Ország-világ

2014.10.11. 17:41

Minden negyedik településen egyetlen polgármesterjelölt lesz

Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal meg lehet választani a jelöltet a következő 5 évre.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján azt közölte, 767 olyan település van az országban, ahol csak egy jelölt indul a polgármester-választáson. Ez az összes település 24 százaléka - fűzte hozzá.

Elmondta, a legtöbb polgármesterjelölt - összesen 13 - a Pest megyei Tápióságon indul.

Tájékoztatása szerint a legtöbb egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmaradason és a Békés megyei Mezőkovácsházán indul, mindkét településen 45-45-en szerepelnek a szavazólapokon. A jelöltek közül a szavazók (ahogy más 10 ezernél kevesebb lakosú településeken is) szabadon választhatják ki azokat, akiket támogatni kívánnak. A legkevesebb - kettő - egyéni listás jelölt pedig 37 településen lesz.

A 10 ezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben a Békés megyei Sarkadon indulnak a legtöbben, 12-en. A legkevesebb - ugyancsak kettő - jelölt indul 17 településen.

A legtöbb nemzetiségi jelölt pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán indul, ott 25 roma jelölt verseng egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában