Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Áder János bocsánatot kért a II. világháború magyar bűneiért

Bocsánatot kért Áder János a szerbiai parlamentben szerdán azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen.
Bocsánatot kért Áder János szerdán a szerb parlamentben azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

"A szabad és demokratikus Magyarország elítéli azokat, akik a második világháború szenvedéseit fokozva magyarként vétettek ártatlan szerb emberek ellen. Magyarország köztársasági elnökeként bocsánatot kérek azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen" - hangoztatta a magyar államfő a szerb törvényhozás képviselői előtt.

Áder János egyúttal méltatta a szerb parlament múlt pénteki nyilatkozatát, amely elítélte az 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat.

A parlament rendkívüli ülésén elhangzott beszédet élőben közvetítette az RTS-2 szerb közszolgálati televízió.

Áder János köztársasági elnök felszólalt a szerb parlament ülésén Belgrádban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

"Habár a bűnöket senki sem teheti meg nem történtté, mégis hiszünk abban, hogy a kölcsönös bocsánatkérést követő megbocsátás a megbékélésen is képes túlmutatni" - mondta Áder János. "Mert mi nem egymás mellett, hanem a közép-európai népek közösségeként kívánunk élni. Mi, mai magyarok és mai szerbek egy emberként az ártatlan áldozatok oldalán állunk. Mi nem a halál, a hazugság és a gyűlölet, hanem az élet, az igazságosság és az együttműködés örökségét kívánjuk gyermekeinkre hagyni" - hangoztatta.

A magyar köztársasági elnök felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ez az első alkalom, amikor a szabad Magyarország köztársasági elnöke a szabad Szerbia törvényhozása előtt mond beszédet. Hangsúlyozta, hogy amikor a parlamentben kifejezésre juttatja köszönetét és elismerését a képviselőknek és a szerb polgároknak, Magyarország képviseletében teszi, minden magyar honfitársa nevében. "Egyúttal minden olyan jóakaratú és ép erkölcsi érzékű ember nevében, aki elutasítja az embertelenséget és az igazságtalanságot" - tette hozzá.

A keddi belgrádi tárgyalásainak gondolatmenetét folytatva Áder János hangsúlyozta a szerbiai képviselők előtt, hogy fontos, történelmi lépést tettek a múlt pénteken elfogadott nyilatkozattal, amely elítélte az 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat.

"Köszönetem és elismerésem fejezem ki Önöknek és Szerbia polgárainak mindazok nevében, akik nemcsak hisznek a kölcsönös tisztelet és megbecsülés szavában, hanem készek cselekedni is érte" - hangoztatta a magyar államfő.

"Felismerték, hogy mindazt, amit politikusok rontottak el egykor, azt a ma politikusainak kell helyrehozni. Kimondták azt, ami bármily fájdalmas is, 70 évig tűnt kimondhatatlannak. Kimondták azt a megkerülhetetlenül fontos igazságot, amit a józan ész és az ép erkölcsiség szava évezredek óta diktál az emberiségnek. Kimondták, hogy a kollektív bűnösség elve fenntarthatatlan. Kimondták, hogy lehetnek bűnös emberek, de egy nép sohasem lehet bűnös. Kimondták, hogy a múlt megannyi emberi szenvedést hozó bűnével és tévhitével a Szerb Nemzetgyűlés és Szerbia jóakaratú polgárai nem vállalnak közösséget" - fogalmazott Áder János.

Áder János köztársasági elnök felszólalt a szerb parlament ülésén Belgrádban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Hozzátette, hogy a szerbiai törvényhozók döntése mindenki számára egyszer s mindenkorra egyértelművé teszi, a szabad Szerb Köztársaság törvényhozása kész arra, hogy elégtételt nyújtson a II. világháború etnikai vérengzései során elpusztított ártatlan délvidéki magyar áldozatoknak.

