Helyi sport

2007.10.13. 16:19

Húsz Eb-selejtező a hétvégén: Magyarország Máltával játszik

Szombaton húsz Eb-selejtezővel folytatódik a kontinentális nagyüzem – hétvégén akár az első kijutó is ünnepelhet, a németek ugyanis továbbléphetnek Dublinban. A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 16.20 órakor Málta csapatát fogadja Európa-bajnoki selejtezőn a fővárosi Szusza Ferenc-stadionban.

Szombaton húsz Eb-selejtezővel folytatódik a kontinentális nagyüzem – hétvégén akár az első kijutó is ünnepelhet, a németek ugyanis továbbléphetnek Dublinban.

Joachim Löw legénysége lehet az első, amely megváltja jegyét a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra. A németeknek ehhez nem kell más, mint legalább egy döntetlen a Croke Parkban.

Bár különböző okok (elsősorban sérülések miatt) Ballack, Borowski, Hilbert, Hitzlsperger, Klose, Lahm, Pander és B. Schneider sem játszhat, a találkozón minimum lehet keresnivalója a korábban Prágát és Pozsonyt is győzelemmel megjárt Nationalelfnek.

Löw alighanem a Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Jansen - Frings - C. Fritz, Trochowski - Schweinsteiger - Kuranyi, Podolski (Gomez) tizeneggyel vág majd neki a mérkőzésnek, nem utolsó sorban azért, mert a kispadra „utalt" Mario Gomez is kisebb sérüléssel bajlódik. Amennyiben a német-spanyol nem ugorhat be, a remek idényt teljesítő Kiessling, avagy Odonkor is bevethető.

Az utolsó ír remény

Steve Staunton csapata utolsó lehetőségét ragadhatja meg. A házigazdáknak csak három hátralévő mérkőzésükön szükséges három győzelem esetén marad reményük (s az is vékony: ha a csehek szereznek három pontot, utaznak), s bár a vendégek ősszel nagyon jó passzban vannak, a Finnant, O’Shea-t, Kilbane-t, Robbie Keane-t, illetve Kevin Doyle-t felvonultató írek győzelme sem okozna egetrengető meglepetést.

Steve Staunton mindenesetre a szigetországban nem példanélküli kirohanással fokozná játékosai harci kedélyét. A szövetségi kapitány a pályán szeretne „harcos bosszút" venni azért, amiért egy német delegáció szerinte lekicsinylően nyilatkozott a Croke Park és közönsége adottságairól. Elképzelhető, hogy sikerrel jár, ugyanis a nagy taktikus (1982) németek akár félgőzre is válthatnak – legalábbis a legutóbbi napok nyilatkozatai ezt sem zárják ki. Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere ugyanis élesen bírálta a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság kiemelési rendszerét

Az európai szövetség (UEFA) a tizenhatos döntő sorsolása előtt az első kalapba sorolta a házigazdákat, illetve - ha továbbjutnak - a címvédő görögöket. Az első kalap negyedik tagja a jelenleg zajló selejtezősorozaton legmagasabb UEFA-együtthatóval rendelkező csapat lesz. Pillanatnyilag a németek állnak a legjobban. És nem örülnek neki.

"A besorolás nem tükrözi a valós erőviszonyokat, hiszen az eddigi eredmények alapján a világbajnok Olaszország és Anglia csak a második kalapban található, míg a vb-ezüstérmes franciák a harmadik kalapban lennének" - bosszankodott Bierhoff. "Elvben tehát egy német, olasz, francia hármas is összekerülhet a csoportkörben. Az lett volna az igazságos, ha a valós erőviszonyok alapján készítik el a kiemeléseket, ebben az esetben a görög, osztrák, svájci hármast a harmadik vagy negyedik kalapba kellene tenni. Egyértelműen az a válogatott jár a legrosszabbul, amelyik a három gyengébb mellé bekerül az első kalapba. Ilyet még nem láttam, mi biztos nem fogunk elkezdeni taktikázni, de a mostani rendszerben az kerül könnyebb csoportba, akit hátrébb sorolnak be."

