Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

A sürgősségi fogamzásgátlás hatással lehet a nemi úton terjedő betegségekre

Washington - Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.
A Nottinghami Egyetem munkatársai egy tizenegy évvel ezelőtti kormányzati tervezet hatásait vizsgálták, amely arra ösztönözte a különböző helyi egészségügyi hatóságokat, hogy a gyógyszertárakban ingyen és vény nélkül tegyék hozzáférhetővé az esemény utáni tablettákat a 16 éven aluli tinédzserek számára.

A Journal of Health Economics című folyóirat honlapján megjelent tanulmány szerint azokon a területeken, ahol bevezették a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét, öt százalékkal növekedett a nemi úton terjedő betegségek aránya a kamaszok körében, a 16 éve alatti korosztály esetében pedig 12 százalékkal. Az eredmények egy esetleges összefüggést is kimutattak az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés és a kamaszkori terhességek számának enyhe növekedése között.

A sürgősségi fogamzásgátlás megkönnyítése a brit kormány 1999-ben meghirdetett tinédzserkori terhességgel foglalkozó stratégiájának egyik központi részét képezte. Azzal a céllal hirdették meg, hogy 2010-re felére csökkenjen a kamaszkori terhességek száma. Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy sem a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférés, sem az abortusz legalizálása nincs jelentős hatással a nem kívánt terhességek, vagy az abortuszok számának csökkenésére.

A tanulmányban a szakemberek a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataira támaszkodva az 1998 és 2004 közötti összes tinédzserkori terhességet áttekintették, külön alcsoportokként kezelve a 16 és 18 éves korosztályt. Az eredmények szerint a kamaszkori terhességek aránya a csúcsot jelentő 1998-tól erőteljes visszaesést mutatott 2003-ig, majd egy évvel később kissé ismét megemelkedett, amikor a sürgősségi fogamzásgátlás rendszere a virágkorát élte. "Tanulmányunk rendkívül jól szemlélteti, hogy egy kormányzati beavatkozás néha milyen szerencsétlen és szándékolatlan következményekhez vezethet.
Az a tény, hogy a nemi úton terjedő betegségek előfordulási aránya megnőtt a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét bevezető helyeken, bizony kételyeket ébreszt a közpénzek megfelelő felhasználásával kapcsolatban" - idézte David Patont, a tanulmány egyik készítőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentik Michelangelo márványait

Rendkívüli beavatkozással óvják meg az Appennineknek azt a hegyét Toszkánában, ahonnan Michelangelo márványtömbjei származtak. Tovább olvasom