Szeged és környéke

2014.06.30. 21:53

Zorba, a megújuló főnixmadár

Szeged - Karaktere és életfelfogása is nagyon hasonlít a főnixmadárként feltámadó és mindig újrakezdő Zorbáéra – mondja Pátkai Balázs, a Győri Balett örökös tagja, aki a címszerepet táncolja a Szegedi Szabadtéri Játékok pénteki nyitó előadásán.

Hollósi Zsolt

A győri balettegyüttes vezető táncosa, a Harangozó-díjas [namelink name="Pátkai Balázs"] nem Zorbaként lép fel először a szegedi szabadtéri színpadán: 2002-ben már sikert aratott a Purim, avagy a sorsvetés egyik főszereplőjeként.

– Az már olyan régen volt, hogy el is felejtettük, milyen óriási a Dóm tér, ahol most a Zorbát előadjuk. Egyelőre csak ismerkedünk az új színpaddal, amely körülbelül kétszer akkora, mint bármelyik, amelyen táncolni szoktunk. Többször turnéztunk már ezzel a produkcióval, harmincszor táncoltam már Zorba szerepét, de a mostani díszlet teljesen új kreáció, és kibővült a táncos csapat is, így szinte új előadás jön létre – mondta Pátkai Balázs.

– Amikor pár percig nem voltam színpadon, kiültem a szabadtéri nézőterére, és onnan néztem a próbát. Nagyszerű a látvány, a közös jelenetek elképesztően hatásosak! A darab üzenete is fontos, felemelő – és monumentális előadás van születőben. Számunkra is olyan érzés, mintha egy teljesen új produkció premierjére készülnénk – fogalmaz Pátkai Balázs, aki 1992 óta a Győri Balett magántáncosa, főszerepek tucatjaival aratott már sikert. Kétszer is elnyerte az évad legjobb táncosa díjat, nívódíjat, Carmen-díjat, Taps-díjat is kapott.

Pátkai Balázs úgy érzi, karaktere nagyon hasonlít Zorbáéra. Fotó: Karnok Csaba

Pátkai Balázs úgy érzi, karaktere nagyon hasonlít Zorbáéra. Fotó: Karnok Csaba
– Amikor két évvel ezelőtt megtudtam, hogy [namelink name="Harangozó Gyula"] koreográfiájában Zorba szerepét fogom táncolni, újra megnéztem az Anthony Quinn főszereplésével forgatott filmet. Más szemmel figyeltem már, mint amikor először láttam, csodáltam a nagyszerű színészi alakítást, de táncosként nem próbáltam meg átvenni semmit. Úgy érzem, a karakterem nagyon hasonlít Zorbáéra, ezért magamban igyekeztem megkeresni a figurával a közös pontokat. A világlátásom, életfelfogásom is egyezik a görögével. Talán az életkorom miatt is Zorba elpusztíthatatlansága és újrakezdésre való készsége fogott meg. Zorba egy főnixmadár: hamvaiból újjáéled, és mindig újrakezdi. A táncos szakmától lassan el kell búcsúznom, ezért engem is foglalkoztat az újrakezdés gondolata. Erőt ad, hogy mindezt eltáncolhatom, kisugározhatom a színpadon. Hálás vagyok a sorsnak azért is, hogy együtt dolgozhatok Harangozó Gyulával. A Térzene című darabban, amit eredetileg édesapja koreografált, korábban is találkoztunk már, de akkor még nagyon fiatal voltam, és kisebb szerepet táncoltam. Gyula profizmusát tisztelem, becsülöm, rengeteget lehet tanulni tőle – hangsúlyozza Pátkai Balázs, aki sikerei ellenére gondolkodik már azon is, hogyan tovább, ha befejezi majd táncművészi pályáját. Koreografálásra nem gondolt, olyasmit szeretne kitalálni, amibe ugyanolyan szerelmes tudna lenni, mint a táncba. Így talán könnyebb lenne az elszakadás.

– Magyarországon a táncszakma és az egész kultúra is nehéz helyzetben van. A Győri Balett tavaly megkapta a nemzeti minősítést, ezért köszönet jár igazgatónknak, Kiss Jánosnak, aki energiát nem kímélve dolgozott, hogy együttesünk itthon és külföldön is rangot szerezzen. Sokat kell tennünk azért – nekünk, táncosoknak és a vezetőinknek is –, hogy elfoglalhassuk a bennünket megillető helyet. Ez persze egyre nehezebb, mégis úgy látom, van jövője a társulatunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!