Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A Boko Haram fegyveresei elfogott nőket és fiatal lányokat mészároltak le

Olyan rabszolgasorban élő nőket és fiatal lányokat mészároltak le, akiket "feleségként" tartottak maguk mellett
A Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei, akik folyamatosan meghátrálásra kényszerülnek a nemzetközi katonai erők elől Nigériában, olyan rabszolgasorban élő nőket és fiatal lányokat mészároltak le, akiket "feleségként" tartottak maguk mellett - számolt be róla szerdán Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a Boko Haram terrortevékenységével foglalkozó rendkívüli ülésén al-Huszein azt mondta, hogy tömegsírokra és a Boko Haram mészárlásának további egyértelmű jeleire bukkantak, miután az utóbbi hetekben az afrikai ország északkeleti része felszabadult a szélsőségesek rémuralma alól.

Az emberi jogi főbiztos elmondása szerint több jelentés is beszámolt arról, hogy a fegyveresek "úgynevezett feleségeiket", vagyis rabszolgasorban tartott nőket és fiatal lányokat gyilkoltak meg további foglyokkal együtt.

Hozzátette, hogy amennyiben beigazolódnak azok a félelmek, melyek szerint a Boko Haram "feláldozható emberanyagként" vagy "emberi robbanószerkezetekként" alkalmazott gyerekeket, ez háborús bűnnek és emberiesség elleni bűncselekménynek számítana.

Al-Huszein közölte, "megbízható és hiteles források" számoltak be arról, hogy a Boko Haram ellen fellépő nigériai és más biztonsági erők ugyancsak súlyos jogsértéseket követtek el. Arra szólította fel a hatóságokat, hogy végezzenek "alapos, teljes és transzparens" vizsgálatokat.

Az emberi jogi főbiztos kifejtette, mélységesen aggasztják a nigériai konfliktus egyre növekvő etnikai dimenziói. A Boko Haram vezetője eredetileg a kanuri etnikumhoz tartozik, és az ENSZ emberi jogi bizottsága arról is tudomást szerzett, hogy a katonaság bizonyos egységei "gyanúsnak" tartják a kanurikat, s így a csoport több tagjával szemben visszaéléseket követtek el vagy mondvacsinált okokból vették őrizetbe.

A Boko Haram az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt Nigériában. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin hadserege azonban február elején szárazföldi és légi offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsapott a Niklas orkán: kilencen meghaltak

Helyenként 192 kilométeres széllökések voltak. Németországban heten haltak meg, Svájcban és… Tovább olvasom