Szeged és környéke

2012.01.06. 21:34

Egyre több az agyhártyagyulladásos megbetegedés

Csongrád megye - Megduplázódott az agyhártyagyulladásos esetek száma az országban – fél év alatt hatan meg is haltak a gyors lefolyású bakteriális fertőzés miatt. Csongrád megyében nincs kiugró változás a megbetegedések számában.

Timár Kriszta

Az elmúlt öt év átlagához képest tavaly megduplázódott a bejelentett agyhártyagyulladásos esetek száma. A mostani szezonban – 2011. júliusa óta – eddig összesen 24 esetet regisztráltak, amelyek közül 6 volt halálos kimenetelű. Csak decemberben 10 új megbetegedés történt.

A számok persze megtévesztők lehetnek, hiszen Vas megyében tavaly járvány volt, amely jelentősen megnövelte az esetszámot. A jelenség mindenesetre figyelemfelhívó lehet, hiszen az agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely gyorsan, akár néhány óra alatt kifejlődik, és nemritkán halálos kimenetelű. Bár nem a légúti tünetek jelemzik, mégis cseppfertőzéssel terjed. Nagyon magas lázzal, erős fejfájással, hányással jár, ráadásul a baktérium nemcsak agyhártyagyulladást, hanem vérmérgezést is okozhat.

– Csongrád megyében nem növekedett kiugróan a megbetegedések száma. Tavaly nyolc esetet regisztráltunk, az előző években hatot – mondta el [namelink name="Tombácz Zsuzsanna"] megyei tiszti főorvos. Nálunk nem volt még halálos eset sem, a szakember szerint azonban a védőoltást mindenképpen célszerű megfontolni.

– A tavalyi járványt a baktérium C típusa okozta, amely 2000 óta honos Magyarországon – mondta el a tiszti főorvos. – Ez ellen van védőoltás, de nem kötelező. Mivel a tömeges megbetegedések serdülők körében fordultak elő, náluk célszerű propagálni az oltást. Az olcsóbb készítmény 3–5, a drágább 10 év védettséget ad.

Idén egyébként a C típusú baktérium valamivel több megbetegedést okozott, mint a B, amely ellen viszont nincs védőoltás. Ez esetben az azonnali antibiotikumos kezelés lehet hatásos, amelynek megválasztásához vér- és agyvízvizsgálatot kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!