APEH-közlemények

2007.03.29. 16:19

Operatív APEH ellenőrzések a Dél-Alföldön

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága 2007. március 9-én és 10-én regionális operatív akciót tartott a régió mindhárom megyéjében.

Az ellenőrzés célja a régióban működő adózók nyugtaadási gyakorlatának ellenőrzése volt kiemelten a piacokra.

Az ellenőrzési akcióban 24 adóellenőr vett részt, akik összesen 135 ellenőrzést végeztek. Az ellenőrzések során 106 esetben üzletben vizsgálták a nyugtaadási kötelezettség, valamint az ezzel összefüggő nyilvántartás vezetési kötelezettség teljesítéseit, 26 esetben pedig piacokon. További három adózónál pedig az alkalmazottak bejelentési kötelezettségének teljesítését ellenőrizték.

Az adóellenőrök tapasztalatai szerint a piacokon a legrosszabb a nyugtaadási fegyelem, itt szinte minden ellenőrzés alkalmával a nyugtaadás teljes elmulasztását állapították meg, egyes esetekben pedig olyan adózókkal is találkoztak, akik kereskedelmi tevékenységüket adószám, vállalkozói igazolvány hiányában végzik. Az üzletekben végzett ellenőrzések során az adóellenőrök minden második esetben tapasztaltak hiányosságot, amelyek nagyobb része a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása volt és kisebb hányada a nem megfelelő módon történő bizonylat kiállítás, nyilvántartás vezetés volt.

Az elvégzett ellenőrzések alapján összesen 84 adózónál fog az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága 0-200. 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabásával élni. A mulasztási bírságok kiszabása mellett 2 üzletet a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt, 1 üzletet és 2 tevékenységet pedig be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt fognak 12 nyitvatartási napra lezárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!