Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A muzulmán zarándokok megkövezték a sátán szimbólumait

Mekka - Muzulmán hívők az éves nagy mekkai zarándoklat, a háddzs keretében kedden a szaúd-arábiai Mekka közelében fekvő Mína-völgyben megkövezték a sátánt szimbolizáló kőoszlopokat.
A rituálé forgatókönyve szerint a hívőknek kavicsokkal kell megdobálniuk a három kőoszlop mindegyikét. Ez annak jelképe, hogy Ábrahám (a Koránban Ibráhim) háromszor hárította el a sátán kísértését, hogy ne engedelmeskedjen Isten parancsának, és áldozza fel fiát, Iszmáilt. Gábriel arkangyal javaslatára Ibráhim egy birkát ölt le fia feláldozása helyett. Ennek emlékére a hívők állatáldozatokat mutatnak be. A kövezés első napja az íd al-adha áldozati ünnep kezdetét jelenti.

Ebben az évben 2,8 millió embert vett részt a zarándoklat első, egyben legveszélyesebb szakaszában, a sátánkövezésben. Az elmúlt években itt többször is százak taposták egymást halálra. Az esemény ez alkalommal nagyobb incidensek nélkül zajlott le. Köszönhető ez annak is, hogy a hatóságok négyszintes hidat építettek, hogy megkönnyítsék a közlekedést és elkerüljék a tülekedést.

Idén nem is a kövezés körüli tolongás okozta a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a szokásosnál is több a nem hivatalos zarándokok száma, akik nem a vezetett csoportok révén végzik el a rituálét, holott a helyi hatóságok ezt követelnék. Ők az utak szélén ütik fel sátraikat, illetve ahol erre megfelelő helyet találnak. A zarándokokat szállító buszok kedd reggel éppen azért nem tudtak elindulni, mert a parkolókat is ilyen nem hivatalos zarándokok lepték el. A hatóságok emiatt lezártak több utat a járművek elől, hogy a több százezer hívő gyalog jusson el a szertartás színhelyére. Az intézkedés hatalmas káoszt okozott.

A kövezést követően a zarándokok érmét vásárolnak, hogy a nevükben elvégezzék a birkaáldozatot, amelynek húsát a szegények között osztják szét. A kövezés egyébként három napig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

December 14-én dől el Berlusconi kormányának a sorsa

Róma - December 14-én dől el a Silvio Berlusconi vezette jobboldali olasz kormány sorsa; ekkor… Tovább olvasom