Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Már előjegyezhető a boldogító igen időpontja

Kecskemét - Több mint száz pár kért időpontot a városházán azon a napon, amikor megnyílt az esküvői előjegyzési könyv. Az anyakönyvvezetők már jövó októberi frigyet is bejegyeztek.
Évek óta nem álltak sorban annyian a városházán házasságkötési időpontra várva, mint november 18-án, amikor megnyílt az esküvői előjegyzési könyv. Nem csak a házasságkötő terem telt meg, de még a folyosón is egyre csak gyűltek a párok.

- A vártnál sokkal többen jöttek az idei első előjegyzési napon. Tavaly ugyanekkor hatvanhét pár szándékát jegyeztük be - tudtuk meg Bercsényiné Földházi Zsuzsannától, a városháza anyakönyvi és hagyatéki csoportjának vezetőjétől.

Az utóbbi években egyre csökkent az esküvők száma. A nyolcvanas évek végén még évente körülbelül hétszázhetven pár kötött házasságot Kecskeméten, a 2000-es évek elején már éppen csak meghaladta az évi hatszázat a boldogító igenek száma. - 2010-ben csökkent először ötszáz alá az örök hűséget fogadó párok száma Kecskeméten – emelte ki Bodóczky Judit, a városháza igazgatási osztályának vezetője. - Tavaly csupán 417 pár kötött házasságot, idén 353 esküvő volt eddig. Várhatóan még húsz pár mondja ki ebben az évben a boldogító igent. A legnépszerűbb hónap a szeptember volt, de sokan választották a júliust, az augusztus és a májust is – sorolta Bodóczky Judit.

Az anyakönyvvezetők már jövó októberi frigyet is bejegyeztek.
Az anyakönyvvezetők már jövó októberi frigyet is bejegyeztek.

Bányai Annamária és Patai Zoltán egyike volt azoknak a pároknak, akik az elsők között szerettek volna időpontot foglalni 2012-re. A lánykérés tavaly szilveszterkor, baráti körben, az erdélyi hegyekben volt, esküvőjüket pedig májusra tervezik. - Két éve vagyunk egy pár, és fontos mindkettőnk számára, hogy összekössük az életünket. A polgári esküvő Kecskeméten lesz, a templomi szertartás és a lakodalom Nagyváradon – árulta el Annamária. – A család nagyon örült, amikor bejelentettük, hogy összeházasodunk. A szervezést még nem kezdtük el, de már voltunk esküvő kiállításon, és sok szolgáltató ajánlatát begyűjtöttük már – tette hozzá Zoltán, aki előtt titok marad a nagy napig, hogy milyen ruhát visel majd párja.

Fekete Zoltán egyedül érkezett a városházára, de ő volt a várakozók között az egyetlen házas. Párjával idén januárban mondták ki az igent. Akkor nem tartottak lakodalmat, csak a szűk család volt tanúja fogadalmuknak. - Szeretnénk bepótolni azt, ami akkor elmaradt. A fogadalmunkat júniusban, a feleségem születésnapján erősítjük meg. Ott már velünk lesz a kisfiunk is, aki most négyhónapos – mondta Zoltán, aki számára természetes volt, hogy hivatalosan is összekössék életünket, hiszen fontos értéknek tartja a házasságot.

- Másként néz az ember a társára, ha azt mondhatja neki, hogy férjem vagy feleségem. Ez egy szorosabb kötelék, hiszen megtiszteljük a társunkat azzal, hogy vállaljuk őt a törvények előtt is – vallja az anyakönyvvezető. Bercsényiné Földházi Zsuzsannától megtudtuk, az időpontfoglaláshoz elég csak a pár egyik tagjának jelen lennie, akinek csupán a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját kell magával vinnie. - Hivatalossá akkor válik a házasságkötési szándék, amikor az esküvő előtt két hónappal felvesszük a jegyzőkönyvet. Az előzetes időpontfoglalással a pároknak szeretnénk segíteni, hogy el tudják kezdeni a szervezést. A jövő évi legnépszerűbb hónapnak eddig az augusztus bizonyult, 18-ára már tizenegy esküvőt jegyeztünk be. Azonban nem csak a nyári hónapokra, hanem már 2012. október 20-ára is foglaltak időpontot – tette hozzá az előjegyzési könyvet átlapozva Bercsényiné Földházi Zsuzsanna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

82 önkormányzat fog össze a modern hulladékkezelésért

A hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztésén túl 10 ezer házi komposztáló beszerzését tervezi a 82 önkormányzat által alapított konzorcium. Tovább olvasom