"Az a nemzetgyűlési nyilatkozat, amelyet pár nappal ezelőtt elfogadtak, hét évtized után, nemcsak lezárja közös múltunk egyik fájdalommal és sötét árnyakkal teli 20. századi fejezetét, hanem új, 21. századi perspektívákat is megnyit országaink és polgáraink kapcsolatában" - mondta Áder János, aki szerint a szerbiai képviselők döntésében az európai értékek iránti elkötelezettségük jut kifejezésre, és másoknak is követendő példát mutat. "Egymás megértésének és elfogadásának gesztusaiból, az együttműködésből, az igazság kimondásából, egymás és az egyetemes emberi értékek tiszteletéből. Ez az értékrend az újraegyesülő Európa alapját jelenti" - tette hozzá Áder János.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia a magyarokra barátként és társként számíthatnak az Európai Unióhoz való sikeres csatlakozásban.

A köztársasági elnök beszédét felállva tapsolták meg a szerb parlament képviselői.

Parlamenti beszéde előtt Áder János rövid megbeszélést folytatott Nebojsa Stefanovic szerb házelnökkel. Az esemény után a magyar államfő Csúrogra indult, ahol első ízben hajt fejet közösen Tomislav Nikolic szerb parlamenti elnökkel együtt a II. világháborúban ártatlanul meggyilkolt szerbek és magyar emléke előtt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal eljuttatta a beszédet az MTI-nek:

