Bulvár, celeb

2013.07.24. 08:04

Zombik kellenek a közel-keleti békéhez? - Filmkritikusok a Z világháborúról

Izraeli és arab filmkritikusok és -rajongók egyaránt emészthetetlennek tartják az idei nyár egyik kasszasikerének számító Z világháború című amerikai filmet, amelyben izraeliek és a palesztinok együtt harcolnak a Föld lakosságát fenyegető vérszomjas zombik ellen.

MTI

Az AP hírügynökség a cselekmény egyik legvalószerűtlenebb szálának tartja az izraeli-palesztin együttműködést. A film egyik központi jelenetében az izraeli csapatok palesztin menekülteket helyeznek biztonságba egy masszív betonfal mögött Jeruzsálemben. Itt az arabok és a zsidók egymást átölelik, énekelnek és táncolnak, mielőtt megtámadják őket a senkit nem kímélő, vérfagyasztó élőhalottak.

A manapság népszerű zombifilmek sorába illeszthető, a valóságtól merőben elrugaszkodott Z világháború így azt sugallja, hogy csupán egy posztapokaliptikus világban és egy természetfeletti ellenség jelenléte révén hozhatók egy platformra a Közel-Kelet népei.

A filmvásznon látható békés együttélés kulcsa, hogy Izrael sikeresen tartja távol a Szentföld minden lakójától a zombikat egy toronymagas fal építésével. Ez a fal a valóságban Izraelt és Ciszjordániát elválasztó fal- és kerítésrendszerre utal, amely az izraeli kormányzat szerint a palesztin öngyilkos merénylőket hivatott távol tartani. A palesztinok viszont hazájuk elfoglalásának és mozgásterük korlátozásának jelképét látják benne.

A közel-keleti béke utópiáját ábrázoló, valamint Izraelt inkább pozitív fényben feltüntető mozi a térség filmrajongóit sem hagyta hidegen. "Ha nem lennének zombik a háttérben, azt gondolnám, hogy az izraeli védelmi minisztérium kampányfilmjét nézem" - írta egy izraeli kritikus a film múlt heti izraeli bemutatója után. A filmben az izraeli katonákat bátor és találékony harcosokként, az izraeli lakosságot pedig befogadó és emberséges közösségként ábrázolják, és a ciszjordániai határátkelők rendszerét is hatékony védelmi eszközként festik le.


A futurisztikus Izrael-kép felháborodást keltett az arab világban, ahol a bloggerek és a filmrajongók "Izraelnek írt szerelmi vallomásként" jellemezték a zombifilmet. "Ingyen propaganda Izrael számára, amikor az ország megszállva tart másokat" - panaszolta egy Rámalláhban élő palesztin képregény-rajzoló.

Libanonban a film néhány - Izraelben játszódó - részletét cenzúrázták, és az öbölmenti államokban sem díjazták a zombifilmet. A Dubajban megjelenő Gulf News hasábjain egy olvasó arról panaszkodott, hogy a film felmagasztalja az izraelieket, és rózsásnak ábrázolja a két nép korántsem annak nevezhető viszonyát.

Úgy tűnik, hogy a valóságban nemrég némi elmozdulás történt az izraeli-palesztin viszonyban. Múlt pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Izrael és a palesztinok képviselői hamarosan találkozót tartanak Washingtonban, hogy véglegesítsenek egy megállapodást a béketárgyalások több éves szünet utáni újraindításáról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője pedig a filmmel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta: "Reméljük, hogy a palesztinok még azelőtt egyezséget kötnek velünk a békéről, mielőtt a zombik támadást indítanának".

Címkék#Izrael

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!