Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Most nagyobb szükség van a megtisztulásra, mint bármikor

Hamvazószerdával ma kezdetét vette a nagyböjt. A húsvétvasárnapig tartó negyvennapos időszakban Jézus kínszenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk.
- A nagyböjt a húsvétra készülés időszaka. Negyven napig tart, mert Jézus is ennyi ideig böjtölt a pusztában. Ez egy lelki előkészület. Ha böjtölünk, érzékenyebbé, figyelmesebbé válik a lelkünk Istenre. Ez az időszak a bűnbánat ideje is, amikor igyekszünk megszabadulni bűneinktől és rossz tulajdonságainktól – mondta a delmagyar.hu-nak Jeney Gábort, a Római Katolikus Főplébánia vezetője.

Hamvazószerdát megelőző este a Nagytemplom oltárképére felkerült a nagyböjti lepel, ami egészen nagyszombat estig fent marad. Ez is a visszafogottságot, a puritánságot, a befelé fordulást jelzi. - Nagyböjt idején nincs virágdíszítés az oltárokon, és az orgona sem szól olyan díszesen, mint máskor, csupán az éneket kíséri. A szentmisék alatt pedig a papok lila ruhát viselnek, ez a szín ugyanis a bűnbánat jele – tudtuk meg a plébánostól.

Böjt idején a Nagytemplomban mindig tartanak egy háromnapos lelki gyakorlatot.
Böjt idején a Nagytemplomban mindig tartanak egy háromnapos lelki gyakorlatot.

Hamvazószerdán a szentmiséken az előző évi virágvasárnapi barkák hamujával kis keresztet rajzolnak a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazkodásnak. - A hamu is a bűnbánat jele. Egykor az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Ez a szokás a 12. századtól vált a szertartásunk részévé. Ezen a héten vasárnap is lesz hamvazkodás minden szentmisén azoknak, akik hamvazószerdán nem tudnak eljönni – tette hozzá Jeney Gábor.

Jézus negyven napig böjtölt a pusztában, és ez alatt az idő alatt megkísértette őt a gonosz, de ellenállt. A böjti önmegtagadással azt fejezzük ki, hogy mi is fel tudjuk venni a küzdelmet a kísértéssel. - A húsvétot megelőző időszak előírásai a lelkünket Istenhez emelik. Jézus pénteken halt meg, ezért a katolikus egyházban minden péntek bűnbánati nap, amikor nem lehet húst enni. Ha valaki ezt nem tartja be, imádkozhat helyette, vagy jót cselekedhet. Nagyböjt péntekjein azonban erre nincs lehetőség. Ezeken a napokon kívül hamvazószerda és nagypéntek az a két szigorú böjti nap, amikor a felnőtt, 18 és 60 év között híveknek háromszor szabad étkezniük, és egyszer szabad jóllakniuk – hangsúlyozta a plébános.

Böjt idején a Nagytemplomban mindig tartanak egy háromnapos lelki gyakorlatot, ami idén április 8-án, 9-én és 10-én lesz. A húsvétot megelőző negyven napban több gyónási lehetőséget biztosítanak a híveknek, a péntekenként 17 órakor végzett keresztútjárással pedig Jézus szenvedésére emlékeznek.

- Úgy gondolom, most nagyobb szüksége van a világnak a lelki megtisztulásra, mint bármikor. Halljuk, hogy az ország is megújulás előtt áll, mi katolikus keresztények a lelki megújulásunkat tudjuk ehhez hozzátenni. Az Istenhez közel álló ember könnyebben viseli el az élet terheit és megpróbáltatásait. A nagyböjt pedig pontosan arról szól, hogy szeretnénk közelebb kerülni Istenhez, személyesebb, mélyebb kapcsolatba lépni vele – emelte ki Jeney Gábor.

Olvasóink írták

 • 9. deszkás 2011. március 09. 12:47
  „Jó hogy mondod.”
 • 8. lalox 2011. március 09. 11:55
  „deszkás:
  A bűn nincs kategorizálva, hogy az egyházi, vagy világi, északi, vagy déli. Van bűn és ennyi. Azt el kell hagyni,
  ennek az útja pedig Jézus, semmi más ceremónia.”
 • 7. deszkás 2011. március 09. 11:46
  „További kérdés egyházi vagy világi bűnről beszélünk? Én is erről "beszéltem". Ugye kedves LALOX?”
 • 6. Nórikám 2011. március 09. 11:31
  „Sokakra référne a bűnbánat!”
 • 5. lalox 2011. március 09. 11:23
  „"Jézus pedig Szent Lélekkel telve, visszatére a Jordántól, és viteték a Lélektől a pusztába
  Negyven napig, kísértetvén az ördög által. (Lukács 4:1-2)"

  Kimaradt a cikkből, hogy Jézus alámerítkezés után, Szent Lélekkel telve ment a pusztába, ahol 40 napig böjtölt. A kirakatböjt helyett előbb meg kell térni, alámerítkezni, és betöltekezni Szent Lélekkel, ahogy ezt Jézus is tette.

  Elkezdesz emberi rendelésre böjtölni, maximum éhes maradsz.

  De van olyan böjt, amit Jézus is hirdetett, ami nem lelkigyakorlat, hanem szellemi cselekedet, ami nem élettelen szobrokért zajlik, hanem az Élő Isten keresésének, a vele való közösségének egy nagyszerű cselekedete.

  "Hát ilyen a bőjt, amelyet én kedvelek, és olyan a nap, amelyen az ember lelkét gyötri? Avagy ha mint káka lehajtja fejét, és zsákot és hamvat terít maga alá: ezt nevezed-é bőjtnek és az Úr előtt kedves napnak?
  Hát nem ez-é a bőjt, amit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek? (Ézsaiás 58:5-6)"

  A cikket bármely Istenfélő ember így kezdte volna: Most nagyobb szükség van megtérésre, mint bármikor.”
 • 4. dodó 2011. március 09. 11:01
  „Kérünk egy cikkecskét az ebben az időben zajló Purim és Peszách ünnepekről is!
  Sok honfitársunk (kellően el nem ítélhető módon) sajnos még nem foglalkozik eleget velük.”
 • 3. deszkás 2011. március 09. 10:33
  „Most nagyobb megtisztulásra van szükségünk mint bármikor ? Talán az éhen halt megfagyott emberek miatt akik már egy falu lakosával megegyezik?”
 • 2. északmagyar 2011. március 09. 10:27
  „"Hamvazószerdával ma kezdetét vette a nagyböjt. A húsvétvasárnapig tartó negyvennapos időszakban Jézus kínszenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk. "

  Valamint arra, hogy miként tért vissza jézus kis mágikus, bolyhos, szőrös, pufi nyuszi formában közénk.”
 • 1. nanemaaa 2011. március 09. 08:44
  „És ha már itt tartunk, a nagyböjtöt nem árt mindjárt torkos csütörtökkel kezdeni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélyt vittek, 600 ezret loptak

Újra lecsaptak a trükkös tolvajok Bács-Kiskunban. Ezúttal egy 86 éves felsőlajosi asszonyt fosztottak ki az állítólagos önkormányzati alkalmazottak. Tovább olvasom