Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Megnyílt a 10. KAFF

Kecskemét - Elindult a KAFF, vagyis a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 7. Európai Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál. A filmes seregszemle idén június 15-19-ig várja az érdeklődőket Kecskeméten.
A tizedik, jubileumi KAFF Csík János és barátai muzsikájával vette kezdetét a Kulturális Központban, majd Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg a fesztivált. A politikus kiemelte, a magyar animáció hungarikum. Hangsúlyozta, hogy az idén negyvenéves kecskeméti stúdió lelke az igazgató, Mikulás Ferenc, akinek a titka talán az, hogy képes volt mindig közösségben gondolkodni.

Az idei fesztivál díszvendége Nicole Salomon, világszerte elismert animációs szakember, az Annecy Fesztivál egyik alapító tagja, akinek Lezsák Sándor adta át a megnyitón a parlament díszérmét. Fény derült arra is, ki kapta az idei fesztivál Életműdíját. Az elismerést a magyar animáció krónikásaként ismert Dizseri Eszter vehette át Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól.

A filmvetítés egy válogatással indult, elsőként az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Jankovics Marcell filmjeit láthatta a közönség. Majd megnyílt az a tárlat, mely a rendező eddigi életművének legfőbb állomásait villantja fel. Az Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész által rendezett kiállításon az érdeklődők részletesebben is megismerhetik Jankovics Marcell szerteágazó munkásságának ismert és ritkán látott darabjait, valamint bepillanthatnak a rendező most készülő nagyszabású animációs filmjébe, Az ember tragédiájába is.

A KAFF első napján bemutatkozott a Kecskemétfilm Kft. legifjabb generációja is. Szoboszlay Eszter, Tóth-Pócs Judit és Tóth-Pócs Roland munkáiból meseszerű kiállítás nyílt a Kulturális Központban. A kiállítás által látszólag az animációs filmművészet kulisszái mögé pillanthatunk be, azonban a három fiatal művei képzőművészeti vagy iparművészeti alkotásként is megállják a helyüket. A kiállítást megnyitó Szemadám György festőművész, író kiemelte: az elképesztő igényességgel elkészített ruhák, a kisméretű makettek, a gyönyörűen megfestett felületek, a talált tárgyak műalkotássá avatása több annál, mint hogy csupán egy animációs film kellékei legyenek.

A vasárnapig tartó fesztiválon a százegy versenyfilmmel együtt közel félezer animációt lehet megtekinteni három helyszínen, a Kulturális Központban, az Otthon moziban és a városháza díszudvarán. Emellett a versenyprogram filmjeit már nem csak a hírös városban, hanem a térség öt településén, Ágasegyházán, Ballószögön, Kerekegyházán, Lajosmizsén és Tiszakécskén is láthatják az érdeklődők. Idén először pedig német nyelvű vetítés is lesz azokból az alkotásokból, melyeket külföldi megrendelésre készített a Kecskemétfilm Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: Pisanjuk és Maynard edzett, Foxi és Tököli még nem

A közép-afrikai és a KTE házi gólkirálya sem vett részt a KTE szerda esti edzésén, Litsingi és Bertus viszont már ott volt a többiekkel. Tovább olvasom