Szeged és környéke

2014.10.02. 21:11

161 cölöpön áll majd a látogatóközpont

Szeged - Lefúrták az első cölöpjét a dóm új látogatóközpontjának, összesen 161 darabot raknak a talajba. A cölöpözés várhatóan három hét alatt készül el.

Munkatársunktól

– Lefúrták a dóm új látogatóközpontjának első cölöpjét a Tisza felőli toronynál. Összesen 161 cölöpöt juttatnak be a talajba. A dómmal határos részen lesznek a leghosszabbak, 11 méteresek. Ezek egyrészt tartják a létesítményt, másrészt speciális megerősítéssel támasztják is az alapot, hogy a dóm alapja ne forduljon ki – tudtuk meg [namelink name="Kozma Gábortól"], a székesegyház turisztikai célú felújításának projektvezetőjétől, a Gál Ferenc Főiskola rektorától.

[namelink name="Germán Géza"], a projekt műszaki lebonyolítója, az egyházmegye főépítésze elmondta, a Dóm tér szintjéhez képest a fúrógép 4,2 méter mély munkagödörben áll és dolgozik. A 60 centi átmérőjű cölöpfúró hatol le a talajba, és miközben kiemeli a földet, képlékeny betont enged a helyére, majd egy vasbeton hálót helyeznek a lyukba, hogy stabilizálják. Minden negyedik cölöpöt fúrják le, hogy állékony legyen az alap, majd kezdik elölről. A dómtól távolabbi cölöpök 4-6 méter hosszúak lesznek. A szakember elmondta, a talajviszonyok miatt kellenek ilyen méretű cölöpök.

A Dóm tér szintjéhez képest a fúrógép 4,2 méter mély munkagödörben áll és dolgozik. Fotó: Karnok Csaba

A Dóm tér szintjéhez képest a fúrógép 4,2 méter mély munkagödörben áll és dolgozik. Fotó: Karnok Csaba
A látogatóközpont a régi előlépcső helyén 25 méter hosszú és 71 méter széles, vagyis 1700 négyzetméter alapterületű lesz. Előreláthatólag három hét alatt készül el cölöpözés, a kivitelező hétfőtől szombatig dolgozik. Közben a Dömötör-torony alapját is megerősítik. A feltárt középkori falmaradványokat – az örökségvédelmi szakemberekkel egyeztetve – kiemelték, távolabbi fedett helyre vitték. A cölöpökre majd a látogatóközpont járószintjét építik fel, arra a pilléreket húzzák fel, amelyek a födémet fogják tartani. Ez kerül egy szintben a régi előlépcső szintjével. A külső megjelenése nagy vonalakban tehát nem tér majd el a korábbitól, de kívülről az aszfalt helyett igényes kőburkolatot kap. Bent megmutatják majd a régi templom elhelyezkedését. A látogatóközpont várhatóan a projektzárással egy időben jövő május végére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!