Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

KAFF tizedszer - Kecskeméten ünnepel az animációs szakma

Kecskemét - Hamarosan indul a KAFF, vagyis a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 7. Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztivál. A filmes seregszemle idén június 15-19-ig várja majd az érdeklődőket Kecskeméten.
- Kodály szülővárosában, a 2011-es Liszt-évben a zene és az animáció kapcsolata lesz a jubileumi, tizedik fesztivál vezérmotívuma – emelte ki Mikulás Ferenc fesztiváligazgató, a Kecskemétfilm Kft. vezetője. – Az idei KAFF mottója a kodályi kijelentés parafrázisa: legyen az animáció mindenkié, hiszen ma már nem csak professzionális stúdiókörülmények között lehet művelni az animációt, hanem akár otthon, házilag is – tette hozzá Mikulás Ferenc.

A négynapos mustra két fesztivál párhuzamosan: az Európai Animációs Játékfilm Fesztiválon az európai egészestés filmeket nézhetjük végig, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon pedig a legfrissebb hazai rövidfilmeket ismerheti meg a közönség. Az alkotásokat a nemzetközileg elismert szakemberekből álló szakmai zsűri mellett idén is több generáció díjazza majd. Az Országos Diákzsűri, a gyerekek és a felnőtt közönség is dönthet arról, hogy melyik filmet tartja a legjobbnak.


Akik döntenek a legjobbakról

A 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál versenyprogramjába választott filmekről nemzetközi zsűri dönt majd. Az ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin mellett az előző fesztivál fődíjasa, a tavaly Oscarra is jelölt animációs film, a Kells titka ír rendezője Tomm Moore, a francia rendező és animátor, Monique Renault, a Kossuth-díjas filmrendező, Rózsa János és a Magyar Filmunió igazgatója Vezér Éva dönt majd.

A 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra benevezett magyar rövidfilmek közül Georges Schwizgebel, világhírű svájci rendező vezetésével Eckhardt Balázs televíziós rendező, a Kecskeméti Televízió igazgató-főszerkesztője, Glaser Kati, az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, Michel Ocelot francia animációs játékfilmrendező és Raoul Servais belga rövidfilmrendező választja ki a legjobbakat. 

 
A vetítések három helyszínen zajlanak majd: A Kulturális Központban, az Otthon moziban, és idén először a városháza díszudvarán. A szervezők a környéken élőket is szeretnék bevonni a megyeszékhely kulturális életébe, ezért a versenyprogram filmjeit ebben az évben nem csak Kecskeméten, hanem a térség öt településén, Ágasegyházán, Ballószögön, Kerekegyházán, Lajosmizsén és Tiszakécskén is láthatják az érdeklődők. Idén először német nyelvű vetítés is lesz a Kecskemétfilm Kft. külföldi megrendelésre készített alkotásaiból.

A KAFF a hagyományokhoz híven idén is összművészeti fesztivál lesz. A vetítések mellett kiállításokkal, koncertekkel és előadásokkal is várják majd az érdeklődőket. Újra csodákat alkot majd homokból Cakó Ferenc, több hazai animációs rendezőnek nyílik tárlata, és a fesztivál ideje alatt bemutatkozik a kecskeméti stúdió legifjabb generációja is. Emellett fellép többek között Csík János, a Kaláka együttes és a Szabó Balázs Band is.

A 2011-es év kettős ünnep a kecskemétiek és az animáció szerelmesei számára, ugyanis amellett, hogy ez lesz a tizedik KAFF, a Kecskeméti Stúdió idén ünnepli negyvenedik születésnapját. A jubileum jegyében a fesztiválprogramba összeválogatták az előző kilenc fesztivál díjnyertes filmjeinek legjavát, illetve a műhely eddigi legsikeresebb alkotásiból is láthatunk majd egy csokorra valót.

Idén megnézhetjük olyan művészek alkotásait is, akik hazánkból indultak el, és munkásságuk mérföldkő volt az animáció történetében. A fesztivál szervezői műsorra tűzték többek között John Halas, Jules Engels, Jean Image és George Pal filmjeit is.

Ezen kívül számos más különlegességgel is szolgál majd a KAFF. Többek között a versenyprogramban láthatjuk majd a nemzetközi szemléken díjakat halmozó, részben a kecskeméti stúdióban készült spanyol alkotást, a Chico és Ritát, mely a világhíres kubai Bebo Valdés zenéjén keresztül mutatja be egy szenvedélyes szerelem történetét. Ahogyan pedig azt már megszokhattuk, idén is minden program ingyenesen látogatható.

A fesztivál nyolcvanmilliós költségvetéséhez idén húszmillió forinttal járult hozzá Kecskemét önkormányzata, a várossal kötött hosszú távú megállapodás azonban idén lejár. Zombor Gábor polgármester szerint jó esély van arra, hogy hamarosan ezt meghosszabbítják, ezzel is biztos alapot nyújtva a következő KAFF megrendezéséhez. A fesztivál idei költségvetéséből egyelőre hiányzik húszmillió forint, amit kormányzati ígéret alapján a tartalékalapból várnak a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Delmagyar.hu-gyereknap: Érezd jól magad velünk!

A delmagyar.hu gyereknapján egész nap ingyen motorozhatsz a Talmácsi Motoros Iskolával, és számos érdekes programban lehet részed, ha vasárnap kilátogatsz a Kecskeméti Gokart Stadionba. Tovább olvasom