Szegedi Tudományegyetem

2013.01.14. 21:31

Szakad az egység a diákszervezetek között: Török Márk nem akarja verni az asztalt

Szeged - Nem érzi aktuálisnak a MiértHallgatók nyílt levelét Török Márk, a szegedi hallgatói önkormányzat elnöke. Pozitívnak tartja, hogy elindultak a tárgyalások a humánminiszterrel, de nem tartja kizártnak, hogy újra az utcára menjenek.

Horváth Attila

– Cuki – így reagált [namelink name="Török Márk"], a szegedi hallgatói önkormányzat (SZTE EHÖK) elnöke a MiértHallgatók nyílt levelére, amelyet hétfői számunkban közöltünk. Ebben a szegedi független hallgatói szervezet arra szólította fel az országos hallgatói önkormányzatot, hogy egyeztessen a diákokat és az oktatókat képviselő szervezetekkel, mielőtt tárgyalásba kezd az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A szegedi hallgatói önkormányzatról azt írták, remélik, átérzik saját felelősségüket.

Török Márk szerint az egyeztetés folyamatos, hiszen a Magyar Rektori Konferenciával, illetve a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével folyamatosan tartják a kapcsolatot pesti kollégái. Az elnök fontosnak nevezte azt, hogy múlt pénteken elkezdődtek a tárgyalások. Mint ismert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteken egyeztetett [namelink name="Balog Zoltán"] humánminiszterrel a fővárosban.

– Van rá esély, hogy mégiscsak indul államilag támogatott hely azon a bizonyos 16 szakon. Eredmény, hogy a hallgatói szerződés szövege is módosulhat. A 10 ezres ösztöndíjas helyet is felemelték, szerintem ezek pozitív folyamatok. Ezek persze még nem konkrétumok, de legalább elkezdődtek az erről folyó tárgyalások. Január végén konkrétumokról is beszélhetünk, addig viszont nincs értelme nyílt leveleket írogatni és üzengetni. Nincs értelme, hogy 76 felsőoktatási intézmény vezetője, 76 hallgatói önkormányzat vagy egyéb szervezet verje az asztalt, hogy szorítsanak neki is egy csücsköt a tárgyalóasztalnál – fogalmazott Török. Ezért megvárják, amíg konkrétumokról születik döntés.

– Az országos Hallgatói Hálózat február 11-ig adott haladékot a kormánynak. Ha addig nem történnek érdemi változások, tagjai jogosan mennek majd ismét az utcára. Ahogy mi is – hangsúlyozta az elnök.

* * *

A MiértHallgatók, az Oktatói Hálózat szegedi csoportja és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE szervezete hibát talált, azt írják: „A hivatkozott nyílt levelet a MiértHallgatók nyílt leveleként említik. Ezzel szemben a levelet a MiértHallgatók csoport mellett az Oktatói Hálózat szegedi csoportja és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE szervezete is aláírta: közös közleményként adta ki a három csoport. Továbbá nem felel meg a valóságnak az, hogy 'a szegedi független hallgatói szervezet arra szólította fel az országos hallgatói önkormányzatot, hogy egyeztessen a diákokat és az oktatókat képviselő szervezetekkel, mielőtt tárgyalásba kezd az Emberi Erőforrások Minisztériumával'. Ezzel szemben a nyílt levél aláírói a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatát kérik fel arra, hogy 'vesse latba minden befolyását a HÖOK fórumain, hogy az országos képviselet tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, mely szerint az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum nélkül nem kezd tárgyalásokat a minisztériummal'."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!