Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Ma helyezik el a Mercedes gyár alapkövét Kecskeméten

Kecskemét - Ma ünnepélyes keretek között, Bajnai Gordon miniszterelnök, a Daimler-Benz AG vezetői és Zombor Gábor polgármester helyezik el a Mercedes gyár alapkövét Kecskeméten.

A kecskeméti Mercedes-beruházás a Magyarország iránti bizalomról szól, mert aki ilyen beruházást kezd, az bízik önmagában és azokban, akikkel együttműködik - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, a Mercedes gyár ünnepélyes alapkőletételén pénteken Kecskeméten.

Korábban

Ma ünnepélyes keretek között, Bajnai Gordon miniszterelnök, a Daimler-Benz AG vezetői és Zombor Gábor polgármester helyezik el a Mercedes gyár alapkövét Kecskeméten.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. júniusban jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel.

A 450 hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása.

A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és 2.500 alkalmazott dolgozik majd a gyárban, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet jelenthet.

A kormány a beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

A kormány a német cég új üzemének építéséhez a befektetőknek adott szokásos támogatási csomagot adja, amely a beruházáshoz adó jellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz. Számítások szerint, a támogatás négy év alatt térül meg azokból az adóbevételekből, amelyek a támogatás révén megvalósuló beruházásból származnak majd.

A szociális tárca a Munkaerőpiaci Alap képzési alapból az uniós szabályoknak megfelelően legfeljebb egymillió eurós támogatást biztosíthat a kecskeméti beruházásánál a szakmunkaerő-igény kielégítéséhez.

A Daimler-Benz és Kecskemét városa közötti megállapodás értelmében, a város megvásárolta a Mercedes-gyárhoz szükséges földterületet, átminősítette iparterületté és továbbértékesítette a beruházónak ugyanazon az áron, amelyen vásárolta.

Olvasóink írták

 • 3. bélás 2009. október 16. 12:31
  „Én az Ausztrálokra vagyok írigy, mert szerintem ők nem tudják hogy válság van.”
 • 2. N.P. 2009. október 16. 12:25
  „mattil 2009.10.16. 09:06
  Mint szegedi én is irigy vagyok mint a kutya! A haverom -aki kecskeméti- irigy mint a kutya az egyetemünkre, a leendő szuperlézerre és a Szabadtérinkre! Csak legyen sok-sok alkalmunk az ilyen irigységre.
  Sok sikert Kecskemét!”
 • 1. mattil 2009. október 16. 09:06
  „Mint átlagember örülök a kecskemétiek örömének. Mint lokálpatrióta, irígy vagyok mint a kutya, azért mert nem Szegedet választotta a cég gyárépítésre.
  Emlékszünk még arra amikor a csapból is az folyt, hogy ha lesz autópálya, akkor a tőke kezét-lábát törve rohan majd Szegedre és lesz itt olyan gazdasági fellendülés, hogyí követni se fogjuk tudni? Még számláló is volt hogy 86 nap mulva jön a kánaán, 85 nap mulva jön a kánaán..
  Iszonyat sok pénzből felépítettünk az utóbbi években többszáz km-nyi autópályát,(miközben pl. a vasutat hanyagoltuk) de a kánaán elmaradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelte a bíróság Gyurcsány kihallgatását

Kecskemét - Az ügyész indítványa nyomán elrendelte a bíróság Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszter… Tovább olvasom