Szentes és környéke

2012.07.08. 21:50

Újjászületett vasút csodák Szentesen

Szentes - Az enyészettől menekült meg az a több száz munkaórával felújított MDa 3003-as motorkocsi, amelyet szombaton mutattak be ünnepélyesen a Vasúttörténeti Alapítvány szentesi kiállítóhelyén.

Králik Emese

A renoválást végző Valkai Csaba, az alapítvány munkatársa azt mondta, a jármű négy évtizeddel ezelőtti megjelenése korszakváltásnak számított az alföldi pályákon. – Ezt a típust 2005-ben állították le, erre a példányra a szétdarabolás várt. December óta saját kezűleg dolgoztam azon, hogy ismét a régi fényében ragyogjon, és a szentesi kiállítóhelyet gazdagítsa – avatott be a részletekbe.

Az eseményen a kiállítóhely másik új büszkeségét, egy Austin típusú keskeny nyomközű sínautót is megtekinthettek a látogatók. Hasonlóan a motorkocsihoz ez a jármű is nemzetközi érdeklődésre tart számot – mondta el ünnepi beszédében Szécsey István, aki több kötetben dolgozta fel a Ganz-járművek történelmét. – A sínautó a legendák szerint egy német páncéloshadosztály-parancsnoké volt. A felújításhoz az angliai Austin Szövetségtől is gratuláltak. Levelükben azt is megírták: nincs tudomásuk másik, ilyen típusú sínautóról – fogalmazott a szakember. Az eseményen az alapítvány elnöke, Szabó Gyula és Szirbik Imre szentesi polgármester is örömét fejezte ki a gyűjtemény gyarapodása miatt.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!