Helyi sport

2012.11.22. 19:14

Az új stadion varázsa - a Juventus-Chelsea BL-meccsen jártunk

Torino - A labdarúgó BL E csoportjában az olasz Juventus 3–0-ra győzte le az angol Chelsea-t kedden. Ott voltunk a lelátón, és körbejártuk a másfél éve átadott ultramodern Juventus Stadiumot.

Gyúrós István

Amit már sokan tudnak: a labdarúgó Bajnokok Ligája E csoportjában, az 5. fordulóban az olasz Juventus hazai pályán 3–0-ra legyőzte a címvédő angol Chelsea-t. Amit viszont kevesen tudnak, az az, hogy néhány tucat

Mindent a Juvéról

Szeretne naponta többször is friss híreket olvasni a Juventusról? Akkor érdemes megimserkedni Magyarország legnagyobb Juventus szurkolói portáljával, a www.juventushungary.hu-val.magyar is ott szurkolt a torinóiaknak a másfél éves Juventus Stadiumban.

E sorok írója a hivatalosan 2009-ben megalakult Ragazzi Ungheresi Juventus (RUJ) szurkolói csoport szervezésében jutott el a találkozóra. A RUJ néhány év alatt is ismertté vált a Juve-ultrák körében – kell is a sok barát, hiszen nem egyszerű jegyet szerezni a népszerű meccsekre. A Chelsea ellen is csak azért nem volt telt ház, azaz 41 ezer néző, mert az angolok szektorában maradtak üres székek – nekünk a 40 eurós tiketteket 125-ért sikerült megvennünk.

A Juventus Stadium - impozáns látvány. A szerző felvétele


A Juve egyébként hatalmasat lépett előre azzal, hogy felépítette saját stadionját. Ez Olaszországban nem divat, mindenki bérli azt, ezzel pedig bevételektől esik el. A fehér-feketék, olaszul bianconerik azonban azzal, hogy beruháztak a Juventus Stadium nevet viselő létesítményre, saját jövőjüket tették jobbá, könnyebbé: nem véletlen, hogy eddig mindössze egy mérkőzést veszítettek el az új arénában, tavaly veretlenül lettek bajnokok, és jelenleg is vezetik a Serie A-t.

Mezek tömkelege - Vidalé a legnépszerűbb. A szerző felvétele


Tökéletesen felszerelt ajándékbolt és látványos elemekkel tarkított múzeum is található a stadion mellett – nem volt nehéz megérteni, miért és miből fejlődik ilyen ütemben a klub. A Juventus Store-ban kígyózó sorok álltak a pénztáraknál, a szokásos mezárak mellett (egy idei Nike-mez 80 euró, és a chilei Arturo Vidalé a legnépszerűbb) olcsóbb termékekkel is készülnek a szurkolóknak. A stadion környékén további húsz-harminc helyen lehetett kapni különböző relikviákat – látható volt, egyik árus sem járt rosszul.

Nedved aranylabdája csak egy a relikviák között. A szerző felvétele


A Juventus Museum a maximális tisztelettel adózik a klub alapítóinak, legendáinak. A kiállított tárgyak között megtalálható az a pad, amelyen 1897. november 1-jén néhány diák megalapította a klubot, majd a több mint egy évszázados utazás során a bajnoki aranyérmeknek, nemzetközi trófeáknak, aranylabdásoknak és a Juve világbajnokainak is jut egy külön rész. Látható Pavel Nedved 2003-ban nyert Aranylabdája, Gianluigi Buffon vb-aranyérme, és olyan korábbi kedvencek mezei, mint például Tardelli, Zoff, Zidane és a még mindig istenként tisztelt Del Piero. A belépő 12 euró, egy fotó a tavalyi bajnoki trófeával pedig további 15 – mivel csak kedden legalább kétezren látogatták meg a múzeumot, könnyen kiszámolható, a múlt megőrzése mellett üzleti szempontból is érdemes működtetni azt.

A Juventus Stadium belülről - folyamatban a Chelsea-verés. A szerző felvétele


A stadionba 29 ezerrel kevesebben férnek be, mint a régi Stadio delle Alpiba, ám ezzel nem rontottak, sőt inkább javítottak az atmoszférán. A futballstadionokban felesleges salakos futópálya eltüntetésével a nézők ott „lihegnek" a játékosok nyakában, egy gólörömnél pedig karnyújtásnyira örülhetnek a drukkerektől. A felső és az alsó keréj közötti részen a korábbi legendák (például Sivori, Bettega, Platini, Vialli) fotókról nézik, ahogy a jelenlegi csapat menetel a sikerek felé.

A meccsről elég annyi, hogy a Juve sziporkázó játékkal, [namelink name="Fabio Quagliarella"], Vidal és [namelink name="Sebastian Giovinco"] góljaival simán legyőzte a címvédőt (3–0), a Chelsea-nek pedig azóta [namelink name="Roberto Di Matteo "] helyett már Rafa Benítez az edzője.

Címkék#foci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában