Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Végigjártuk az otthonteremtés kálváriáját

A fészekrakás a mai fiatalok számára már nem olyan magától értetődő, mint az előző generációk idejében. Sokan kényszerülnek hosszabb ideig szüleiknél lakni, de egyre többen költöznek saját lakás helyett albérletbe.
Sokak számára kérdés marad, mikor lesz saját lakása? Érdemes-e adósságba keveredni, és inkább a törlesztő-részleteket nyögni az albérleti díj helyett? Vagy túl nagy a kockázat? Ezekre a kérdésekre próbált választ kapni a delmagyar.hu.

Mennyi az annyi?

Mielőtt belemélyedtünk volna a fészekrakás részleteibe, mi is megnéztük, egyáltalán mekkora összegekkel kell kalkulálnunk, ha saját lakást szeretnénk.

A kecskeméti palettán igen bőséges kínálattal találkozunk, így az árak is széles skálán mozognak. A külvárosban viszonylag igényes, egyszobás panelt már 6 millióért vehetünk. Ha a belvárosban szeretnénk letelepedni, már 7 millióért találhatunk hasonlót. Ha azonban legalább két szobára vágyunk – amit, valljuk meg, még a legharmonikusabb kapcsolat is igényel – a külvárosban már 7 millióért találunk elfogadható állapotú lakást. A belvárosban ugyanezért már legalább 8 milliót kell kicsengetnünk, de igény szerint határ a csillagos ég.

Gondoljuk meg, mielőtt adósságba keverednénk

Ezekkel az ismeretekkel felvértezve indulunk el a hitelek, támogatások, előtakarékossági számlák útvesztőjébe, amelynek első állomásán egy hagyományos banki hitelt vizsgáltunk meg. Egy „átlagos" feltételekkel rendelkező pár nevében kértünk ajánlatot: 25 éves élettársak, gyermek nélkül, 100-100 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel, egy használt, 10 millió forint értékű lakást szeretnének vásárolni Kecskeméten.

A delmagyar.hu által megkérdezett hiteltanácsadó szerint nem lenne könnyű dolguk. A jövedelmük alapján ugyanis a legtöbb bank visszautasítaná őket, de ha el is fogadnák a kérelmüket, legalább havi 88 ezer forintos törlesztőrészletre kellene számítaniuk 20 éven keresztül, ráadásul 10 milliós fedezetre is szükség lenne. Ráadásul csupán 6,2 milliót vehetnének fel, ami azt jelenti, hogy a többit saját erőből kell megoldaniuk.

Nagy kérdés, hogyan vágjunk bele az első lakásvásárlásba.
A nagy kérdés: hogyan vágjunk bele az első lakásvásárlásba?

Az önrész csökkentésére alkalmas lehet a fészekrakó hitel. Ennek lényege, hogy forint alapú, viszonylag kedvező, és az átlagnál nagyobb összegű hitellel igyekszik segíteni az önálló élet útján elindulni vágyó fiatalokat. A legfontosabb előnye, hogy az állam vállal kezességet, amiért azonban díjat kell fizetnünk: a hitelösszeg két százalékát. Hiteltanácsadónk szerint azonban az elmúlt évek változásai miatt nem sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz.
- A korábbi finanszírozási arány az ingatlan értékének 90 százaléka volt. Jelenleg ez 70 százalék. Mivel a sima banki hitellel is elmennek a 70 százalékig, ezért nem nagyon választják a fiatalok a fészekrakó hitelt, mert így nem kell a kezességvállalásért még külön fizetni – tudtuk meg. Ráadásul, akárcsak a banki hitel esetében, itt is szükség van fedezetre.

Nem a hitel az egyetlen megoldás

Aki a hitel helyett inkább előre szeretne gondolkodni, kihasználhatja az állam támogatását, mégpedig lakáscélú előtakarékosság formájában. Ez esetben 30 százalékos támogatáshoz juthatunk, ha meghatározott időre kötünk szerződést, és havonta utalgatunk a banknak. Ez évente 10,56 százalékos kamatot jelent, ráadásul kamatadó mentesen. A megtakarítások össze is vonhatók. Ekkor azonban csak a szerződésben meghatározott futamidő lejártával ugorhatunk bele a lakásvásárlásba. Az így összegyűjtött pénz azonban a legrövidebb, 4 év 4 hónapos futamidő után még korántsem elég erre, de a leghosszabb, 10 év 3 hónapos után sem valószínű, hogy találunk lakást, hacsak nem vonjuk össze családon belül. Éppen ezért a futamidő lejártával a lakáskasszánkat átválthatjuk egy igen kedvező lakáscélú hitelre. Erre azonban, amint látható, hosszú éveket kell várnunk, éppen ezért akkor van értelme ennek a lehetőségnek, ha időben elkezdjük a takarékoskodást.

