Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Megalapozatlan volt a baltás gyilkosra kirótt életfogytiglani börtön

Kecskemét - Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla kedden a balotaszállási kettős gyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítéletet, amelyben életfogytiglant kapott a bűncselekmények elkövetésével vádolt 23 éves férfi.
A táblabíróság kimondta: az elsőfokú ítélet oly mértékben megalapozatlan, hogy alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra. Ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot, s döntött arról is, az ügyben másik tanácsnak kell eljárnia.

A vád szerint Balogh Árpád 2008. október 11-én egy balotaszállási tanyán meggyilkolt két német állampolgárságú férfit, a holttesteket elégette, majd az értékeket magával vitte. A vádlott csak az egyik áldozat megölését ismerte be. A hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélet nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek Balogh Árpádot. A bűncselekmény idősebbik, 1935-ös születésű, magyar származású sértettje egy nála 34 évvel fiatalabb német férfival élt 1994 óta egy balotaszállási tanyán. Balogh Árpád a közeli Pusztamérgesen járt szakiskolába, ott is lakott kollégiumban.

2003-ban egy pusztamérgesi borozóban ismerkedett meg a fiatalabbik német férfival, majd idősebb társával, akivel össze is barátkozott. A magyar származású férfi előbb a tanya körül végzett munka fejében fizetett a vádlottnak, majd amikor az Pécsre ment tanulni, rendszeresen támogatta anyagilag. A vádlott az évek során tanúja volt annak, hogy a homoszexuális pár kapcsolata fokozatosan megromlik, részben a fiatalabb férfi italozó életmódja, részben annak gyakori félrelépései miatt. A vádlott 2008 nyarán rövidebb ideig a balotaszállási tanyán lakott, majd barátnője szüleinek pusztamérgesi otthonába költözött. A férfi a lánnyal egy szegedi albérletbe akart költözni, s ehhez az idősebb sértettől kért volna 100-150 ezer forintot.

A vádlott 2008. október 11-én este - míg a német férfi egy pusztamérgesi borozóban italozott - elment a tanyára. A hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélet szerint itt előbb végzett az idősebb áldozattal, majd megvárta a kocsmából hazaérkező másik férfit és őt is meggyilkolta. A bűncselekmény után távozott a tanyáról, de másnap visszatért és összegyűjtötte az értékeket: elektronikai cikkeket, ékszereket mintegy 850 ezer forint értékben. A holttesteket és a sértettek ruháit az udvaron egy máglyán elégette, s hogy erősítse a férfiak elköltözésének a látszatát, magához vette okmányaikat is.

Az értékek elszállításában egy ismerőse és egy taxis segített, akik egy héttel később feljelentést tettek. A vádlott az eljárás során a fiatalabb áldozat megölését beismerte, de az idősebb férfi meggyilkolását mindvégig tagadta. Szentkirályi László ügyvéd a fellebbviteli tárgyaláson kifejtette, álláspontja szerint a történtek hátterében nem nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény, hanem - bár erre a vádlott semmilyen utalást nem tett - szerelmi háromszög, féltékenységi dráma áll.

A másodfokú tárgyaláson a vádlott - a kérésére - a nyilvánosságot kizárva beszélhetett az utolsó szó jogán. Az általa elmondottak - Hegedűs István tanácsvezető bíró szavai szerint - megerősítették a táblabíróság kételyeit az elsőfokú ítélettel kapcsolatban. A bíró azt tanácsolta a vádlottnak, döntsön arról, kiderüljön-e az igazság, még ha az rossz fényt is vett rá, vagy vállalja, hogy a többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt akár tényleges életfogytiglani büntetéssel is sújthatják.

Korábban:

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság decemberben hozott elsőfokú íteletet a balotaszállási kettős gyilkosság ügyében. A tettest, egy 22 éves jászszentlászlói férfit életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. A gyilkos leghamarabb 33 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A bűnlajstormban a gyilkosság mellett lőfegyverrel és lőszerrel történt visszaélés és nyolc rendbeli közokirat hamisítás vétsége is szerepel.

A bűncselekmény 2008 októberében történt egy balotaszállási tanyán. Egy bejelentés után mentek ki a rendőrök a helyszínre, ahol az udvaron elszenesedett emberi csontokat találtak. A bejelentő azért értesítette a rendőrséget, mert napok óta nem volt mozgás a tanyán. Rövid időn belül elfogták a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, az akkor 20 éves jászszentlászlói férfit, aki Pusztamérgesen lakott a barátnője családjánál. A házkutatás során megtalálták nála azokat a műszaki cikkeket, amelyek az áldozatok tanyájáról tűntek el.

Kiderült az is, hogy a fiatalember hetekig lakott a tanyán a gyilkosság előtt. A vádlott évek óta ismerte áldozatait, a 72 éves magyar-német kettős állampolgárságú férfit és a vele együtt élő, 39 éves német férfit. Az idősebb férfi és a gyilkos között jó kapcsolat alakult ki, utóbbi többször is kapott pénzt az áldozatától.

