Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

7 új határátkelőhely megnyitását tervezik Kárpátalján

Magyarország és Kárpátalja között Nagypalád és Kispalád, Szalóka és Eperjeske, valamint Hetyen és Tiszakerecseny között nyílnának új átkelőhelyek.
Az ukrán külügyminisztérium támogatja hét új határátkelőhelynek a megnyitását Kárpátalján, köztük három létesítését az ukrán-magyar határon - közölte szerdán a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) sajtószolgálata.

Az új határátkelőhelyek megnyitását a múlt év decemberében kérte az ukrán kormánytól a megyei tanács, amelyet a kérdés tárcaközi egyeztetését követően értesített a külügyminisztérium arról, hogy támogatja hét új határátkelőhely létesítését. A tájékoztatás szerint egy-egy új átkelőhely létesülne az ukrán-lengyel és az ukrán-szlovák, további kettő az ukrán-román és három az ukrán-magyar határon.

Magyarország és Kárpátalja között Nagypalád és Kispalád, Szalóka és Eperjeske, valamint Hetyen és Tiszakerecseny között nyílnának új átkelőhelyek. A jelentésben szó van arról, hogy a gépkocsi-közlekedés előtt is megnyitják az ukrán-szlovák határon található Kisszelmenc és Nagyszelmenc közötti, eddig csak gyalogosok által használt átkelőt.

A kárpátaljai magyar szervezetek - a helyi lakosság igényét kifejezve - régóta szorgalmazzák helyi és állami szinten új határátkelőhelyek megnyitását az ukrán-magyar határon az anyaországgal való kapcsolattartás könnyítése és a határ menti régiók közötti együttműködés erősítése céljából.

A kijevi külügyi tárca közlése szerint a projekt megvalósítása érdekében még kétoldalú megállapodásokat kell kötni az érintett szomszédos országokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verhofstadt: Magyarország is az európai politika kudarca

A politikus bírálta, hogy a márciusi EU-csúcs részvevői nem hallatták a hangjukat a magyar… Tovább olvasom