Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Július közepére átadják az új sürgősségit a kecskeméti kórházban

Kecskemét - A projekt keretében összesen 1399 négyzetméternyi területet alakítottak át, a diagnosztikai épület első emeletén, és részben a rendelőintézet földszintjén.
Folyamatos betegellátás mellett, több ütemben valósul meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Nyíri úti telephelyén az „Életesély kulcsa a korszerű sürgősségi ellátás" elnevezésű projekt. A nagyszabású beruházás az Európai Unió támogatásával az ERFA társfinanszírozásával, valamint önerőből valósul meg.

- Jelenleg az utolsó, harmadik kivitelezési ütem munkálatai zajlanak. Milyen fejlesztések történtek meg eddig?
- A projekt keretében összesen 1399 négyzetméternyi területet alakítunk át, a diagnosztikai épület első emeletén, és részben a rendelőintézet földszintjén – mondta el Kerekes István projekt menedzser.
. A befejező ütem keretében 310 négyzetméter terület átalakítása van folyamatban a diagnosztikai épület első emeletén. A kivitelezési munkák 2010 augusztusában kezdődtek meg. Azóta elkészült a diagnosztikai épület I. emeletén a gyermek sürgősségi részleg, a felnőtt háziorvosi ügyelet, illetve a szájsebészeti sürgősségi részleg. Ugyanezen a szinten a II. ütem lezárultával adtunk át két vizsgáló helyiséget, egy négyágyas és egy kétágyas betegszobát fürdővel, két orvosi, egy főorvosi, és egy főnővéri szobát. A rendelőintézet földszintjén összesen 260 négyzetméter terület átalakítása is megtörtént, a fizioterápiás részleg elhelyezése érdekében.

- Nem lehet könnyű ennyi időn át a betegellátás és az építkezés egymás mellett élése.
- A jelenlegi III. ütem munkáinak befejezésével a Sürgősségi Betegellátó Osztály valamennyi részlege a végleges helyére költözhet. Jelenleg több helyiség a végleges funkciójától eltérően – ideiglenes jelleggel – más funkciót tölt be, azért, hogy a kivitelező részére a munkaterület folyamatosan rendelkezésre állhasson. A Sürgősségi Betegellátó Osztály jelenleg az optimálisnál lényegesen kisebb területen tud csak működni. Azonban az átalakítási munkák teljes ideje alatt a betegellátást folyamatosan, változatlan kapacitással látták, és látják el a jövőben is az osztály dolgozói. A munkaterületek elhatárolása minden esetben úgy történt, hogy a betegutak folyamatosan biztosítva legyenek, az MR és CT berendezés megközelítése biztosított legyen.

Végre méltó körülmények közé kerül a sürgősségi ellátás Kecskeméten.
Végre méltó körülmények közé kerül a sürgősségi ellátás Kecskeméten.

- Milyen projekt elemeket tartalmaz a harmadik ütem?
- A III. ütem befejezésével a Sürgősségi Betegellátó Osztály gyógyászai szempontból legkiemeltebb funkciójú helyiségei készülnek el. Ilyen például a triázs, a sokktalanító, vagy a mobil ultrahang vizsgáló. Ennek az ütemnek a keretében készül el továbbá két elkülönítő szoba fürdővel, két akadálymentes betegfürdő és WC, nővérállomás, nővérdolgozó és személyzeti öltöző is.

- Mikorra várható a projekt lezárása?
- Az átalakítási munkák befejezési határideje 2011. július 15. Ezen időpontig elkészülnek az építési és szakipari munkák, befejeződnek az orvosi és irodai mobiliák helyszínre szállításai és beépítési munkái is. Ugyanez az időpont a műszerek leszállításának végső befejezési határideje is. A projekt keretében 27 féle, összesen 48 darab orvosi-gép műszer kerül beszerzésre, ami az SBO teljes műszerparkjának 57 százalékos megújulását jelenti. Érvényes szállítási szerződése van a kórháznak valamennyi műszer szállítására. Az építési munkák készültségével összhangban megkezdődött az orvosi gép- műszerek helyszínre szállítása, beüzemelése, próbaüzeme. Több orvosi gépet és műszert már használatba is vettek, így például a CT berendezést, a mobil ultrahang és a mobil röntgen készüléket, a defibrillátort, a lélegeztetőgépet, a vérmelegítőt, a vérkészítmény hűtőt, a vérgáz analizátort, a betegellenőrző monitorokat és az ágytálmosó berendezést.

- Hogyan segítik a betegek tájékozódását az átmeneti időszakban?
- A kivitelezési munkák ideje alatt tájékoztató táblákkal könnyítjük meg az eligazodást, továbbá a diszpécser pultnál is minden szükséges információt megadnak a kórház munkatársai. A végleges állapotot tükröző információs, felirati rendszerek elkészítése is folyamatban van. A projekt keretében letapogatható braille írásos térképet, tájékoztató, információs táblákat is elhelyezünk.

Tóth Tímea (kis-kunsag.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebukta a KTE a százmilliós üzletet

Információink szerint eldőlt, hogy a KTE-Ereco közép-afrikai légiósa, Kethevoama Foxi nem lesz a Hajduk Split játékosa. A kupagyőztes ezzel mintegy 106 millió forinttal esik el.
Tovább olvasom