Köszönöm!
Az egyetlen szó, ami méltó a mai naphoz.
Aminek talán külön hangsúlyt ad, hogy ez az első alkalom, hogy a szabad Magyarország köztársasági elnöke a szabad Szerbia törvényhozása előtt mond beszédet.
Tisztelt Elnök úr, tisztelt Nemzetgyűlés!
Amikor kifejezésre juttatom Önöknek szóló köszönetemet és elismerésemet, Magyarország képviseletében teszem.
Egész politikai nemzetünk, azaz minden magyar honfitársam nevében.
Egyúttal minden olyan jóakaratú és ép erkölcsi érzékű ember nevében, aki elutasítja az embertelenséget és az igazságtalanságot, éljen bárhol is a világban, legyen akár szerb, akár magyar, vagy tartozzon Európa bármely nemzetéhez.
Köszönetem és elismerésem fejezem ki Önöknek és Szerbia polgárainak mindazok nevében, akik nemcsak hisznek a kölcsönös tisztelet és megbecsülés szavában, hanem készek cselekedni is érte.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!
Akik ki tudnak lépni a múlt fájdalmas tévedéseinek és embertelenségeinek árnyékából, azok az élet, s vele együtt a jövő, a közös jövő oldalán állnak.
Önök így cselekedtek.
Akik az erkölcs parancsát követik, azoknak van erejük az igazság kimondására.
Önök ezt tették.
Az erkölcsös embernek pedig van bátorsága kimondani, amit a szíve legmélyén helyesnek érez.
És Önök a szívükre hallgattak.
Tisztelt Nemzetgyűlés!
Önök az elmúlt héten fontos, történelmi lépést tettek.
Felismerték, hogy mindazt, amit politikusok rontottak el egykor, azt a ma politikusainak kell helyrehozni.
Kimondták azt, ami bármily fájdalmas is, 70 évig tűnt kimondhatatlannak.
Kimondták azt a megkerülhetetlenül fontos igazságot, amit a józan ész és az ép erkölcsiség szava évezredek óta diktál az emberiségnek.
Kimondták, hogy a kollektív bűnösség elve fenntarthatatlan.
Kimondták, hogy lehetnek bűnös emberek, de egy nép sohasem lehet bűnös.
Kimondták, hogy a múlt megannyi emberi szenvedést hozó bűnével és tévhitével a Szerb Nemzetgyűlés és Szerbia jóakaratú polgárai nem vállalnak közösséget.
Döntésük mindenki számára egyszer s mindenkorra világossá és megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy a szabad Szerb Köztársaság törvényhozása kész arra, hogy elégtételt nyújtson a második világháború etnikai vérengzései során elpusztított ártatlan délvidéki magyar áldozatoknak.
Az a nemzetgyűlési nyilatkozat, amelyet pár nappal ezelőtt elfogadtak, 7 évtized után nemcsak lezárja közös múltunk egyik fájdalommal és sötét árnyakkal teli 20. századi fejezetét, hanem új, 21. századi perspektívákat is megnyit országaink és polgáraink kapcsolatában.
Az Önök döntésében az európai értékek iránti elkötelezettségük jut kifejezésre.
Olyan döntés ez, amelynek önmagán túlmutató jelentősége van, mert Önök most másoknak is követendő példát mutattak.
Követendő példát abból, hogy a ma élőknek miképp lehet és miért szükséges elvégezni mindazt, ami képes helyreállítani a világ múltban kibillent erkölcsi rendjét.
Tettük igazi emberi gesztus, hiszen azt üzeni minden jóakaratú ember számára, hogy akik egymás gyászában osztozni tudnak, azokat erős szövetség és lelki közösség köti egymáshoz. Akik a gyászban egymás felé fordulnak, azok az örömben is osztoznak majd.
Az új, 21. századi Közép-Európa ilyen gesztusokból születik meg.
Egymás megértésének és elfogadásának gesztusaiból, az együttműködésből, az igazság kimondásából, egymás és az egyetemes emberi értékek tiszteletéből.
Ez az értékrend az újraegyesülő Európa alapját jelenti.
Fontos tudniuk, ránk, magyarokra barátként és társként számíthatnak az Európai Unióhoz való sikeres csatlakozásban, és mi készek vagyunk segítséget nyújtani Önöknek.
Engedjék meg, hogy az egyik legfontosabb tapasztalatunkat már most is megosszam Önökkel.
A mi tapasztalataink azt mutatják, hogy az a közösség, amelynek majdan Önök is tagjaivá válnak, nem pusztán elvont értékek közössége, hanem közös jövőben gondolkodó és közösen cselekedni képes, cselekedni akaró szövetségeseké.
Az együttműködés Európájában külön-külön senki sem számíthat túl sok sikerre, de a partneri szövetségben fellépő országok számos előnyre tehetnek szert.
A nemzetgyűlési nyilatkozat elfogadása egy új típusú és jövőbemutató szövetségépítés fontos lépését jelenti országaink együttműködésre és jó szomszédságra épülő kapcsolatában.
Ezt a jövőbemutató szövetséget az ilyen döntések és az olyan mondatok teszik erőssé, mint amelyeket Szerbia köztársasági elnöke, Nikolic úr írt le és mondott ki budapesti látogatása alkalmából.
E mondatok így hangzanak:
"Új lapot nyitottunk kapcsolatainkban.
Bezártuk a kaput, amely mögött ott maradnak nézeteltéréseink.
Gyermekeink, Magyarország és Szerbia érdekében."
Elnök úr azt is hangsúlyozta, hogy "a következő generációk válláról le kell venni a múlt terheit, eljött a kölcsönös bocsánatkérés és megbocsátás ideje."
Én magam is így gondolom, valóban eljött a kölcsönös bocsánatkérés ideje.
A szabad és demokratikus Magyarország elítéli azokat, akik a második világháború szenvedéseit fokozva magyarként vétettek ártatlan szerb emberek ellen. Magyarország köztársasági elnökeként bocsánatot kérek azokért a bűnökért, amiket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen.
S habár a bűnöket senki sem teheti meg nem történtté, mégis hiszünk abban, hogy a kölcsönös bocsánatkérést követő megbocsátás a megbékélésen is képes túlmutatni.
Mert mi nem egymás mellett, hanem a közép-európai népek közösségeként kívánunk élni.
Mi, mai magyarok és mai szerbek egy emberként az ártatlan áldozatok oldalán állunk.
Mi nem a halál, a hazugság és a gyűlölet, hanem az élet, az igazságosság és az együttműködés örökségét kívánjuk gyermekeinkre hagyni.
Kívánom, hogy így legyen!
Tegyünk meg közösen minden tőlünk telhetőt a jövőben is, hogy csakugyan így lehessen.
Rám és Magyarországra ebben mindig jó szomszédként és jó szövetségeként számíthatnak.
Köszönöm, hogy gondolataimat megoszthattam Önökkel.
Figyelmük megtisztelő volt számomra.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 16:49
  „kérjen bocsánatot a ruszkiktol is hogy csak 40 évig lehettek itt , utánna románoktol, csehektöl szerbektól franciáktol hogy miért nem adtunk még nagyobb darabot a körülakoknak )) miért nem lett debrecen román kézen <moderálva> elsül az agyam komolyan)))) A magyar büszke nép és nem <moderálva>)))))))))))))))))”
 • 20. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 16:43
  „ÁRTATLAN SZERBEK??????? FELSOROLJAM MIT TETTEK A MAGYAROKKAL <moderálva> !!!! ÁDER TE NEM ISMERED A TÖRTÉNELMET HA ISMERNÉD NEM TENNÉL ILYET ATYAISTEN”
 • 19. acidrain 2013. június 29. 20:16
  „Kölcsönös bocsánatkérés lett volna, de miután mi megtettük a magunkét, a szerbek valamiért elfeledkeztek róla :) Megint becidáztatták a magyarokat, ez amolyan szláv nemzeti sport.

