Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A nyelvtörvény miatt ütötték egymást az ukrán képviselők, a kormánypárt kitart - fotó, videó

Ukrán politikusok verekedtek össze a kijevi parlamentben az orosz nyelv használatát lehetővé tevő törvényjavaslat miatt.
Az ukrán kormányzó párt kitart a nyelvtörvény elfogadása mellett

Az ukrán ellenzéki pártok képviselői pénteken blokád alá vették a kijevi parlament elnöki emelvényét, hogy megakadályozzák az új nyelvtörvénytervezet egy nappal korábban kezdett, de botrányba fulladt vitájának folytatását.

A kormányzó Régiók Pártja (PR) bejelentette, eltökélt a nyelvtörvény elfogadását illetően. A PR sajtószóvivői irodája csütörtök este nyilatkozatot adott ki azt követően, hogy a parlamentben verekedésbe torkollott és emiatt félbe szakad az ukrajnai kisebbségeknek - köztük az oroszoknak, illetve a magyaroknak is - széles körű nyelvhasználati jogokat biztosítani hivatott törvénytervezet vitája. A botrány kapcsán a közlemény megállapítja, hogy csütörtök este az ország közvéleménye civilizált vita helyett "elvadult nacionalista hőzöngésnek" lehetett tanúja, miközben az ellenzék részéről egyetlen lényegi megjegyzés sem hangzott el a nyelvtörvény tervezetével kapcsolatban.

"A Julia Timosenko Blokkja (BJUT), a Változások Frontja és a Mi Ukrajnánk ellenzéki pártok látványosan kinyilvánították valós szándékaikat, hogy semmi közük nincs az államnyelv és az emberi jogok védelméhez, sem pedig Ukrajna európai törekvéseinek a megvalósításához" - áll a nyilatkozatban.

A kormányzó párt közleménye hangsúlyozza, hogy "a politikai terror nem kerekedik felül, a politikai szélsőségesek meg lesznek állítva".
A sajtóközlemény szerint a kormányzó Régiók Pártja elfogadja a törvénytervezetet, amely arra hivatott, hogy "ukrán állampolgárok milliói számára biztosítsa az anyanyelv használatához való jogot".

Korábban

Heves vitát váltott ki és verekedésbe torkollott csütörtök este a kijevi parlamentben az Ukrajnában élő kisebbségek számára előnyös új nyelvtörvény vitája - a tervezet egyebek mellett lehetővé tenné, hogy egy adott közigazgatási egységen belül a 10 százalékot meghaladó arányban élő kisebbség - így a kárpátaljai magyarság - hivatalosan is használhassa anyanyelvét.

Az állami nyelvpolitika alapjairól elnevezésű jogszabálytervezetet két régiópárti (PR) politikus, Vagyim Kolesznyicsenko és Szerhij Kivalov nyújtotta be még tavaly augusztusban. A kormánypárti honatyák tervezete szerint regionális szinten az államival egyenrangúan használhatnák a kisebbségek nyelveit, mivel szerintük eddig rendszertelen, ellentmondásos és szabályozatlan a volt a nyelvekről szóló jogszabályi keret Ukrajnában. A törvény az orosz, a belarusz, a bolgár, az örmény, a gagauz, a jiddis, a krími-tatár, a moldáv, az újgörög, a lengyel, a roma, a román, a szlovák, a magyar, a ruszin, a karaim és a krimcsak nyelveknek biztosítana regionális státust. A jogszabálytervezet szakértői szintű kidolgozásában más kisebbségi szervezetek mellett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) is részt vett.

Az orosz nyelv használata miatt ütötték egymást az ukrán képviselők. Fotó: MTI/AP/Maksz Levin (galéria)

Az ukrán ellenzéki pártok és nacionalista erők heves tiltakozását kiváltó törvénytervezet értelmében az orosz nyelv Ukrajna 27 közigazgatási-területi egysége közül 13-ban kapna regionális státust, emellett Kárpátalján a magyar, a Krímben a krími tatár, Csernyivci megyében pedig a román nyelv válna regionálissá, míg a többi nemzetiség kisebb közigazgatási egységekben használhatná hivatalosan az anyanyelvét.
Az ukrajnai ellenzék attól tart, hogy ha elfogadják a nyelvtörvényt, akkor az ukránok többsége az oroszt fogja választani, így az ukrán visszaszorul a falvakba, sőt hosszú távon el fog tűnni. A jogszabálytervezet ellen csütörtökön több százan tüntettek a törvényhozás épülete előtt.

