Ország-világ

2013.01.07. 10:30

Először filmezték le a tenger mélyén az óriáskalmárt

Japán kutatóknak és tévéseknek első ízben sikerült lefilmezniük természetes élőhelyén, az óceán mélyén a világ legnagyobb gerinctelen állatát, a rejtélyes óriáskalmárt (Architeuthis).

MTI

A gigantikus méretű lábasfejű puhatestűt 630 méteres mélységben fedezte fel a kutatók búvárhajója 2012. július 10-én a Csendes-óceán északi részén, Chichi-szigettől 15 kilométerre, és egy csali segítségével egészen 900 méteres mélységig követte, ahol az állat szem elől tűnt.

A szenzációs felvételeket a Japán Nemzeti Tudományos Múzeum, az NHK japán köztévé és a Discovery Channel ismeretterjesztő csatorna közös expedíciója készítette Kubodera Cunemi ismert japán óriáskalmár-kutató vezetésével.

A "mitikus mélytengeri szörnyet" keresve a háromfős tengeralattjáró mintegy 100 száz alkalommal merült alá az óceánban, összesen 400 órát töltve mélyen a víz alatt. A lefilmezett példánynak csak a törzse három méter, csápjaival együtt pedig elérheti a nyolc métert is, sőt akár még többet, ugyanis - nem tudni, miért - hiányzott a két fő tapogatókarja.
Óriáskalmárról már korábban is készültek felvételek természetes élőhelyén, de a tenger mélyén csak állóképek, mozgóképek pedig csak már a felszínre hozatal után.

Mind a japán köztévé, mind az ismeretterjesztő csatorna külön adást szentel a kivételes felvételeknek január folyamán. Kubodera egy tudományos folyóiratban is publikálni tervezi a felfedezést, amely segíthet többet megtudni a titokzatos mélytengeri lényről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában