Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Új felsőoktatási törvény: középkori módszer a röghöz kötés

Kecskemét – A Kecskeméti Főiskolások is részt vettek a csütörtök délutáni felsőoktatási törvénytervezet miatt szervezett tüntetésen a fővárosban, az oktatási államtitkárság épülete előtt.
– A Kecskeméti Főiskola hallgatóiként mi is úgy érezzük, kötelességünk kiállni a jogainkért a jövőnket érintő kérdésekben. A törvénytervezet kapcsán elsősorban a röghöz kötést és a bújtatott tandíjat kifogásoljuk, valamint azt, hogy csorbítani kívánják a hallgatói önkormányzatok jogait, hogy csupán véleményezési jogunk lehessen. Ezek azok a sarkalatos pontok, amiért úgy érezzük, nekünk is ott a helyünk a demonstráción – fogalmazott Szalai Ferenc Boldizsár, a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának Hallgatói Képviseletének elnöke.

Tüntetni indultak a Kecskeméti Főiskola diákjai from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.

Kecskeméti hallgatók a röghözkötés ellen

A kecskeméti diákok csütörtök kora délután busszal és vonattal vágtak neki a budapesti útnak. – A lehetőségeinkhez mérten minél több fórumon keresztül tájékoztattuk a hallgatókat az országos megmozdulásról. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azokkal a módosító javaslatokkal, amelyekkel a jövőnket akarják korlátozni – hangsúlyozta Kati László, a Kecskeméti Főiskola HÖK elnöke. – Ennek érdekében szerdán külön hallgató fórumot is szerveztünk a főiskolán, ahol a törvénytervezet ránk vonatkozó részét olvastuk fel, és magyaráztuk el az érdeklődőknek.

A hallgatók nem hallgatnak – hallatják hangjukat

Az elmúlt hetekben attól volt hangos a sajtó, hogy az egyetemisták országszerte megmozdulásokat szerveztek: Szegeden múlt hétvégén éhségsztrájkot tartottak, hétfőn este pedig több ezres tüntetéssel tiltakoztak az egyoldalú törvénymódosítás ellen.

Úton a felsőoktatási törvénymódosítás miatti országos demonstrációra - KÉPGALÉRIA

A hallgatók többek között azért mellőzték az iskolapadot, és vonultak utcára, mert a kormány radikálisan csökkentené az államilag finanszírozott helyeket, továbbá bevezetné az önköltséges képzést, amely a jelenlegi költségtérítés többszörösét jelentené a diákok számára. Ráadásul annak, aki államilag finanszírozott képzésben szerzi meg a diplomáját, a tervezet szerint szerződésben kell vállalnia, hogy diplomája kézhez vétele után 10 év alatt 7 évet, vagy 20 év alatt 15 évet Magyarországon dolgozik, ellenkező esetben a képzés teljes költségét köteles visszatéríteni a felsőoktatási intézménynek.

A röghöz kötés mellett a hallgatói érdekképviseletek befolyását is csökkentené a törvénytervezet: a hallgatói önkormányzatok egyetértési jogát a szociális, valamint az oktatók munkáját, a tanulmányi és vizsgaszabályzatot érintő kérdésekben redukálná, véleményezési joggá fokozná le.

Olvasóink írták

 • 1. aqua6 2011. november 01. 14:59
  „Házi feladat középiskolásoknak és egyetemistáknak!

  1.Beszéld meg anyukáddal és ( ha van, mert még nem váltak el, vagy nem pusztult bele a túlhajszoltságba ) apukáddal, hogy azóta amióta munkába álltak, életük során mennyi pénzt fizettek ki ketten összesen a magyar állam részére ADÓ formájában!
  2. Számold ki elég e az a pénz egy diploma költségének fedezésére?
  MÁR RÉGEN KIFIZETTÜK A DIPLOMÁD ÁRÁT jó előre! Talán a kamatok is fedeznék a tanulásodat!
  Üdvözlettel:
  A 40-50-es adófizető korosztály aki érted dolgozik.
  http://youtu.be/v5Jk2fLNTIM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zombor: komoly fejlődés előtt áll Kecskemét

Zombor Gábor szerint Kecskemét a hazai városok között kivételes helyzetben van, hiszen gazdasági szempontból sok pozitív dolog történt 2011-ben. Tovább olvasom