Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Vérüket adták a köztisztviselők

Kecskemét – Véradásra látogattunk hétfő délelőtt a polgármesteri hivatalba. Az első emeleti tanácsterem inkább hasonlított orvosi rendelőre, mint tárgyalóra.
– Ma jó napunk van, délelőtt 11 óra, és már több mint 40-en voltak vért adni. 50-60 emberrel számoltunk előre, a forgalmat látva, mondhatom, ezt teljesítjük is. Ez azért is nagy szó, mert az utóbbi évek tapasztalata szerint egyre nehezebb véradókat találni – mondta el Fábián Géza, az Országos Vérellátó Szolgálat Kecskeméti Területi Vérellátó donorvizsgáló főorvosa, aki a városháza első emeleti, ideiglenes véradási helyszínén fogadta a delmagyar.hu-t.

– Engem egyáltalán nem visel meg, rendszeresen adok vért – tudtuk meg a hivatalban dolgozó Gyöngyösi Nórától, aki 10-ik alaklommal jótékonykodott, mutatta véradó igazolványát. – Nincs különösebb oka annak, hogy itt vagyok. Többször adtam már vért. Most még az épületet sem kellett elhagyni – mondta egy másik dolgozó, Német Zsoltné.

Vérüket adták a köztisztviselők - KÉPGALÉRIA

A férfiak 5-ször, a nők 3-szor adhatnak vért évente. Ez egy-egy alkalommal 4,5 deciliternyi mennyiséget jelent. A véradáson mindig van orvos, aki megvizsgálja, és felügyeli a donorokat. A nővérek száma attól függ, hány ággyal készülnek a véradásra, hogy hány emberre számítanak előzetesen a szervezők. A kiszállásokat a Magyar Vöröskereszt szervezi meg.

A levett vért hűtőlapok között tárolva szállítják a Szegedi Regionális Vérellátó Központba. – A lényeg, hogy csak egészséges ember vehet részt véradáson, illetve feltétel, hogy a véradónak be kell töltenie 18. életévét, és súlya nem lehet kevesebb 50 kilogrammnál. Megmérjük a vérnyomást, megállapítjuk a vércsoportot, megnézzük, vérszegény-e a donor, és kitöltetünk egy kérdőívet is, ahol a gyógyszerszedésre, a különböző allergiákra kérdezünk rá – magyarázta el Fábián Géza a véradás feltételeit és folyamatát.

Vérüket adták a köztisztviselők - KÉPGALÉRIA

Ottlétünk alatt folyamatosan adták egymásnak a kilincset a hivatalban dolgozók. Aki eljött, és segített 500 forintos étkezési utalványt kapott kalóriapótlásként, és egy belépőjegyet a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe.

Aki szeretne véradással segíteni karácsony közeledtével, megteheti: most pénteken a Malomban 14-18 óráig várnak mindenkit. Adventi Véradás keretében pedig a Kecskeméti Területi Vérellátóban (6000 Kecskemét, Koháry körút 4.) december 13-14-én, valamint 20-21-én. Hétfőnként 8-18 óráig, keddenként pedig 8-16 óráig. A véradók kis ajándékot is kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis rendszámmal parkolt a Tescónál – kiszúrták

Hamis rendszám volt feltéve arra az autóra, amelyet a hétvégi razzia során szúrtak ki a rendőrök a kiskunhalasi Tescónál. Tovább olvasom