Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Lógunk a mobilon - több tízezrekért

Kecskemét - Buszon, autóban, sétálgatva, ebéd közben, bevásárlóközpontban, télen, nyáron, úton útfélen lógunk a mobilon. Lehet utálni vagy szeretni, de mára elválaszthatatlan társunkká vált a telefon. De vajon mindez mennyiért?
Egyszer volt, hol nem volt, talán a mostani gyerekek számára úgy tűnik, igaz sem volt, hogy valamikor a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján bizony még éveket vártunk arra, hogy bekössék a hőn áhított telefont. Mikor végre sikerült csatlakoznunk a hálózatra, úgy éreztük, miénk a világ, és boldogan tekergettük a készülék tárcsáját vagy nyomkodtuk a gombjait.

Ma már elég néhány perc, és máris a kezünkben csöröghet az új készülék. Noha telefonjaink nem vezetékesek, mi mégis láthatatlan kábelekkel kötődünk hozzájuk, sokan már elválaszthatatlanul. Függővé váltunk végérvényesen. De vajon mennyibe kerül az, hogy folyamatosan hálózatra kötve élünk?

Bak Lajos a Kulturális Központ igazgatója éjjel-nappal elérhető, sosem kapcsolja ki a telefonját. Fontos programok, tárgyalások idejére azonban mindig lenémítja a folyton csörgő masinát. – Ma már nem lennék meg nélküle, szükségem van rá a munkám miatt – mondta a delmagyar.hu-nak Bak Lajos, aki nem sűrűn cseréli le a telefonját. A mostani készülékét már két éve használja. – Eddig meg voltam elégedve vele, de most már itt az ideje, hogy lecseréljem egy újra. Mindenképpen okostelefont szeretnék, de funkcióit tekintve a lényeg leginkább az, hogy telefonálni és sms-ezni tudjak vele. A számlám összege változó, általában 15-20 ezer forint között szoktam fizetni – tette hozzá Bak Lajos, aki szerint ahhoz képest, hogy mennyit telefonál, ez reális összeg.

Rózsa Pál, a KTE csapatának tulajdonosa szintén nagyon sokat használja a mobilját. Sosem kapcsolja ki a telefont, de este 10-11 körül lenémítja a készüléket. – Ma már nem csak az üzleti életben, hanem a magánszférában is hátrány, ha valakinek nincs mobiltelefonja. Ma ez már szinte a kor „követelménye" – fogalmazott Rózsa Pál. A készülék, amin éppen válaszolt a delmagyar.hu kérdéseire, egy négy évvel ezelőtt vásárolt autótelefon. A másik mobilja, egy három-négy hónapos okostelefon. – Ragaszkodom egy típushoz, és mindig ebből veszem meg az új modellt. Amellett, hogy telefonálni tudjak, fontos számomra, hogy e-mail-ezni is lehessen vele. Ezen kívül csak az alapfunkciókat használom. A számlám általában 20-25 ezer forint, amit reálisnak is tartok ahhoz képest, hogy mennyit telefonálok. Az viszont bosszant, hogy ha az ember átlépi a határt és nem vigyáz, nagyon megugrik a számlája. Többször jártam már úgy, hogy sokat kellett fizetnem, hiszen aki hív, nem tudhatja, hogy éppen külföldön vagyok, és ezek után a hívások után is fizetni kell – hangsúlyozta Rózsa Pál.

Falusi Norbertet a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselőjét is gyakran látni telefonnal a kezében. – Két mobilom van: egy önkormányzati és egy saját. Sokat telefonálok, de éjszakára mindig kikapcsolom őket – tudtuk meg a képviselőtől. Falusi Norbert egyáltalán nem rajong az újabbnál újabb készülékekért, neki az a lényeg, hogy strapabíró legyen a mobilja, lehessen telefonálásra és sms-ezésre használni. A többi funkcióból köszöni, nem kér. Saját mobilja kétéves, az önkormányzati készülék pedig fél éve van nála. – A képviselői telefonom számláját az önkormányzat fizeti tízezer forintig. Az e fölötti részt nekem kell állnom, de még egyszer sem léptem túl ezt a keretet. A saját telefonom számlája körülbelül 5-6 ezer forint szokott lenni, de most egy önkormányzati szakértői munka miatt 8 ezer forintig ezt is állják helyettem jövő év márciusáig – emelte ki Falusi Norbert. A képviselő, ha tehetné, egyáltalán nem ragaszkodna a mobilhoz. – Szívesen megválnék legalább az egyiktől. Azonban a technika a szükséges rossz az életünkben, már nem tudnék internet és telefon nélkül dolgozni. De akkor sem estem kétségbe, amikor legutóbbi utamon egy erdélyi kis faluban egyáltalán nem volt térerő – tette hozzá a képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. Carlo 2011. június 17. 11:31
    „inkább írtál volna arról amit ma hallottam a Trolin utazás közben, hogy a 19 -es troli csak addig jár amíg a villamosvonalak felújítása be nem fejeződik...
    Épp a trolivezető csacsogta egy ismerősének...
    kedves Orsolya , lehet utanajárni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel raboltak ki egy kecskeméti nőt

Kiraboltak egy 25 éves nőt Kecskeméten csütörtök délután egy társasház lépcsőházában - közölte a… Tovább olvasom