Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A dalai láma India Tibettel határos államába érkezett

India - Kína tiltakozása ellenére a dalai láma, a tibeti nép vallási vezetője vasárnap ötnapos látogatásra India Tibettel határos északkeleti tartományába, Arunácsal Pradesbe érkezett, hogy együtt imádkozzon buddhista zarándokokkal, és tanítsa őket.
Televíziós képeken látható volt, amint a dalai láma buddhista szerzetesek kíséretében Tavang kolostorába látogatott. Egyszerű falusiak ezrei várakoztak arra - dacolva a dermesztő hideggel és a fagyos szelekkel -, hogy láthassák és üdvözölhessék őt. A dalai láma mosolyogva elbeszélgetett néhány várakozóval.

Az északkelet-indiai szövetségi állam, Arunácsal Prades már a XX. század eleje óta okoz feszültséget Kína és az akkor még brit gyarmat India között. Peking szerint e 90 ezer négyzetkilométeres állam egy része Kínához tartozik, India viszont azt állítja, hogy Kína 38 ezer négyzetkilométernyi területet foglalt el területéből Kasmírban.

Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) kínai külügyi szóvivő nemrég kijelentette, hogy Kína álláspontja változatlan Arunácsal Pradest illetően, és határozottan ellenzi, hogy a dalai láma ellátogasson ebbe a térségbe. A kínai kormány szeparatista törekvésekkel vádolja az indiai száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, India viszont azt hangsúlyozza, hogy a dalai láma az ő vendége, és az ország bármely részébe ellátogathat. A dalai láma meglepetésének adott hangot a pekingi kifogások miatt, és arra emlékeztetett, hogy az 1962-es rövid indiai-kínai határháború után, melyből Peking került ki győztesen, Kína egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és kivonta csapatait a határtérségből.

A helyi hatóságok azzal számolnak, hogy a tibeti vallási vezető ottani tartózkodása mintegy 25 ezer buddhista hívőt vonz a helyszínre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU a párbeszéd folytatására szólított fel a hondurasi belviszályban

Honduras - Az Európai Unió a párbeszéd folytatására szólította fel a hondurasi belviszályban szemben… Tovább olvasom