Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A kicsit nem becsülik az olasz plébánosok

Dél-olasz plébánosok arra kérték a hívőket, hogy ne dobjanak eurocentet a perselyekbe, mert nem tudnak velük mit kezdeni.
Az eurófillérek elleni kampányhoz a kereskedők is csatlakoztak.

"Ne dobjatok egy-, két- és ötcentest perselyekbe. Semmire sem jók, ha már adtok, adjatok igazi pénzt" - szólította fel a templomába járó hívőket Bernardino atya, potenzai plébános. A dél-olasz Basilicatában szolgáló pap azt mondta a La Gazzetta del Mezzogiorno helyi napilapnak, hogy nem tud mit kezdeni az apróval, hiszen még a trafikban sem váltják be.

Nem Bernardino atya az egyetlen, aki nemet mondott a centekre. Van, ahol tábla hirdeti, hogy a perselyekbe csak egy euró feletti összeget várnak. Az alig négyezer lakosú Atella papja, Don Domenico Traversi egyenesen prédikációban jelentette be, hogy a szemétbe dobja a centeket, mivel azokból még a templom villanyszámláját sem tudja kifizetni.

Az olasz sajtó szerint a centek elleni lázadás annak bizonyítéka, hogy a gazdasági válság már Dél-Itália templomait is elérte. Basilicatában az egyház után a kereskedők is elutasították az eurófilléreket, felfele kerekítik áraikat, sőt a kenyerüket utcai fellépéssel kereső mutatványosok és zenészek is arra kérik közönségüket, hogy ne centet dobjanak kalapjukba.

Az euró 2002-es bevezetése óta hatmilliárd-hétszázmillió eurónak megfelelő centmennyiséget vertek az olasz állami pénzverdében, és centből áll az olaszországi euró negyvenöt százaléka - írta a Corriere della Sera.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2011. augusztus 30. 12:00
    „A kicsit nem becsülik az olasz plébánosok

    Az Olasz hazafiak illetve egyház fiak csak a Magyaroktól tanultak.

    Itt már régen kivonták a filléreket, 1-2 Forintost.
    Most hallottam az 5 és 10 Forintos is nem sokára ki lesz vonva. Tervbe van még a 1oo-as is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína zöld jövőt sürget

A korábbinál is ambiciózusabb fejlesztési célokat tűz ki a következő öt évben maga elé a megújuló… Tovább olvasom