  Az északiak halottat loptak tőlünk és még el is mentünk felszólalni az újratemetésére :)

  Egy nagy balfék a külpolitika, hogy nagyon finoman mondjam..”
 • 18. kató11 2013. június 29. 19:13
  „ki kér bocsánatot
  Zsidó partizánok rémtettei

  "1944. január 28-ról 29-re virradó éjszaka a Litván Brigád nevű, 120 fős zsidó partizánokból álló egység megtámadta a kelet-lengyelországi Koniuchy falut és minden gyereket, asszonyt és idős embert agyonlőttek vagy agyonvertek...... túlélője nem maradt a vérengzésnek, több mint 300 holttest és 60 felgyújtott ház maradt utánuk"”
 • 17. _csutak_ 2013. június 26. 19:28
  „69 év kellett ahhoz, hogy végre a politikusaink észhez térjenek!
  Mi adtuk az első kegyetlen pofont de én csak és kizárólag a miáltalunk elszenvedett sérelmekről hallok.
  Legyen már végre béke, hisz oly rövid az élet.”
 • 16. tucat 2013. június 26. 17:13
  „JÓL VAN, JÁNOS!
  Ez igazán derék dolog volt! Egyben ritka, sőt, mondhatom, ez ideig egyedül álló pillanat is: teljesen egyetértek, sőt, szívből örülök annak a politikai, diplomáciai bátorságnak és nyíltságnak, amellyel a magad részéről igyekszel mindent megtenni, hogy végre, lezárva a múlt ostobaságait, új alapokra helyeződhessen e két, voltaképpen hasonló sorsú nemzet és ország jövője.
  Ritka pillanat ez azért is, mert teljesen igazat mondtál, amikor azt emelted ki különös hangsúllyal, hogy minden magyar honfitársad nevében teszed mindezt. Ezúttal, János, az én, teljes, fenntartások nélküli, boldog egyetértésemmel is! Meg "minden olyan jóakaratú és ép erkölcsi érzékű ember nevében, aki elutasítja az embertelenséget és az igazságtalanságot".

  Szóval igazat beszéltél a Szerb nemzetgyűlés előtt..., azaz, hogy majdnem. Mert itt, alább azért, mintha nem mindenki lelkesedne az új együttműködési lehetőségért egy új baráttal, aki a szomszédunk, és nem sok idő múlva az Európai Unió tagjaként üdvözölhetjük, új perspektívákat nyitva a közös gondjaink megoldásában. No, de a fanyalgók és a fegyverért recsegők bizonyára nem magyarok, vagy ha igen, akkor nem a jó akaratú és ép erkölcsi érzékű zemberek közül valók. De aggodalomra semmi ok, a tény, hogy léteznek, csak arra figyelmeztet bennünket, hogy akad még bőven tennivalónk - az ő érdekükben is, amelyet egyelőre nem képesek megérteni. Úgy néz ki, valamennyire mindig is így lesz ez valamiért, ki tudja, miért...

  Néha, amikor van egy kis időd, Orbán királyt is meghívhatnád a Sándor Palotába, és elmagyarázhatnád neki, mi is az a szabadság, és hogyan kell érte eredményesen harcolni, ki az ellenség, hol a barát, hogy tehetem az ellenségemet szövetségesemmé, netán szerelmetes jó barátommá... Mert a jelek szerint te, János, tudod ezt. Ne is tagadd, hisz épp most bizonyítottad a szomszédunk parlamentjében! Meg is tapsoltak minket, János! Igen, minket, ahogyan említetted is: az én nevemben is beszéltél, és ezúttal csakugyan én is beszéltem ott, a te hangodon!

