Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A tálibok az al-Kaidánál több pénzhez jutnak

Afganisztán - Az afganisztáni tálibok pénzügyi helyzete sokkal jobb, mint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózaté, amely éppen az Egyesült Államok és szövetségesei erőfeszítéseinek hatására pénzszűkétől szenved, emiatt pedig csökken a befolyása - közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő.
David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium államtitkár-helyettese Washingtonban elmondta, hogy a tálibok bűncselekményekkel teremtik elő az Afganisztánban állomásozó csapatok elleni támadásokhoz szükséges összegeket. Pénzt zsarolnak ki a máktermesztő afgán parasztoktól és a kábítószer-kereskedőktől, s védelmi pénzeket követelnek az afganisztáni vállalkozásoktól.

Richard Holbrooke, az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó amerikai különmegbízott nemrégiben pedig úgy nyilatkozott, hogy pénzük nagy részét Perzsa-öbölbeli magánszemélyektől kapják. Cohen megjegyezte, hogy a tálibok pénzügyi forrásai az azok megszüntetését célzó nemzetközi erőfeszítések dacára egyre bővülnek.

Az al-Kaida esetében ennek éppen az ellenkezője a helyzet: a terrorhálózat amerikai megítélés szerint évek óta a legsúlyosabb pénzhiánnyal küszködik. Ez annak az eredménye, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei régóta igyekeznek megakadályozni, hogy a terrorhálózatot gazdag szimpatizánsai támogassák, illetve igyekeznek meggátolni a terroristák pénzátutalásait.

Az al-Kaida az év első felében négyszer kért nyilvánosan anyagi támogatást szimpatizánsaitól tagtoborzásra és kiképzésre - tette hozzá Cohen, mindazonáltal figyelmeztetett: a jelenlegi helyzet gyorsan meg is változhat, mert továbbra is akadnak olyan gazdag emberek, akik készek anyagilag segíteni a terrorhálózatot.

Olvasóink írták

  • 1. Rosmary53 2009. október 13. 16:04
    „Tá-libe, tutá-libe, málibe, az erdőbe...hálózatépítés...amerikában ennek nagy hagyománya van minden téren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria elutasítja a Lisszaboni Szerződés módosítását

Ausztria - Ausztria elutasítja, hogy bármilyen változtatást hajtsanak végre a Lisszaboni Szerződésen… Tovább olvasom