Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A permi tűz már 121 halálos áldozatot követelt

Oroszország - Szerdára virradóra az orosz kórházakban elhunyt a permi szórakozóhelyen szombatra virradóra kitört tűzvész két további sérültje, s ezzel a halálos áldozatok száma 121-re emelkedett.
A kórházakban lévő sérültek - számuk száztíz - állapota többnyire igen súlyos, s csak néhányuk állapota stabilizálódott az elmúlt két napban. Permben egy külön e célra kialakított parcellában egymás után temetik el az áldozatokat.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere elbocsátotta a permi tűzvédelmi felügyelet vezetőjét - aki alig egy hónapja nyerte el A szakma legjobbja oklevelet -, a helyettesét és további hat munkatársát, mert lehetőségük volt tenni a tragédia megelőzéséért, de nem tettek semmit. Mint kiderült, a felügyelet a kigyulladt Sánta ló klub szomszédságában van, s az ünnepség plakátjain szerepelt a tűzijáték ígérete is.

Oleg Csirkunov permi kormányzó - aki szintén elbocsátott, illetve felfüggesztett több tisztségviselőt - az Izvesztyija című lap szerdai számában azt mondta: a tüzet a petárdák gyújtása, de a tragédiát az emberi felelőtlenség okozta, az, hogy egy engedély nélküli bővítés miatt nem volt mód a menekülésre.

A kormányzó - továbbá a lapok idézte szakemberek - szavaiból kiderül, hogy a kigyulladt Sánta ló klub amolyan minden lehetséges betegséggel megvert "állatorvosi lóként" magában hordozta az orosz törvényalkotás, a jogszabályok és a társadalom minden problémáját, s a katasztrófa bármelyik pillanatban megismétlődhet bárhol, akár egy hipermarketben is.

A kormányzó elmondta, hogy 2001-ben egyeztették a korábbi üzlethelyiség vendéglátó hellyé való átalakítási terveit: legfeljebb 50 vendéget befogadó kávéházat alakítottak volna ki az utcára néző, nagy kirakat-ablakokkal. Az objektumot 2003-ban üzembe helyezték - mint kiderült, az engedélyen az egyik aláírás egy olyan illetékesé, akit egy évvel korábban elbocsátottak -, de a helyi műszaki hatóság engedélye 2007-ben, illetve szövetségieké 2009 augusztusában kelt. Ezek szerint a helyiség területe 460 négyzetméter, s csak a tűz után derült ki, hogy az alapterület 666,9 négyzetméter, vagyis engedély nélkül bővítették a klubot, s az új területet úgy alakították ki, hogy megakadályozták a menekülésre is alkalmas nagy ablakok megépítését.

A permi Sánta ló helyiségeiben egy éve volt tűzrendészeti ellenőrzés, sok hibát találtak, de nem ellenőrizték kiküszöbölésüket. December 7-én lett volna esedékes a következő kontroll. A lapok szerdán arról számoltak be, hogy nincs vendéglátó hely, amelynek ne lenne meg az embere minden felügyeleti szervnél, ne értesülne jó előre a "váratlan" ellenőrzésekről, és ne érné el kellő "adománnyal", hogy mindent rendben találjanak.

A Komszomolszkaja Pravda című lapban Dmitrij Borovec nyugalmazott tűzoltó tábornok elmondta, hogy az orosz tűzvédelmi jogszabályok és előírások 40-50 évvel ezelőtt keletkeztek, s közük sincs a mai élethez, a mai technológiákhoz. Mivel nem is elég pontosak, módot adnak különféle értelmezésekre, s így csak a tűzoltók "személyes problémáinak megoldására", vagyis a sápszedésre jók. Arról is szólt, hogy ma már többnyire nem "sima" füstmérgezésben halnak meg az emberek egy tűzben, hanem a helyiségben felhasznált anyagok égésekor keletkező mérges gázoktól. Füstmérgezéssel még percekig lehet élni, a mérges gázokból néha elég egyetlen lélegzet.

"Attól tartok, hogy a permi tűzvész után találnak és megbüntetnek néhány bűnbakot, aztán szokás szerint minden marad a régiben" - mondta az orosz szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bércsökkentés ellen tiltakoznak a közalkalmazottak

Csehország - Több ezer cseh közalkalmazott - köztük több száz rendőr és tűzoltó - gyűlt össze… Tovább olvasom