Kék hírek

2009.09.02. 09:32

Csapdahelyzetben az NBH?

Befejeződött a Nemzetbiztonsági Hivatal belső vizsgálata az internetre felkerült, a romaügy gyanúsítottjairól szóló állítólagos dokumentum ügyében.

A Népszava úgy tudja, hogy a vizsgálat eredményeit jelenleg a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, illetve a Nemzetbiztonsági Iroda elemzi. A napilap szerdai száma szerint elvben néhány napon belül tájékoztatják is a közvéleményt az eredményekről, ám biztosan nem túl részletesen. Az ugyanis nem közölhető, hogy az iratokban megjelenő információkból mi volt pontosan államtitok.

A napilap forrása úgy fogalmazott, hogy csapdahelyzetben van az NBH, hiszen a hivatal nem teheti meg, hogy bármely, esetlegesen valós - a közlő által már megsértett - államtitokról szóló információt megerősítsen. Ugyanakkor a valótlan részleteket sem emelheti ki, hiszen azzal a "fennmaradó" információk államtitok voltára tenne utalást, ami ugyancsak bűncselekmény. Az informátor szerint ezzel az irat szerzője is pontosan tisztában volt, amikor valós és valótlan információkat gyúrt össze ilyen szétválaszthatatlanul a levélben.

Az internetes oldalon, melyen mindezt közzétették, egyébként csak a megjelentetést közvetlenül megelőzően regisztrált az ismeretlen felhasználó, és azon a lapon e felhasználótól más, további tartalom azóta sem olvasható. A közzététellel egyidejűleg hívták fel a sajtó figyelmét a háromoldalas levélre. Így ez nem kiszivárogtatásnak, hanem tudatos manipulációs kísérletnek nevezhető. A napilap forrása szerint ez - valószínűleg volt titkosszolgálati beosztottak közreműködésével - egy dezinformációs műveletnek tűnik, mely alkalmas lehet olyan távlati politikai - de legalábbis nem szakmai - célok elérésére, melynek egyik eleme a magyar nemzetbiztonsági szolgálatokba, elsősorban az elhárításba vetett szakmai és társadalmi bizalom megrendítése.

A Népszava értesülései szerint az NBH várhatóan feljelentést tesz államtitoksértés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!