Ország-világ

2013.01.21. 14:15

ENSZ: ütlegelés, elektrosokk, fenyegetés az afgán börtönökben

Az afgán rendőrség és a titkosszolgálat nem hagyott fel a foglyok kínzásával, hiába történtek erre vonatkozó erőfeszítések - állítja az ENSZ afganisztáni missziója.

MTI

A világszervezet képviselői 635 foglyot kérdeztek meg Afganisztán-szerte a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálat 89 intézményében, s a kínzások alkalmazását a megkérdezettek több mint fele megerősítette.

A vasárnap közölt jelentés szerint a kábellel vagy csővel való ütlegelés, az elektrosokk, a csuklónál fogva történő fellógatás, a nemi szervek bántalmazása, valamint a kivégzéssel vagy szexuális erőszakkal való fenyegetés napi gyakorlat az afgán fogdákban és börtönökben. A jelentés emellett említést tesz arról is, hogy a déli Kandahárban "állítólag eltűnt" 81 bebörtönzött személy 2011 szeptembere és 2012 októbere között.

"A feltárt helyzet mélyen aggaszt bennünket, s felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen többet a kínzások megakadályozására" - hangoztatta Jan Kubis, az ENSZ főtitkárának afganisztáni különmegbízottja. Kubis ugyanakkor elismerte, hogy látható erőfeszítések történtek ezen a téren.

A 139 oldalas elemzést másfél évvel a világszervezet előző, 2011. októberi jelentése után készítették el, miközben az afgán hatóságok arra készülnek, hogy a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőktől (ISAF) átvegyék a börtönök és az ott őrzött foglyok feletti teljes ellenőrzést. Ez az egyik vitatott kérdés a NATO-erők 2014-re tervezett kivonásáról és az Afganisztán szuverenitásának helyreállításáról folyó tárgyalásokon.

Hamid Karzai elnök egyik szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy a kabuli kormány semmilyen kínzásra nem ad utasítást. Emellett az afgán vörösfélhold szervezete, amelynek szabad bejárása van a börtönökbe, "sohasem tárt fel kínzási eseteket" - mondta.

Az Egyesült Államok és Afganisztán tavaly márciusban egyezett meg, hogy Kabul hat hónapon belül átveheti több börtön, köztük az afgán Guantánamóként emlegetett bagrami amerikai fegyház feletti ellenőrzést.
A tapasztalt kínzások miatt azonban az ISAF tavaly októberben ismét kizárta az őrizetében lévő foglyok átadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában