Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Lemond parlamenti mandátumáról Oskar Lafontaine?

Lemond parlamenti mandátumáról Oskar Lafontaine, a német ellenzéki Baloldal pártjának elnöke - vált ismerté pénteken Berlinben párton belüli forrásokból.
Az idézett források szerint a 66 éves - egykori szociáldemokrata - politikus szombaton részt vesz a Baloldal elnökségi ülésén, és azon készül bejelenteni erre vonatkozó döntését. Lafontaine - aki Lothar Biskyvel együtt 2007 óta a párt társelnöke - a Baloldal májusi kongresszusán nem kívánja újrajelöltetni magát az elnöki tisztségre sem - közölték a források. A szóban forgó értesüléseket ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg.

A Saarbrücker Zeitung mindezzel kapcsolatban arról írt, hogy Lafontaine mindenekelőtt egészségügyi okból vonul vissza a szövetségi szintű politizálástól, és a jövőben csakis tartományi szinten kíván politizálni. A jelenlegi pártelnök ugyanis egy személyben a Baloldal pártjának saar-vidéki parlamenti frakciójának vezetője is; a jövőben csak erre a feladatra kíván összpontosítani.

A Gregor Gysivel, a párt alsóházi frakcióvezetőjével együtt rendkívül jó szónoki képességekkel rendelkező baloldali politikust néhány héttel ezelőtt prosztatarák miatt megoperálták. Betegsége - mint a lap írta - hosszabb utókezelést tesz szükségessé.

A Baloldal pártját az elmúlt hetekben sajátos hatalmi harc bénította meg. A belső harc a párt nyugati, illetve keleti tartományi szövetségei között bontakozott ki. Ennek jeleként a mecklenburg-elő-pomerániai Dietmar Bartsch, a Baloldal ügyvivője bírálta Lafontaine - általa túlzottan radikálisnak tartott - ellenzéki irányvonalát. Gregor Gysi viszont a pártelnök mellé állt, és Bartschot közvetve lemondásra szólította fel. A politikus ennek nyomán bejelentette, hogy a tavaszi pártkongresszuson nem jelölteti magát újra az ügyvivői tisztségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliai iszlamisták segélyszervezetek irodáit fosztották ki

Fegyveres iszlamista lázadók pénteken kifosztották a segélyszervezetek irodáit a nyugat-szomáliai… Tovább olvasom