Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Szökőév: 14 nap ingyenszabi 2012-ben

Az idei esztendő a sok áremelkedés és életszínvonal drágulás mellett, több pihenésre is ad majd alkalmat. Szám szerint nyolcszor hosszabbítja meg hétvégéinket az a csillagászati tényező, hogy 2012 szökőév.
Egyfelől pihenést, és feltöltődési lehetőségeket márciustól - decemberig. Mind a tanuló, mind a dolgozó réteg örömmel tekint az idei meghosszabbított pihenési lehetőségekre.

Kezdetnek március 15-től 18-ig 4 nap áll a rendelkezésünkre. Áprilisban 7-től 9-éig a húsvéti szünet, majd a május elseje meghosszabbítva április 28-ától május 1-ig. A pünkösdi hétvége május 26-28-ig tart majd. Az államalapítás ünnepét is hosszabban ülhetjük idén, augusztus 18-20-ig. Októberben 20-23-ig, majd novemberben 1-4-ig tart a hosszú hétvége. Végül a Karácsony körül majd egy hét, pontosan 5 munkanap válik pihenőnappá. Összegezve a szabadnapok számát, ez egy havi időmennyiség, tehát 30 szabadon felhasználható nap áll rendelkezésünkre, melyből 14 a hétköznapok száma.


Hogy mivel töltik majd a kecskemétiek ezt a nem kevés időt? Tervek, célok, utazások vannak ilyenkor mindenki tarsolyában, néhány ember azonban már most tudja, pontosan mivel szeretné eltölteni felszabaduló idejének egy részét. Ágnes (34), aki két gyermekes anyuka így válaszolt érdeklődésünkre:
- Még vannak kiforratlan programok, de azért néhány körvonalazódott már. Például azt már tudom, hogy húsvétkor vendégeskedés és locsolkodás lesz a program elsősorban a gyerekek miatt. A pünkösdi hétvégére is van már menetrendünk, ekkora terveztünk „Budapest – felfedezést" a lurkókkal, ami valószínűleg több napos, családlátogatással egybekötött túra lesz. Októberben csak a szokásos balatoni nyaraló téliesítése, és kertészkedés van tervben, kisebb kirándulással tarkítva a Badacsonyban. Illetve valamelyik hétvégén biztosan elmegyünk a miskolci barlangfürdőbe, szintén több napra.
- Ezek azért már előre átgondolt tervek, nem igaz?
- Igen, muszáj tervezni, mert nálunk zajlik az élet, mindig akad valami teendő.
- A többi hétvégével mi a helyzet?
- Házi munkák, pihenés, mamához látogatás, és otthoni rekreáció.

Minden generáció, sőt minden ember mással tölti ilyenkor az idejét, egy fiatal házaspár, Ilona és József például ekképpen fogalmazta meg válaszait, mikor a terveikről kérdeztük őket:
- Mivel fogjátok tölteni az idei év szabad hétvégéit?
- Nagyjából megvannak már a programok, a nagyobb ünnepekre mint; Mindenszentek, Karácsony, és Húsvét – rokonlátogatást tervezünk. A május elsejét egy belföldi kirándulással töltjük majd, de a folyamatban levő felsőoktatási tanulmányaink miatt a 26-28 – ás hétvégét sajnos otthoni tanulással „ünnepeljük".
- Mi lesz augusztusban és októberben? Ott is vannak még lehetőségek.
- Mindkét hétvégén hosszabb - rövidebb időre kirándulni szeretnénk és a családjainkhoz ellátogatni, de az úti célok még ismeretlenek.

Egyik fontos szempont az eddigiek alapján tehát e kérdésben a munkavállalóé, aki mindenféle pihenést célzó időtöltést tervez ilyenkor. Másfelől, nem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor a gazdaság is velünk „pihen". Aktuális helyzetünk tekintetében nem éppen fellendítő tényező, hogy harminc napos kieséssel kell szembesülnie a nemzetgazdaságnak, ám valamit valamiért. Végeredményben ledolgozzuk a kieső szombatokat, hogy pihenhessünk.

Prognosztizálva a dolog financiális perspektíváját, azt lehet mondani, hogy bizonyára lesznek olyanok, akik majd profit termelő tevékenységet folytatnak a turizmus, a szolgáltatói szektor, vagy más iparágak hasznára; úgy, mint nyilatkozóink is, aki előreláthatólag utazással töltik idejük egy részét. Lesznek olyanok is, akik külföldre látogatnak majd, esetleg kulturális programokon vesznek részt, még mások otthoni tevékenységeket választanak. Ez azonban mindenek előtt szubjektív anyagi keretek függvénye.

Annyi bizonyos, hogy ha egyszer van lehetőség a pihenésre, akkor badarság nem élni vele. Az idő pedig úgy telik igazán hasznosan, ha kitöltjük, jól beosztjuk; legyen szó akár egy sétáról a szabad levegőn, színházi előadásról, wellness - hétvégéről, vagy sítúráról, a lényeg, hogy a fizikai és szellemi feltöltődés lebegjen a szemünk előtt.

Olvasóink írták

  • 1. porter 2012. január 17. 13:36
    „Már akinek szabi! Én dolgoztam tavaly március 15.-én, húsvét hétfőn augusztus 20 éjszaka, mindenszentekkor, december 26.-án, és szilveszter éjszaka. Nem vagyok vállalkozó, nem fűződik nagy érdekem hozzá, csak nővér vagyok. A betegek mindig betegek. De a tűzoltó, a vasutas és a vadakat terelő juhász(rendőr, mentős) is dolgozott. Nem panaszkodás , csak mondom, hogy ne felejtsük el. Azért, hogy jól érezzék magukat azért sokan dolgoznak. És ha fizetést is kapnak érte, becsüljék meg legalább, és ne rúgjanak bele, ha már muszály találkozni. Szellemi feltöltődés ingyen szabin? Mikor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rászálltak a mentősökre a Facebook és a youtube miatt

Korábban egy delmagyar.hu által bemutatott mentősvideó, most pedig a Facebookra felkerült, magatehetetlen betegekről készült fényképek miatt tört ki botrány az OMSZ-nél. Tovább olvasom