Megszólalt az ügyben a hétéves büntetését töltő, orosz anyanyelvű Julija Timosenko volt miniszterelnök, ellenzéki vezető is, aki a börtönből azt üzente, hogy nem fogja megengedni az ukrán-orosz kétnyelvűség bevezetését Ukrajnában. Úgy vélte, az orosz nyelvet előnyökhöz juttató nyelvtörvény elfogadása - tekintettel az októberben esedékes parlamenti voksolásra - a hatalompárt választási manipulációja.

{liveinfo}bgkf33{/liveinfo}
Live Info videó

A főként a nyugat-ukrajnai lakosság véleményét tükröző ellenzéki elképzelés szerint Ukrajna mint állam csak akkor szilárdulhat meg, ha az ukrán lesz az uralkodó nyelv az élet minden területén, s ennek érdekében hosszú ideig kell az ukránhoz szoktatni a lakosságot.

A kelet- és dél-ukrajnai régiók népességének álláspontját képviselő Régiók Pártja és a kommunisták úgy vélik, hogy mindenkinek ismernie kell az államnyelvet, de biztosítani kell számukra az anyanyelv használatának lehetőségét a közéletben. Ennek a nézetnek a képviselői szerint az emberi jogoknak prioritást kell élvezniük az állam jogaival szemben. Ez az elképzelés testesül meg az új nyelvtörvényben, amely az államnyelv kötelező használatát az állami szférára, az erőszervezetekre és az állami tömegtájékoztatási eszközökre korlátozza, de továbbra is kötelezővé teszi mindenki számára az államnyelv elsajátítását.

Az orosz nyelv használata miatt ütötték egymást az ukrán képviselők. Fotó: MTI/AP/Maksz Levin (galéria)
A hatalompárt részéről igyekeztek megnyugtatni az ellenzéket. Olekszandr Jefremov, a PR parlamenti frakcióvezetője csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajnában nem lesz második államnyelv az orosz, mivel ehhez módosítani kellene az alkotmányt. Hangsúlyozta, hogy rövid távon lehetőség sem lenne az ehhez szükséges 300 szavazat biztosítására. Ennek ellenére csütörtök este a tervezet parlamenti vitája olyan heves indulatokat váltott ki az ukrán ellenzéki pártok képviselőiből, hogy az elnöki emelvényen egymásnak estek. A dulakodásban az ellenzéki BJUT párt egyik képviselője fejsérülést szenvedett, s a vérző honatyát mentővel szállították kórházba. Kijutott a verésből a nyelvtörvénytervezet egyik előterjesztőjének, Vagyim Kolesznyicsnkónak is, akiről ellenzéki képviselőtársai letépték az inget, majd távozásakor a parlament előtt tüntetők cipővel dobálták meg.

A parlament ülését az elnöklő Volodimir Litvin a dulakodás miatt berekesztette. A nyelvtörvény vitája, mint azt a PR közleményében jelezte, pénteken folytatódik.

Egy idén márciusban végzett felmérés eredményei szerint Ukrajnában körülbelül fele-fele arányban vannak azok, akik támogatják, hogy második államnyelv legyen az orosz, illetve azok, akik ellenzik ezt. A megkérdezett ukrán állampolgárok 47 százaléka szerint emelni kell az orosz nyelv státusát, míg 49 százalékuk úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetet kell fenntartani, és az államnyelvet kellene inkább támogatni.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 27. 12:52
    „Az Ukrán honatyák nem először verekednek, meg nem is utoljára.
    Radában az őserő, az érvek nyomatéka az ököl.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 segélymunkást raboltak el Afganisztánban

Elrabolták Afganisztánban a Medair svájci segélyszervezet két külföldi és három helyi munkatársát. Tovább olvasom