a kötelező tartozéknak számító egészségügyi dobozt, az elakadást jelző háromszöget, az izzókészletet és a menetlevél sem volt szabályosan kitöltve. A vádlott közölte a férfival, hogy a súlyos szabálysértések miatt fel kell jelentenie, így akár 100 ezer forint pénzbírságra is számíthat, és a büntetés hátrányosan befolyásolhatja egyetemi tanulmányait is.

A rendőr azt ajánlotta, hogy 30 ezer forint ellenében eltekint a feljelentéstől. A sofőrnél nem volt ekkora összeg, ezért a vádlott azt kérte tőle, hogy menjen haza pénzért, és biztosítékul hagyja nála a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Az egyetemista - látszólag elfogadva a vádlott kérését - otthagyta iratait és hazaindult. Egy órán belül kellett volna visszaérkeznie.

Hazatérve a férfi értesítette a hatóságokat, és egy szervezett akció keretében ment vissza a helyszínre, ahol a vádlottat - aki bűnösségét az eljárás alatt mindvégig tagadta - elfogták. A táblabíróság hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen másfél év letöltendő börtönre ítélte.

Korábban írtuk:

A 35 éves kiskunhalasi rendőr a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tavaly júliusban hozott ítélete szerint 2009. szeptember 10-én délután 6 órától járőri szolgálatot látott el mint járőrparancsnok egy járőrtársáva Kisszállás külterületén, az 55-ös úton.

Körülbelül 20 óra 30 perckor a rendőr megállította és intézkedés alá vonta a H. Bálint által vezetett kisteherautót, amely Kisszállás felől Szeged felé haladt. A gépkocsi bal első tompított fényszórója nem működött, illetve H. Bálint vezetés közben mobiltelefonált. Ezen felül, az igazoltatás során nem tudta felmutatni a gépjármű kötelező tartozékait, így az egészségügyi dobozt, az elakadást jelző háromszöget, az izzókészletet, továbbá a menetlevél sem volt szabályosan kitöltve.

Miután ezeket a szabálysértéseket feltárták, a rendőr közölte a sofőrrel, hogy az általa megvalósított szabálysértések súlyosak, miattuk fel kell jelentenie, és akár 100 ezer forint pénzbírságra is számíthat, egyben a büntetés hátrányosan befolyásolhatja az igazoltatott személy egyetemi tanulmányait. Ezek felsorolása után a vádlott azt ajánlotta fel, hogy ha H. Bálint átad részére 30 ezer forintot, eltekint a feljelentéstől. Azonban a gépjármű vezetőjénél nem volt ennyi pénz, ezért a vádlott azt kérte tőle, hogy menjen haza pénzért, és biztosítékul hagyja nála a személyigazolványát és a lakcímkártyáját.

H. Bálint - látszólag elfogadva a vádlott kérését - otthagyta iratait és hazaindult. Egy órán belül kellett volna visszaérkeznie. Hazatérve az igazoltatás alá vont egyetemista értesítette a hatóságokat, és egy szervezett akció keretében ment vissza a helyszínre, ahol a vádlottat - aki bűnösségét az eljárás alatt mindvégig tagadta – elfogták - áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

H. Sándor vádlottat a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2011. július 8-án hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért őt 1 év 6 hónap letöltendő börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette. A vádlott felmentés, védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. VV4 2012. február 15. 18:06
  „Már nem is kérik az izzókészletet... ilyen szabály már nincs.
  A vesztegetés két irányú: aktív és passzív, kvázi a cím a magyar nyelv szerint helyes, csak ritkán használt.
  A rendőrt pedig természetesen nyugodtan jelentse fel, akitől pénzt próbál "lejmolni"... de csak akkor! (Sajnos az állampolgárok is visszaélnek ezzel a lehetőséggel...)”
 • 23. igazságkereső 2012. február 15. 14:11
  „Izzókészletet ne is kérjen egyetlen igazoltató rendőr se, mert a mai új tipusú autóknál az autótulajdonos nem is tudja kicserélni, mert csak célszerszámmal lehet megbontani a búrát is!”
 • 22. istvang58 2012. február 15. 13:59
  „Nem kell védeni a rendőröket, inkább följelenteni ha szabálysértést, korrupciót tapasztaltok.
  Ők is ezt csinálják az adófizetők pénzén.”
 • 21. NP1 2012. február 15. 12:42
  „Emberségetavilágnak

