Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Kötelező lesz a duális képzés a felsőoktatásban szeptembertől

A munkaerőpiac igényeinek megfelelő, vagy ahhoz a mostaninál sokkal jobban közelítő oktatási rendszerre van szükség, ezért 2013 szeptemberétől kötelező lesz a duális szakképzés bevezetése – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.
A Kecskeméti TISZK átadásán keresztül az egész országnak üzenhetjük azt, hogy igenis van értelme befektetni az oktatásba, mert ez közép- és hosszú távon megtérülő beruházás – mondta az államtitkár a Kecskeméti Térségi Integrált Szakképző Központban (Kecskeméti TISZK) elkészült 864 millió forintos beruházás átadásán, amely a tíz százalékos önerő mellett az Európai Unió és a magyar állam támogatásából valósult meg.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere elmondta: a projekt előkészítési fázisában arra törekedtek, hogy a Mercedes-Benz munkaerőigényeit figyelembe vegyék, ezért a Kecskeméti TISZK-ben megvalósult fejlesztést közösen határozták meg az üzem vezetésével. A kialakított feltételek lehetővé teszik az úgynevezett Mercedes-szakmák sikeres elsajátítását, a képzésben résztvevőknek pedig lényegesen nagyobbak az elhelyezkedési esélyeik – hangsúlyozta a polgármester.

Fabio Belá, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary oktatásért és képzésért felelős vezetője az MTI-nek elmondta: 2011-ben három szakmában elindították a szakképzést, melyhez ebben az évben csatlakozik a szerszámkészítő szak a gyár szakműhelyében.

Az oktatásért és képzésért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy a duális képzés a mérnökképzésben is beindul 2012 szeptemberétől a Kecskeméti Főiskolán. A Mercedes honlapján keresztül 212-en jelentkeztek a német cég felhívására, akik közül 12 diákot választottak ki, akik a kecskeméti gyárban fogják végezni a duális mérnökképzés gyakorlati részét – fűzte hozzá.

Fabio Belá kiemelte: alapvetően elégedettek a gyár igényeinek megfelelő, a német mintát követő oktatási rendszer kecskeméti kialakításával.

A várostól, az iskolától és a kamarától kapott támogatás mellett fontosnak nevezte, hogy kormányzati szinten is megszületett a stratégiai döntés az oktatás átalakítására.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. február 23. 18:08
    „Ősrégi módszer ez, csak a gengszterváltás után ezt is kidobták a ruszki csapatok után. Most, amikor a vállalkozók, vállalkozások agonizálnak, most, nekik kellene az új generációt szakmára tanítani?
    Egek, hogy ebből mi sül ki?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű állatmenhelye lesz Kalocsának

Az 1998-as állatvédelmi törvény előírja az önkormányzatoknak kötelező feladatként a kóbor kutyák… Tovább olvasom