Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A melegekről szóló szlovák népszavazás eredménytelen lesz

Egy friss közvélemény-kutatásból ítélve az alacsony részvétel miatt vélhetően érvénytelen lesz a család védelméről szóló szlovákiai népszavazás.

A trencséni Alexander Dubcek Egyetem (TnUAD) politológia kara által 2014. december 20. és 2015. január 15. között reprezentatív mintán végzett felmérés eredményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán ismertette.

A felmérés idején a megkérdezetteknek csak 36 százaléka vett volna részt egy ilyen népszavazáson, de a hatályos szlovák jog alapján a referendum érvényességéhez a szavazásra jogosultak több mint 50 százalékának részvétele szükséges.

A trencséni egyetem kimutatása szerint az ötven százalékot a nyolc szlovákiai megye egyikében sem érte volna el a részvétel.

A legnagyobb arányban, 46 százaléknyian, a kelet-szlovákiai Eperjes megyében mentek volna el voksolni, míg a szavazás iránti legalacsonyabb érdeklődést a pozsonyi megyében mérték, ahol a megkérdezettek 27 százaléka járult volna a szavazóurnákhoz.

A felmérés eredményei nem számítanak meglepetésnek, tekintve, hogy a Szlovákia történetében eddig megrendezett hét népszavazás mindegyikén alacsony volt a részvételi arány, 9,5 és 52 százalék között alakult. Így csupán egy referendum, az ország Európai Uniós csatlakozásáról szóló lett érvényes.

Az ország történetének nyolcadik referendumán, amelyet a Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet kezdeményezésére, több mint 400 ezer támogató aláírás alapján február 7-re tűzött ki a szlovák államfő, a szavazók három kérdésre adhatnak igen vagy nem választ. Ezek sorrendben a következőek:

  • egyetért-e azzal, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre,
  • hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket,
  • valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

A trencséni egyetem közvélemény-kutatása során azt is felmérték, hogy a referendumon részt venni szándékozók milyen válaszokat adtak volna a népszavazás kérdéseire. A felmérés szerint azok, akik azt mondták, hogy részt kívánnak venni a referendumon, annak mindhárom kérdésére jelentős többségükben igennel válaszoltak.

Az igen választ adók aránya a referendum első kérdése esetében volt a legmagasabb, 84 százalék. A második kérdésre a felmérésben résztvevő és a referendumon voksolni kívánó személyek 73, a harmadik kérdésre pedig csaknem 70 százaléka felelt igennel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatív felülvizsgálat alá vette Görögországot a Standard & Poor´s

Az új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal. Tovább olvasom