Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Rejtve maradt a napfogyatkozás

Kecskemét – A felhők és ködfoltok miatt szinte az egész ország szeme elől rejtve maradt a ma reggeli részleges napfogyatkozás. Sajnos városunkban sem történt ez másként, pedig a jelenség hírétől már napok óta hangos a sajtó és a csillagászközösség.
A főtérre tervezett távcsöves bemutató szervezői kora reggel még bizakodtak, de az időjárás nem javult, a felhők maradtak, így a Kecskeméti Planetárium és az MCSE Kiskun Csoportja által közös, a napfogyatkozást megfigyelő rendezvénye elmaradt. Derült időben azt láthattuk volna, hogy a Hold a Nap 77%-át kitakarja, vagyis a napkorong kifli alakúvá változik. Napfogyatkozáskor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalba kerülnek. A Hold eltakarja a Napot, árnyéka pedig bolygónkra vetül. – Ahhoz, hogy valaki szemtanúja legyen egy-egy napfogyatkozásnak – legyen az teljes, vagy jelen esetben részleges – nagy szerencse kell, ugyanis ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, mivel a felhőkön a távcsöveink sem látnak át – mondta Szűcs László, az intézmény munkatársa és szakelőadója.

A Planetárium makettjén legalább meg lehetett tekinteni, mi is történt a felhők takarásában.
A Planetárium makettjén legalább meg lehetett tekinteni, mi is történt a felhők takarásában.

Napfogyatkozást minden esetben a távcsőre szerelt napszűrőn keresztül kísérik a szakemberek, ilyenkor leszűkítik a távcső objektívét. – Megfelelő fénycsökkentés nélkül nem szabad a Napba nézni, mert könnyen látáskárosodást okozhat. Ha nincs lehetőség a távcsöves megfigyelésre, a legjobb, ha speciális napszűrővel ellátott papírszemüveget használunk, vagy hegesztő üveget, de semmi esetre sem ajánlott napszemüveggel, kormozott üveggel, vagy floppy lemezek belsejével próbálkozni, ezek a házi praktikák semmit sem érnek – hívta fel a figyelmet Szűcs László.

Ha közvetlenül nem is, de az interneten követhető volt a napfogyatkozás egy Horvátországból továbbított webkamerakép segítségével. Illetve az MCSE Győri Helyi Csoportja számolt be arról, hogy végig tudták kísérni a délelőtt zajló égi jelenséget.

A következő részleges napfogyatkozásra, amely hazánkból is látható éveket kell várni, legközelebb 2015. március 20-án takarja majd a Napot a Hold.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fradi ellen zár a KTE a szegedi teremtornán

A Borsodi Nemzeti Teremlabdarúgó Bajnokság versenybizottsága elkészítette a torna három… Tovább olvasom