Aggódnak a nagyok

Az elmúlt húsz év világversenyeinek függvényében nem véletlen, hogy Bierhoff szívesen elkerülné az olaszokat – ám elképzelhető, hogy az 1982-es vb-siker után Olaszország ezúttal sem szerepel majd a kontinentális seregszemlén. A világbajnokokat is felvonultató B-csoportban valószínűleg az utolsó fordulóban dől el a két szerencsés kiléte. Jelenleg a skótok vezetik a tabellát az olaszok, valamint a múlt nyári megmérettetésen ezüstérmes franciák előtt. Raymond Domenech csapata Feröer-szigetekre látogat, így szinte borítékolható a győzelme, ezért a skótoknak hazai környezetben kell nyerniük az ukránok ellen. Az olaszok alighanem legyűrik a grúzokat.

Raúl és Torres nélkül a spanyolok

Az F-csoportban a spanyolok is létfontosságú meccs előtt állnak. A svédek ugyanis előreláthatólag bezsebelik az első helyet, míg a második pozícióért a dánok, a spanyolok és az észak-írek futnak versenyt. Luis Aragones szokás szerint epés megjegyzésekkel fűszerezve közölte azt, amit mindenki tudott: Raúl ezúttal sem játszhat.

Azóta vakarhatja a fejét, ugyanis Fernando Torresről le kellett mondania. A liverpooli csatár kiesésével a hispánok a Marca szerint a Casillas, Ramos, Capdevila, Albiol, Marchena,Albelda, Cesc, Joaquín, Xavi, Iniesta és Tamudo alkotta csapattal kezdenek majd Aarhusban. A dánoknál Morten Olsen bezzeg nem küzd a bőség zavarával. Agger, Jörgensen és Lövenkrands már korábban kidőlt, ám péntek estére kiderült, hogy a belázasodó sevillai Poulsen sem hadra-fogható.

Chivu, a középpályás

A G-csoport első helyéről dönthetnek Konstancán, ahol a román válogatott Hollandiát fogadja. Mindkét, fej fej mellett haladó favorit bizakodó. A hollandok Eb-, vagy vb-selejtezőn legutóbb 2003 novemberében kaptak ki (akkor Skóciában 1-0-ra, igaz a pótselejtező második felvonásán 6-0-ra kiütötték ellenfelüket), igaz, Marco van Basten szövetségi kapitány dolgát nehezíti, hogy Sneijder, Melchiot és Van Persie sem játszhat. A sérült Van der Sart Martin Stekelenburg pótolhatja majd a kapuban. A román kapitány, Victor Piturca furcsa húzással igyekszik megzavarni az ellenfelet. A korábban az Ajaxban szélsőhátvédet, majd a Romában és az Interben is középső védőt játszó Chivu ugyanis előszűrőként a két védő – Tamas és Goian – előtt próbálja majd megakasztani a holland támadásépítést.

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 16.20 órakor Málta csapatát fogadja Európa-bajnoki selejtezőn a fővárosi Szusza Ferenc-stadionban. Várhidi Péter nagyon sokat köszönhet a máltai válogatottnak: ha tavaly októberben a szigetország együttese nem győzi le a Bozsik Péter által irányított magyar gárdát, akkor a volt újpesti trénerből aligha lett volna szövetségi kapitány. Valószínűleg az sem túlzás, hogy a jelenlegi minden idők legerősebb máltai válogatottja, amelyet nem árt óvatosan kezelni, de a szigetországban úgy vélik: a budapesti pontszerzés nagy bravúr lenne a részükről.

