Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vásárlásra fel! Kezdődnek a leértékelések

A karácsonyi shopping - dömping után pillanatnyi csend. Az eladók fellélegezhetnek, az átlagember pénztárcája kiürül, ám januárban újra ropogós ezresek nyomják a zsebeket.
Kecskeméti üzletekben kutatva a leértékelések logikáját, némi disszonancia figyelhető meg. Mindig ugyanaz a téma, a csapból is a sűrű gazdasági recesszió folyik tiszta víz helyett. Mégis jogos feltenni a kérdést: - Hogyan lehet objektíven kijelenteni, hogy gazdasági válság van, amikor egyes helyeken nem marad olyan árucikk az adott szezonból, amit ne vásárolna meg valaki? Viszonylag kis fantáziával ki lehet találni, mi áll a karácsony utáni standard leértékelések mögött. A boltok engednek az árból, akár 70 százalékot is - ezen érték felett már nem érné meg engedményt adni -, hogy a téli készletet kiforgatva helyet készítsenek az új kollekcióknak.

Tapasztalataink szerint az eladók és a vásárlók különbözőképpen látják a leértékelések hasznát, amiben azonban mindannyian egyetértenek az, hogy amikor valami olcsó, az előbb - utóbb elkel. A Malom Center legkeresettebb üzleteinek eladóit a forgalmi viszonyokról kérdeztük.
- Mikor volt nagyobb a forgalom? Karácsony előtt, vagy az ünnepek után?
- A leértékelések ellenére a karácsony előtti egy hét, és a két ünnep közti szünet nagy profitot hozott, most azonban kevesebben jönnek.

Januári leértékelések Kecskeméten - Fotók (Nagy László)
- Ez azt jelenti, hogy hiába a leértékelés, nem hoz nyereséget az üzletnek?
- Nem egészen, mert még az ünnepek előtt tömegestől jöttek a vásárlók, most igaz csak elszórtan, de több terméket választva. Tulajdonképpen a százalékos engedmények inspirálják a vevőket, hogy minél több árucikket vegyenek. Így jön ki a nyereség, a pozitív mérleg az egyenlet végén.

Nos, ez csak egy nézőpont. Mi a helyzet azokkal, akik nem pont így élték meg az idei évet? Egy másik szintén sokak által preferált bolt eladója így válaszolt kérdésünkre:
- Össze lehet hasonlítani a tavaji eladási arányokat az ideivel? Milyen volt most, és akkor a forgalom?
- Tavaly nagyobb volt az érdeklődés, idén sajnos az emberek már nem is nagyon néznek szét olyan helyeken, ahol drágább, és minőségibb a kínálat. Egyszerűen nem tehetik meg.

- Ha a karácsony előtti heteket, és a januári kezdést nézzük, akkor mit lehet elmondani forgalom terén?
- Nálunk ez teljesen változó. Nincs különbség a két időszak között, legalább is nem jelentős.

- Hogyan tekintenek a következő szezon felé, mire számítanak?
-Természetesen optimisták vagyunk, az a tapasztalat, hogy ha eljön a jó idő tavasszal, mindig nagyobb a vásárlói kedv, mint a karácsony utáni csendesebb időszakban.

A vásárlói oldalról szintén érdekes téma a leértékelés generálta „vásárlási kényszer", hisz sokan ilyenkor szerzik be nyári ruhadarabjaikat, mert ilyenkor azok árun alul megvásárolhatók.
Egy a plázában vásárló fiatal anyukát, Évát és Lina nevű kislányát kérdeztük ezzel kapcsolatban:
- Mindig ilyenkor szerzik be a tavaszi – nyári kollekcióikat?
- Igen, nálunk ez egyfajta hagyomány, hogy karácsony után körbejárunk mindent, és a következő évszakra gondolunk.

- Sokat vásárolnak ilyenkor?
- Relatíve igen. Amikor olyan dolgokat talál az ember, amit pár hónappal ezelőtt még tripla áron futottak, most pedig negyedannyira sem drágák, akkor természetes, hogy megveszi azokat, vagy felalmozza, hogy később ne kelljen rá költeni.

- Így még mindig kevesebbet költenek, mintha teljes áron jutnának hozzá, nem igaz?
- Pontosan ez a cél vezérel, hiszen hiába van az embereknek esetleg jobb anyagi körülményük, mégis fontos a megtakarítás, és a racionalitás pénzköltés terén.

Összegzésképp tehát elmondható, tulajdonképpen egy íratlan kompromisszum van eladó, és vásárló között; az eladó érdeke, hogy minden elkeljen, a vásárló érdeke, hogy mindene meglegyen, így még a „pénztelenség" sem rettenti vissza az embereket a költekezéstől, hiszen a szezon végén úgyis minden olcsóbb, és az is hozzájuthat a drágább darabokhoz, aki ezt év közben nem engedheti meg magának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak egy Audit a Mátis Kálmán utcából

Kecskemét – Elloptak egy kétmillió forint értékű Audi személygépkocsit a Mátis Kálmán utcából. Tovább olvasom