Akinek hamarabb szüksége van a hitelösszegre, az sem esik el a lakáskassza lehetőségétől. Megtehetjük ugyanis, hogy egyszerre kötjük meg a lakáskasszánkat, és veszünk fel hozzá hitelt. Ekkor természetesen kicsit rosszabbul járunk, ha ugyanis mondjuk 4 évre kötjük a lakás előtakarékossági szerződést, akkor ezalatt az idő alatt fizetjük a megtakarítási összeget, és mellette a kamatot, ami valamivel magasabb, mintha előre takarékoskodnánk, de még mindig kedvezőbb a banki kamatoknál. Így nagyjából akkora törlesztőrészletet kapnánk, mint a banki hitel esetében, ami azonban a négy év leteltével ugyan arra a kedvező kamatra vált át, mint amit a hagyományos lakáskassza esetén kellene fizetnünk. Hiteltanácsadónk szerint azonban nagyon magas elvárásoknak kell megfelelniük azoknak az adósoknak, akik ezt a megoldást választják.

Melyik éri meg jobban?

Felmerül tehát a kérdés, érdemes-e magas havi részletekkel, és egy ingatlanfedezettel a nyakunkban belevágni az életbe. Szétnéztünk az albérletek között is, és azt tapasztaltuk, hogy az említett két szobás lakás körülbelül 40 és 60 ezer forint közötti összegbe kerülne havonta, amihez természetesen még hozzájön a rezsi. A végösszeg így nagyjából annyi, mintha a banknak fizetnénk a törlesztést. Kérdés, hogy az ingatlanfedezet kockázatát vállaljuk-e azért cserébe, hogy egyszer végre sajátunknak mondhassunk egy igazi otthont.

Olvasóink írták

 • 4. nátha 2011. november 08. 00:47
  „3. Bendegúz007
  +1”
 • 3. Bendegúz007 2011. november 07. 14:07
  „Az utolsó fedezethez szólnák hozzá.
  Szerintem jobban járnak azok akik albérletben laknak,mintha saját lakásra pályáznának.
  A helyzet az hogy a válság előtt is így gondolkoztak sokan,vegyünk fel hitelt, ha nem bírom fizetni akkor elviszi a bank ,és ennyi,de nem így lett mert a szerződésben benne volt hogy a bank kockázati felárat számít fel.Így a lakás már nem nyújtott elég fedezetet,és egy életre eladósította magát az ember.Még nem beszéltünk ha bejön az ingatlan adó akkor mi lesz.
  Sokkal jobban jár az aki albiba megy,nem adósítja el magát,bármikor bárhova költözhet,mobil,és nincs kockázata.
  Én ezt ajánlom a fiataloknak.”
 • 2. spiler 2011. november 07. 12:47
  „ilyen alacsony árak sosem voltak
  2 éve próbálom eladni a lakást az Ág utcába még érdeklődő is alig volt 7,-ről 5,9- re ment le az ár----már bukok,de mivel nincs Szegeden munka ezért el kell adnom,Pesten albiba lakok
  eladnám azonnal vennék lakást/ ahol most lakom/,mert ott is olcsobb és szeretnék családot alapítani és a szülöktől elszakadni ............. de ez igy nem megy”
 • 1. deszkás 2011. november 07. 11:29
  „Nem éri meg épiteni csak ha van kp. Ma is éppen annyira kockázatos kölcsönnel épiteni mint eddig. A bankok még sokáig nem lesznek jószivűbbek.Egy ma keltezett hiteligénylés is 35-40 oldalas.És én azt olvasom ki ebből nem a számokon (ez elég egyértelmű) hanem a megfogalmazásokon van a hangsúly.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanári parkolónak használják az iskola sportudvarát - fotó

Újabb olvasói tudósítás érkezett szerkesztőségünkbe, mely szerint a Kada Elek Közgazdasági… Tovább olvasom