  Ne legyenek illúzióid: a DM soha, semmit nem javít ki, mert minden úgy jó ahogy leírták - legyen bármekkora sületlenség is.
  Erről persze sokunknak a Bourbonok, vagy esetleg az ökör jut eszünkbe.........”
 • 20. deszkás 2012. február 15. 11:23
  „Valóban. Nem az egyetemista a hibás. De egy ilyen igazoltatáskor mondd EZUTÁN hogy egyetemista vagyok. Tuti a maximális birság.”
 • 19. csl1970 2012. február 15. 10:33
  „Azért gondolom nem az egyetemista a hibás a történtekért? Aki ezt így gondolja, annak az értékrendjével súlyos gondok vannak!”
 • 18. deszkás 2012. február 15. 09:58
  „Kedves VV4 ! Igazad van valóban nem.”
 • 17. Emberségetavilágnak 2012. február 15. 07:26
  „Elolvastam a címet, "Jogerős: másfél évre ítélték az egyetemistát megvesztegető rendőrt", újra elolvastam, nem hittem a szememnek. Rendőr veszteget egyetemistát????
  Aha, de aztán rájöttem, egyetlen logikus levezetés van csak.
  A rendőr hírnévre vágyott, megkért egy egyetemistát, vegye bele a szakdolgozatába. Nyélbeütötték az üzletet, az egyetemista írásba foglalta, hogy talált egy járőrt, aki éjjel-nappal jár és őriz, mert alvajáró, aztán amikor a megvédésre került a sor, lebuktak, mert kiderült hogy a rendőr még soha életében nem járt Őrségben, azt sem tudta, hogy létezik Vasi-hegyhát.
  Aztán elolvastam a cikket. Vajon, miért nem lepődtem meg?
  Már ezen a huncut címen sem.”
 • 16. Emberségetavilágnak 2012. február 15. 06:56
  „Ez a mai rendőrvicc?
  Magasan kvalifikált. Vesztegetve zsarol.”
 • 15. varadipal 2012. február 15. 06:56
  „13.Nagypapa., Ha elolvasod a 4-es hsz-t, akkor látni fogod, hogy Te vagy a második, aki megpróbálja a magyar nyelvet helyesen használni. Az újdondász csak a bocskais díszmagyart használja, az anyanyelvét kerékbe töri. Ezért nem is adja a cikkéhez a nevét.”
 • 14. booo 2012. február 15. 05:54
  „Én nem tartom súlyosnak az ítéletet. Minden ítélet visszatartó erővel kell hogy rendelkezzen. Olyan visszatartó erővel, hogy az elkövető fejében -pláne ha rendőr- meg se forduljon a gondolat!
  Szerencsére tudom, hogy a rendőrök igenis becsületesek, lelkesek és igen jól végzik a munkájukat!(A rendelkezésre álló lehetőségek között!) De mint egy nagy létszámban alkalmazott társaságban előfordulhat mindig 1-2 ember, aki rontja a mundér becsületét! Az ilyeneket a rendőr társadalom gyorsan -és helyesen- kidobja maguk közül.”
 • 13. nagypappa 2012. február 15. 03:52
  „Jogerős: másfél évre ítélték az egyetemistát megvesztegető rendőrt

  Ugyan olvassa és értelmezze már valaki a főcímet!

  Hol van itt szó arról, hogy az egyetemistát vesztegették meg.
  Vagy csak én nem értem?

  Azzal, hogy még magasabb bírság kiszabását teszi lehetővé a jog, még nagyobb lesz a korrupció csábítása.
  Biztos, hogy célravezető, hogy egy menet közben mobilozás egy havi minimálbér összegével azonos bírsággal fenyeget.
  Sokat járok az autópályán ha valamilyen állatot vagy baleseti forrást látok hívom 112-t. Ha megállok a leállósávban nagyobb a baleset kockázata, mintha menet közben telefonálok.
  Személy szerint nekem van kihangosítóm.”
 • 12. Besenyő_Pistabácsi 2012. február 14. 22:09
  „Gondolom H. Bálint egyetemista rettentően elégedett most magával!”
 • 11. SzőkenőSzarvas 2012. február 14. 18:55
  „És majd ez a derék szabálysértő hogy felháborodik, amikor lesz nála harmincezer, de a rendőr nem fogadja el. Én is remélem, hogy kiküldik neki a csekket, ettől függetlenül a rendőr is megkapta.”
 • 10. VV4 2012. február 14. 16:50
  „Kedves Deszkás! Gondolom, a határőrös beszólásod kapcsán semmivel sem tudod alátámasztani, hogy azon körökben magasabb mértékű korrupció zajlana, mint egyéb - közlekedési, autópálya, Budapest közterületi - állománykörökben! Maradjunk abban, hogy nem egyedi jelenségről beszélünk.”
 • 9. Triceratops 2012. február 14. 13:55
  „Nem védem a rendőrt, de ez kicsit súlyos büntetés. Statuáltak egyet vele.

  Remélem, azért a derék egyetemistának is kiküldik azt a százezres csekket.”
 • 8. MPe 2012. február 14. 13:46
  „moderálva köszönjük”
 • 7. deszkás 2012. február 14. 13:05
  „A határőrből rendőr.”
 • 6. racionalitás? 2012. február 14. 12:45
  „szegíny testvírek már várják....csak gyüjjjjjön.”
 • 5. jozko 2012. február 14. 11:36
  „Ez inkább tűnik zsarolásnak, mint megvesztegetésnek.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé a Fideszben: visszább vettek a felek

A kiskunfélegyházi Fidesz frakció vezetője már cáfolja, miszerint ultimátumot adtak volna a város… Tovább olvasom