Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A NATO-főtitkár óva intette a háborúskodástól Örményországot

Óva intette a háborúskodástól, és a feszültség enyhítésére szólította fel Jerevánt és Bakut csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Jerevánban.
Rasmussen találkozott Szerzs Szargszján köztársasági elnökkel és beszédet mondott a jereváni egyetem hallgatói előtt.

"Azerbajdzsánnak és Örményországnak nem szabad visszasodródnia a háborúba" - fogalmazott a NATO főtitkára az örmény fővárosban a diákok előtt.

Rasmussen "mélységes aggodalmának" adott hangot a magyar hatóságok által Bakunak kiadott azeri katonatiszt, Ramil Sahib Safarov kegyelemben részesítése miatt. A főtitkár szerint ez a lépés "csorbítja a bizalmat". Hozzátette: ezt az üzenetet át fogja adni pénteki bakui látogatásakor Ilham Aliyev azeri elnöknek is. "A nyolc évvel ezelőtti incidens bűncselekmény volt, amelyet nem lehet megbocsátani" - szögezte le Rasmussen a budapesti eseményekre utalva a Szerzs Szargszjánnal együtt tartott sajtóértekezleten a hetq.online hírportál jelentése szerint.

A főtitkár Jerevánban azt is aláhúzta, hogy Magyarország nem felelős az azeri katonatiszt által elkövetett bűncselekményért, örmény katonatársának meggyilkolásáért.

Az észak-atlanti szövetség főtitkárát tüntetők tömege fogadta az örmény fővárosban, akik Safarov szabadon engedését bíráló jelszavakat skandáltak, továbbá követelték, hogy a NATO szakítsa meg a kapcsolatot Azerbajdzsánnal.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta szemben áll egymással a vitatott jogállású, Azerbajdzsán területén található, többségében örmények lakta Karabah miatt.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíriai menekültek fulladtak a vízbe a török partoknál

58 szíriai menekült fulladt a Földközi-tengerbe a török partoknál. Tovább olvasom