Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Meseudvar: csillagszemek, tátott szájak

Kecskemét - Csillagszemű kisjuhászokkal volt tele a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Meseudvara. A gyerekek a játékoknak, a szülők pedig annak örültek, hogy van hová vinni a kicsiket nyáron is.
Pöttöm energiabombák mindenütt, ahová az ember tekint. Gyermekzsivajtól hangos Meseudvar fogad minket a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. – Minden játékot kipróbálunk – válaszolják a delmagyar.hu kérdésére Horváth Angéla és testvére Katika. A kislányok anyukája Horváthné Erdélyi Zsuzsanna azt is elárulja nem ez az első program, amin részt vesznek. – Jártunk a Bóbitára, zenés programra, illetve a Festékmanóra, rajzos foglalkozásra, és most a Meseudvart próbáljuk ki. Örülök, hogy nyáron sem feledkeznek meg a kisgyermekes családokról, és olyan programra tudom elhozni a lányokat, ahol játszva tanulhatnak.

Meseudvar: A csillagszemű Juhász - KÉPGALÉRIA

– A Meseudvar korosztálya elsősorban óvodáskorú. Ennek megfelelően logikai és ügyességi játékok, társas és kirakó várja a gyerekeket – vezet körbe minket Körtvélyesi Gyöngyi óvodapedagógus. A lurkók élvezik a nyüzsgést, lelkesedésüket csak a hangjuk szárnyalja túl: „Nem úgy kell! Add ide! Sikerült!, Én is, én is!", ilyen és ehhez hasonló mondatok cikáznak körülöttünk. Az a bizonyos mécses is könnyen törik, ha nem úgy sikerül egy-egy feladat, mint ahogy azt szeretnék, de a pár másodperces kétségbeesést aztán a kacaj váltja fel.

Meseudvar a KIO-ban

Szinte észre sem veszik a gyerekek, hogyan fordul át a szabadidős játék csoportos, interaktív foglalkozásba: Szirtes Józsefné bábos-játékházvezető mondókákkal, ritmusgyakorlatokkal köti le a lurkók figyelmét. Praktikája hatásos, pár perc alatt szinte az összes gyerek köré sereglik, és tátott szájjal figyeli A csillagszemű juhász történetét. A bábozás a ráhangoló játékokkal együtt mindössze háromnegyed óra. – Az ilyen pici gyerekek figyelmét nehéz huzamosabb ideig lekötni, a történet közben többször meg kell őket mozgatni, ezért a vesszőparipa, vagy a mondókákat ritmusosan kísérő taps, illetve a találós kérdések. Igyekszem az aktualitásoknak megfelelően alakítani a foglalkozást, most a kaszasuhintó, azaz a július hónappal és a betakarítási munkákkal ismerkedünk meg – árulja el a pedagógus.

Meseudvar: A csillagszemű Juhász - KÉPGALÉRIA

Hogy mindig naprakész lehessen, Szirtes Józsefnének 40-50 bőröndje van, ezek mindegyike egy-egy mese kellékeit, díszleteit tartalmazza. – Ahhoz, hogy idáig eljusson az ember, egy élet munkája szükséges, hiszen a bábok és a díszlet is saját készítésű – mondja.

Az előadás után, a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozás várta a Meseudvar apró résztvevőit: a Csillagszemű Juhász kapcsán nemezelhettek a gyerekek. És igazi, madárlátta finomságot, hamuban sült pogácsát kóstolhattak. A Meseudvar következő foglalkozásáról itt olvashat bővebben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves kecskeméti lányt erőszakolt meg egy török férfi

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a Magyarországon élő török férfit, aki a gyanú szerint megerőszakolt egy 20 éves lányt. Tovább olvasom