  Szoktam élcelődni, de most egy cseppnyi irónia sincs a mondókámban, te, János! Ha így folytatod, a végén én is megbocsájtok neked, s tán egyszer még büszke is leszek rád! Komolyan! De így folytasd! Nehogy az derüljön ki rólad is, hogy nem arra kell figyelni, amit mondasz, mert akkor részemről fel is csút, le is csút neked is, te, János! De ha az derül ki, hogy őszinte és kifogástalanul bátor (mert az, nem kevés kurázsi kell hozzá Fél-Ázsiában mostanában) megnyilvánulás volt ez a részedről, akkor a végén még az is lehet, észre sem veszem, és köztársasági elnök úrnak szólítalak, mintha mi sem lenne természetesebb, János! Nemcsak a nyilvánosság előtt, hanem magamban is, tisztelettel, őszintén! Jól gondold meg, te, János, mert nem kicsi a tét! Nem akárki vagyok: tucat, sok-sok ezer tucat! Hisz tudod, igaz?
  No, akkor hajrá, János! Így tovább!
  Azok megvető intrikájával pedig, akik nevében nem beszélhettél (tudod, a nem ép erkölcsűek és nem jóakaratúak), ne törődj! De légy türelmes velük is, adj esélyt nekik, hogy rádöbbenhessenek, mit tesznek voltaképp - önmagukkal és a gyerekeikkel, a gyerekeinkkel is -, amikor e kifogástalan, a magyar diplomácia részéről rég nem látott gesztusod hallatán fegyver után kapnak! Szerencsére nemigen találnak a kezük ügyében (mert ez csak a filmen tiszta Amerika), és jó lenne, ha ez, új Btk. ide vagy oda, éjjeli, vagy kerti támadás jobbra vagy balra, így is maradna! Kérlek, súgd ezt Répássyék fülébe! Amíg nem késő!

  Mostantól kezdve figyellek ám! Nyugi, ez semmi rosszat nem jelent, épp ellenkezőleg: jó ideje nem érdekelt már a politika és a magyar diplomácia egyetlen húzása sem, s ez nagyjából így is marad még egy ideig, de rád mostantól figyelek! Hátha te mégis más vagy - legalább egy kicsit, a lelked legmélyén, amolyan kisebbségi magyar, ép erkölcsi érzékű, jóakaratú.

  Nagyon, de nagyon röviden: kösz, remek voltál, végre valóban a nevemben szóltál! Amit mondtál a szomszédnak, azt szívből akarom, és hiszem, hogy lehetséges lesz, ha keményen és következetesen dolgozunk érte! Azt hiszem, Szerbiában (is) többségben vannak a jóakaratú, ép erkölcsi érzékű emberek, szóval nem rosszak a kilátásaink!

  Kösz még egyszer, János!
  Go!”
 • 15. Lacusch69 2013. június 26. 16:12
  „8. Figyelmetlenül olvastam el a 4-est, abban igazad van, hogy semmiféleképpen sem szabad agresszorként fellépnünk!”
 • 14. dondongó 2013. június 26. 16:06
  „4. Mike3 2013.06.26. 11:50

  Van 1 játék pisztolyom, a fiam már kinőtt belőle, te még nem. Elküldöm, ha gondolod...:-)”
 • 13. pachakuti 2013. június 26. 16:06
  „11. Lacusch69

  ...meg az elajándékozott (előtte sok millióból felújítottuk, mert mi is a demokratizálás elkötelezettjei vagyunk) harckocsijainkat, PSZH-inkat, helikoptereinket, vagy az Antal dr alatt a horvátoknak kicsempészett százezres számú gépkarabélyainkat!”
 • 12. queenmargareth1 2013. június 26. 16:00
  „tatárok a törökök a labancok tőlünk...- Pol Pot, USA elnökei is mind bocsánatot kértek, Iraktól is a zsidók a palesztinoktól az amcsik az indiánoktól, az oroszok a csecsenektől, Sztálin feltámadt és ő főleg bocsánatot kért.És Erzsébet is bánja, hogy levágatta Mária fejét, István bánja, hogy kinyíratta nagybátyját és orbán, hogy hazudott-na ez soha nem történik meg, mert előbb omlik össze a világ.”
 • 11. Lacusch69 2013. június 26. 15:40
  „8. Ritka nagyeszű vagy...
  Minket nem támadhatnak meg? Olyankor mi van? A NATO megvéd? Hát persze... Lásd Görögország-Törökország... Ott ki mellett van a NATO?

