Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A görög államadósság leírásáról tárgyalnak?

A görög államadósságok jelentős részének elengedéséről tárgyal Athénban a legtekintélyesebb német magánbank, a Deusche Bank elnöke - értesült a Bild című napilap.
A legnagyobb példányszámú német újság szerint Josef Ackermann a mintegy 400 bankot tömörítő Nemzetközi Fizetések Bankja (IIF) igazgatósági elnökének minőségében folytat megbeszéléseket a görög fővárosban, mégpedig az ország államadósságainak 50 százalékig terjedő csökkentéséről. A szóban forgó adósságok leírását a bankok önkéntesen vállalnák - írta internetes kiadásában hétfőn a Bild.

Berlini források szerint a német kormány tud Ackermann missziójáról és bízik annak sikerében. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg. Sem a kormány, sem a Deutsche Bank képviselője a Bild értesülésével kapcsolatban semmit nem közölt.

Megfigyelők szerint az ügy pikantériája, hogy a közelmúltban több nézeteltérés támadt a Merkel-kormány, és a Deutsche Bank, illetve személy szerint Josef Ackermann között. Ackermann bírálta a kormány Görögországgal kapcsolatos politikáját, és nem értett egyet a bankoknak - a német kancellár által is szorgalmazott - feltőkésítésével.

Ackermann küldetését ugyanakkor közvetve megerősíti, hogy a jelenleg Londonban tartózkodó Wolfgang Schauble pénzügyminiszter elutazása előtt egy televíziós interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy a görög probléma tartós megoldása Görögország adósságainak jelentős, a korábban tervezetnél nagyobb csökkentése nélkül nem képzelhető el. Schauble a bankokat a görög államadósságok egy részének elengedésére szólította fel. Úgy vélte, hogy az ezzel kapcsolatos döntés részét jelentheti annak a csomagnak, amelyet az Európai Unió hétvégi csúcsértekezletén fogadhatnak el.

A bankok és beruházók júliusban arra tettek ígéretet, hogy Görögországgal szembeni követeléseik átlagban 21 százalékáról önkéntesen lemondanak. Schauble kijelentette, hogy a bankoknak ennél nagyobb áldozatot kellene hozniuk. Az adósságválság életképes rendezése elképzelhetetlen a magánszektor közreműködése nélkül - hangoztatta a német pénzügyminiszter.

A televíziós interjúban Schauble hangsúlyozta azt is, hogy rendkívül komolyan kell venni a bankok elleni, hétvégi, világméretű tüntetéseket. A politikának világos választ kell adnia a tiltakozásokra - fogalmazott a miniszter, aki szerint egyértelművé kell tenni, hogy a politika állapítja meg a szabályokat, és nem a piacok határozzák meg azokat. Ellenkező esetben nemcsak a szociális piacgazdaság és a pénzpiacok válságáról lenne szó, hanem az egész demokratikus rendszer válságba kerülne - jelentette ki a német pénzügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan búcsúztatták Steve Jobs-ot

Több százan - köztük szilícium-völgybeli kollégái, politikusok és hírességek - búcsúztatták vasárnap… Tovább olvasom