Eb-selejtező, szombat:

A-csoport
17:00: Örményország-Szerbia
18:00: Azerbajdzsán-Portugália
20:30: Lengyelország-Kazahsztán
20:45: Belgium-Finnország
A csoport állása:
1. Lengyelország 21 pont/11 mérkőzés, 2. Finnország 19/11, 3. Portugália 17/10, 4. Szerbia 16/10, 5. Belgium 11/10, 6. Örményország 8/8, 7. Kazahsztán 7/10, 8. Azerbajdzsán 5/8

B-csoport
16:00: Feröer-Franciaország
16:00: Skócia-Ukrajna
Glasgow, Hampden Park. Vezeti: Vink (holland)
Várható kezdőcsapatok
Skócia: Gordon - Alexander, Hutton, McManus, Weir - Brown, Ferguson, McCulloch, Pearson - McFadden, Miller.
Ukrajna: Sovkovszkij - Neszmacsnij, Kucser, Jezerszkij, Csigrinszkijy - Huszev, Timoscsuk, Nazarenko, Selajev - Sevcsenko, Voronin.
20:50: Olaszország-Grúzia
A csoport állása:
1. Skócia 21/9, 2. Olaszország 20/9, 3. Franciaország 19/9, 4. Ukrajna 13/8, 5. Litvánia 10/9, 6. Grúzia 7/9, 7. Feröer-szigetek 0/9

C-csoport
16:20: Magyarország-Málta
20:00: Moldova-Törökország
20:30: Görögország - Bosznia-Hercegovina
A csoport állása:
1. Görögország 19/8, 2. Törökország 17/8, 3. Norvégia 17/9, 4. Bosznia-Hercegovina 13/9, 5. Magyarország 9/9, 6. Málta 5/5 (7-17), 7. Moldova 5/5 (5-16)

D-csoport
15:00: Szlovákia-San Marino
18:15: Ciprus-Wales
20:45: Írország-Németország
Dublin, Croke Park. Vezeti: Hansson (svéd)
Várható kezdőcsapatok
Írország: Given - Finnan, Dunne, O’Shea, J. O’Brien - A. Reid, Carsley, S. Hunt, Kilbane - Keane, K. Doyle.
Németország: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Jansen - Frings - C. Fritz, Trochowski - Schweinsteiger - Kuranyi, Podolski.
A csoport állása:
1. Németország 22/8, 2. Csehország 20/9, 3. Írország 14/9, 4. Szlovákia 10/9 (20-20), 5. Wales 10/8 (10-10), 6. Ciprus 10/8 (13-16), 7. San Marino 0/9

E-csoport
16:00: Anglia-Észtország
20:15: Horvátország-Izrael
A csoport állása:
1. Horvátország 23/9, 2. Anglia 20/9, 3. Oroszország 18/9, 4. Izrael 17/9, 5. Macedónia 8/9, 6. Észtország 4/10, 7. Andorra 0/9

F-csoport
18:00: Izland-Lettország
19:00: Liechtenstein-Svédország
20:00: Dánia-Spanyolország
Aarhus, Atletion stadion. Vezeti: Michel (szlovák)
Várható kezdőcsapatok
Dánai: Sörensen - Helveg, Laursen, Gravgaard, Niclas Jensen - Andreasen, Jacobsen, Rommedahl, Daniel Jensen, Grönkjaer - Tomasson.
Spanyolország: Casillas - Ramos, Capdevila, Albiol, Marchena - Albelda, Fabregas, Joaquín, Xavi, Iniesta - Tamudo.
A csoport állása:
1. Svédország 19/8 (17-4), 2. Spanyolország 19/9 (16-7), 3. Észak-Írország 16/9, 4. Dánia 14/8, 5. Izland 8/9, 6. Lettország 6/8, 7. Liechtenstein 4/9

G-csoport
17:00: Fehéroroszország-Luxemburg
19:15: Románia-Hollandia
Konstanca, Farus stadion. Vezeti: Vasszarasz (görög)
Várható kezdőcsapatok
Románia: Lobont - Marin, Goian, Tamas, Rat – Chivu - Nicolita, Codrea, Mutu - Marica, Niculae.
Hollandia: Stekelenburg - Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen, Bouma - De Zeeuw, Seedorf, Van Bronckhorst - Van der Vaart, Arjen Robben - Van Nistelrooy.
20:30: Szlovénia-Albánia
A csoport állása:
1. Románia 20/8 (17-5), 2. Hollandia 20/8 (11-2), 3. Bulgária 18/9, 4. Szlovénia 10/9, 5. Albánia 9/8, 6. Fehéroroszország 7/9, 7. Luxemburg 0/9

FigyelőNet/origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában