Szeged és környéke

2012.06.28. 20:58

Kütyüfarm és intelligens otthon a Szegórában

Szeged - A Szegórába költöző négy egység közül az Informatóriumot mutatták be tegnap. Minden lesz, kütyüfarmtól az intelligens mintaotthonig. <br>

Gonda Zsuzsanna

Képzeljük el, hogy bejön egy gimnáziumi osztály, és a 30 gimnazista fejére EEG kütyü kerül. A gyerekek az iPhone-jukon láthatják a különböző ingerekre reagáló agymintázatukat, és követhetik, hogy a kutató a 30 agymintázatból milyen következtetést von le – a neuromarketing témakörébe tartozó interaktív kísérletről [namelink name="Z. Karvalics László"], az SZTE egyetemi docense beszélt az Informatórium bemutatásakor tegnap a TIK-ben. A Szegedi Tudományegyetem Szegórába költöző programjáról a meglévő és leendő partnereknek tartottak előadásokat, majd Z. Karvalics László, és [namelink name="Orbán Hedvig"], a Százszorszép Gyermekház igazgatója a helyszínen is körbevezette az érdeklődőket.

Kütyüfarm és intelligens otthon a Szegórában. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az épülő 4 szintes kulturális centrumban 400 négyzetmétert kap két szinten az Informatórium. Lent többek között kütyüfarm, fogyatékos informatikai központ, screen wall, a teraszon több szabadtéri munkaállomás lesz. Terveznek egy digitalizáló sarkot, ahol például a családok cipős dobozban őrzött emlékeinek digitalizálását és rendszerezését is elvégzik. Fent egy intelligens mintaotthont mutatnak be, a hálószobában például e-egészségügyi megoldásokkal. Az eszközöket folyamatosan cserélik az újabb és újabb fejlesztésekre.

50-féle tevékenységtípus, főállású alkalmazottak, és animátorkodó egyetemisták, látványelemek, látogatható munkatér. Számítógépes művészet és olyan komplex kísérleti programok, mint a már létező közösségi animációs filmkészítés – ezekkel találkozhat az Informatóriumban az évi 300 ezer látogató. Az agyak, eszközök, szolgáltatások áramlásának ilyen tere sehol máshol nem lesz – mondta Z. Karvalics.

A Szent-Györgyi Albert Agóra szeptemberre készül el. A műszaki átadás után az eszközök közbeszerzése következik, majd 6–8 hetet vesz igénybe a az Informatikatörténeti gyűjtemény berendezése. Mivel a házat egyben nyitják meg, ezt a munkafolyamatot megvárja a többi egység is, ezért számolnak a januári nyitással – közölte Orbán Hedvig. Az első emeletet foglalja majd el a gyermekház. Itt 300 ember befogadására alkalmas konferenciaterem található – kétszer akkora, mint a gyermekház mostani nagyterme. Helyet kap 15 nyilvános számítógép-állomás, építettek egy 100 fős hangszigetelt hangversenytermet, tánctermeket, filmes szobát, játszószobát is.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!