A vád szerint 2008 októberében a tettes pénzzavarba került, és elhatározta, hogy megszerzi a tanyán lévő műszaki cikkeket, akár a sértettek élete árán is. 2008. október 11-én elment a tanyára, de csak az idősebb férfi volt otthon. Őt egy vascsővel agyonverte, majd megvárta míg hazajön a fiatalabb férfi is, és végzett vele. A holttesteket ezután egy bárddal és egy fejszével feldarabolta, majd az udvaron elégette. A vádlott az idősebb férfi összevert fejét telefonjával lefényképezte és egy ismerősének is megmutatta. A vádlott csak az egyik gyilkosságot ismerte el. Vallomása szerint az idősebb férfival a fiatalabbik végzett, majd a 39 éves német férfit ő ölte meg.

Az ítélet ellen akkor az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

 • 6. klj_54 2011. június 25. 12:43
  „5. Jozsoci 2011.06.21. 23:14
  A bíró a joganyagot alkalmazhatja!
  Tehát a papírra leírt jogszabályokat.
  Arról nem ő tehet, hogy ennyire hitvány a jogrendszerünk és még mindig a gazembereket oltalmazza!
  Nem írom le mire gondolok, de én bizony sokallom a fenntartásukra azt a napi 8.000 jó magyar Forintokat!
  Én önellátásra rendezném be őket, azaz ha megtermeli magának akkor eszik, ha nem akkor meg ...”
 • 5. Jozsoci 2011. június 21. 23:14
  „Az egész magyar bíróság egy tragédia. Az adófizetők pénzén él a sok ingyenélő bíró.”
 • 4. dodó 2011. június 21. 15:52
  „Ugye, megmondtam? Rasszista ítélet volt!”
 • 3. dodó 2011. június 21. 11:03
  „Ősszel születhet elsőfokú ítélet annak a társaságnak a büntetőperében, amelynek tagjait azzal vádolja az ügyészség, hogy három éve agyonvertek és kiraboltak egy egyedül élő, idős asszonyt a Pest megyei Monoron. A három cigány férfiból álló csoport egy régi televíziót, szamovárt, értéktelen faliképet, tányérokat és telefont zsákmányolt az áldozattól, s azokon a kocsmában adott túl. A terheltek egy éve álltak a Pest Megyei Bíróság elé, az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja őket. Az érintettek közül az elsőrendű vádlott a fiatalkorú K. Zsolt, a fiatalembernek azonban már van családja, gyermeke, élettársa a harmadrendű terhelt, F. Ernő lánya. Életkorára tekintettel K. Zsolt előzetes letartóztatását nemrég megszüntették, mert a jogszabályok szerint vele szemben csak két évig alkalmazható a kényszerintézkedés, s jelenleg háziőrizetben van.
  A vádirat szerint három éve K. Zsolt, F. Ernő és K. Attila szipuzott, zacskóból hígítót szívott, majd bódult állapotban lopni indultak Monoron, ekkor tértek be a nyolcvanéves F. Lajosné portájára. A rablók lekapcsolták a ház külső oldalán lévő villanyórát, s mikor az asszony a hangokat hallva zseblámpájával kijött a lakásból, F. Ernő egy vascsővel többször, nagy erővel megütötte a fején, a sértett a helyszínen belehalt koponyasérüléseibe. A támadók ezután feldúlták az épületet, s elvitték az említett tárgyakat, azt azonban nem vették észre, hogy a néni a televízióban rejtette el összegyűjtött pénzét, 900 ezer forintot, az elkövetők a készüléket úgy adták el a kocsmában, hogy nem tudták, mit rejt.”
 • 2. dodó 2011. június 21. 10:47
  „Ez az ítélet is csak a nyomozó hatóságok, az ügyészségek és bíróságok alaptalan előítéleteken alapuló zsigeri rasszizmusát bizonyítja. Ezek a "fiatalemberek" ilyet soha nem tennének. Ők csak áldozatként szerepelhetnek.”
 • 1. igazságkereső 2011. június 21. 09:53
  „Nincs mit tárgyalni, ez esetben a tényleges életfogytiglant kell kiszabni, mert ha még létezne a halálbüntetés, a fiatalembert biztos felakasztanák! Elég volt a magyarországi embertelen tetteket elkövetők "pátyolgatásából",s ideje elrettentő ítélettel, ítéletekkel példát statuálni! Emberi életekről van szó, nem tűrhet a törvény e tekintteben további lazaságot!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: Pakson kezdik a bajnokságot a lilák

A Magyar Labdarúgó Szövetségben elkészítették a Monicomp Liga 2011/12-es szezonjának sorsolását. A KTE a tavalyi bronzérmes Paks otthonában kezdi majd a szezont.
Tovább olvasom