  Ja, a román technikai fölényről még pár szót, légy szíves... (Ne felejtsd ki belőle, a Fletó cimbid által elkótyavetyélt 72-eseket sem, ha már politizálsz)”
 • 10. WSS 2013. június 26. 14:12
  „Ez egy idióta!”
 • 9. Agyalapi 2013. június 26. 14:01
  „Történelemből elégtelen....”
 • 8. X_Y 2013. június 26. 13:31
  „4.Mike3 2013.06.26. 11:50
  "fegyvert kellene vennünk. Tankot meg szuhojt és visszavenni ami a mienk"

  Na az még remek lenne.. Ez lenne az utolsó szög az ország koporsójában..egy valamire való vadászgép 30 millió dollár, a többit add össze...Arról nem is szólva hogy Románia - mint NATO tag - megtámadása esetén nem csak a román (önmagában is számbeli és technikai fölényben levő) hadsereggel kerülnél szembe hanem az egész NATO-val. Úgy levernének téged meg a hozzád hasonló nagyeszű fideszdroidokat mint vak a poharát...”
 • 7. pog 2013. június 26. 12:51
  „jó lenne a jelennel és a bizonytalan jövővel foglalkozni...esetleg megtudnak-e élni gyermekeink.../ nem minden szülő lehet ge...politikus/”
 • 6. csakhogy 2013. június 26. 12:45
  „Én nem követtem el semmit! Kérjen bocsánatot az aki tett! Ez megint egy PR amit narancslébe áztatnak.Kikérem magamnak, hogy mindig bocsánatot kérnek helyettem azért amit nem követtem el.”
 • 5. Lacusch69 2013. június 26. 12:21
  „Legyünk már egy kicsit tisztában a dolgokkal...
  A "hideg napok" összes áldozatának a száma (köztük szerb, zsidó, ruszin stb...) a tizede sem volt a későbbi megtorlásénak.
  Ezen felül a magyar hatóságok 1943-ban vádat emeltek a főbűnösök ellen, halálos ítéleteket is hoztak (nem hajtották végre, az elítéltek elmenekültek), majd a háború után Magyarország kiadta a szerbeknek a felelősöket ( köztük érdekes módon a vizsgálatot kezdeményező Szombathelyi Ferenc vezérezredest) akiket népbírósági ítélet után kivégeztek.

  A polgári áldozatok száma mindig vitatható, sokszor a propagandától függ, hogy a halott valóban polgári személy volt-e vagy civil ruhás fegyveres?

  Egyébként az egész megelőzhető lett volna, ha a szerbek kicsit is becsületes gyerekek, és Trianon után nem tartanak igényt a Vajdaságra...”
 • 4. Mike3 2013. június 26. 11:50
  „Azt sem tudjuk, hova és milyen mélyen nyaljunk! Legközelebb azért kérünk bocsánatot, mert nem adtuk át korábban Erdélyt? A fészkes francba már tényleg! Hülye stadionok helyett (mondom Fidesz szavazóként) fegyvert kellene vennünk. Tankot meg szuhojt és visszavenni ami a mienk... állítólag már jogilag is... mert ugye a trianoni békediktátumot újra titkosították...”
 • 3. DDD80 2013. június 26. 11:45
  „Lassan az osztrákok is megtehetik ezt a labanc-kuruc ügy miatt. Minek kell ennyire szerepelni? És meddig megyünk vissza időben? A mongolok nem jelentkeznek 1242 miatt? Már várom a holokauszt-féle rajongók hozzászólásokat is...”
 • 2. X_Y 2013. június 26. 11:41
  „1.dondongó

  Majd ráfogja hogy valamelyik fullajtár írta a beszédét (pl. Kontrát lánya, mint Shitt esetében is)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy mentőhelikopter Indiában, legalább 20 halott

A katonákat, rendőröket és mentőket szállító Mi-17 típusú, orosz gyártmányú helikopter zuhant le a himalájai Uttarakhand államban. Tovább olvasom