Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Aggódva figyelik Szlovákiában a Jobbik-sikert

A Jobbik Orbán számára nagyobb veszélyt jelent, mint a kormányzó szocialisták" - véli egy szlovákiai magyar politológus.
Addig-addig mondogatták a Jobbikrók, hogy nincs tömeges támogatottsága és nem veszélyezteti a demokráciát Magyarországon, míg tömegpárttá vált és nemcsak Magyarországot, hanem az egész régiót veszélyezteti - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív lap szerdai jegyzetében.

A lap szerint "a párt programja és tevékenysége tele van antiszemita és romaellenes jelszavakkal, és támadja a szomszédos országokat, amelyekben magyar kisebbség él. Kampányát a Jobbik "Magyarország a magyaroké" jelszó alatt folytatta le, s "a szavazatok szenzációs 15 százalékának megszerzése alapján" három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A magyar szélsőségesek sikere a legnagyobb nyugtalanságot Szlovákiában váltotta ki. Robert Fico szlovák kormányfő azonnal felhívta a figyelmet arra, hogy a legszélsőségesebb nézeteket valló párt bizonytalanságot okoz a régióban. "A magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt viszont már ott ül Fico kormányában" - jegyzi meg a mértékadó cseh lap.

Öllős László szlovákiai magyar politológus a Lidové Novinynek nyilatkozva úgy véli, hogy a Jobbik sikere megerősíti a hasonló irányzatú pártokat a szomszédos országokban is. Magyar belpolitikai szempontból viszont a Jobbik komoly veszélyt jelent a Fidesz számára.

"Ez a 15 százalék nagyon sok. A Fidesz azt a célt tűzte ki, hogy a jobboldalon csak egy politikai pártnak kell lennie. A Fidesz számára a mai helyzet életveszélyt jelent. A Jobbik Orbán számára nagyobb veszélyt jelent, mint a kormányzó szocialisták" - véli Öllős.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. zaza 2009. június 14. 16:50
  „Erdekes,hogy a NAGY ROMANIA PART sikeret nem figyelik aggodva a szlovakok!!!!!”
 • 92. PipiczGabor 2009. június 13. 11:44
  „Lehet hogy onmagaban igazuk van, de nem kell mas orszagok belugyeibe avatkozni.A masik hogy ott hivatalos politikai randra emeltek a nacionalizmust az sem tul szep dolog.Otthon kellene soprogetni eloszor!”
 • 91. floridaimagyar 2009. június 13. 06:20
  „Latom nehanyan jol bedurrantok (csomoan moderalgatjak egymast) csak mert egy par szlovak nem szereti Orbant? Gondolom ha Orban vakaciora megy a jovoben valoszinuleg inkabb valamelyik deli szomszedunkat fogja valasztani.”
 • 90. bambinaXX 2009. június 11. 14:32
  „akkor nem, ha koalícióra lépnek velük..
  mivel eddig nem sok előrelépés történt, csak hátra - hátha a jobbik kirángatja a magyar politikai szereplőit a híg fosból!?”
 • 89. Sziszifusz 2009. június 11. 10:07
  „Előbb-utóbb minden választó rájön arra, hogy nem a pártok ideológiájából hozzá, úgy-ahogy közelállóra kell szavaznia, hanem olyan pártoknak kell alakulnia, amik a választópolgárok érdekei alapján jöttek létre! Egy Trianoni békeszerződés ne legyen senki előtt hivatkozási alap, mert akkor a tegnapelőtt történteket is a szemetesben söpörhetnénk! Minden embernek jogában áll eldöntenie, hogy milyen nemzetíségűnek vallja magát! Ezt semmilyen "kibulizott" szerződéssel nem lehet átírni, csak a "győztesek" szeretnék! Az alulról jövő kezdeményezések sajátossága az, hogy a célokat nem egy "önjelölt pártvezetés", hanem a kollektív érdekeket következetesen egyeztető tagság alakítja ki! A hazával rendelkező nemzettelenek alakítsanak saját érdekképviseletet, de ne akarjanak uralkodni a befogadó nemzeten! A határok eltörlése csak a Lisszaboni szerződés hagymázas álma! Életbeléptetése esetén az EU szét fog hullani! Ominózus szlovák nem igazán barátaink, úgy bánják, mint a kutya, aki hetet kölykedzett, hogy a paktum életbelépésével nem tudják az integritásukat biztosítani, ezért még az orosz segítség is megfelelő a számukra! De nem csak a szlovákok fontolgatják kilépésüket! Az egységesítés beolvasztást jelent! Ebbe Európa legtöbb nemzete nem fog belemenni, még ha a korrupt, megvásárolt politikusaik a legtöbb országbana választók háta mögött kötötték meg az egyességet!
  Magyarország esetében vannak nemzeti érzelműek, és vannak itt élő "nemzettelenek"! Aki nem akar magyar lenni, nem muszáj, de írassa bele a személyigazolványába is, és ne pofázzon azok ellen, akik szeretik a hazájukat!”
 • 88. smalltown 2009. június 11. 06:48
  „<moderálva sértő>”
 • 87. demeterkornel 2009. június 11. 06:24
  „Nagy divat lett a napokban azt elemezgetni, hogy miért nyert a Jobbik. Mint például Logaritmus, aki jó marketingfogásnak nevezi a Jobbik kampányát. A legtöbben hasonló magyarázkodásba fognak a Jobbik sikere kapcsán, jó időben kimondott szavakról, hívószavakról, az érzelmekre történő ráhatásról beszélnek. Azt kell mondanom, hogy szerintem igazuk van, a Jobbik valóban azzal nyert, hogy a kampányukat több ember "ette meg", mint például az MDF-ét. Viszont akkor - a teljesség kedvéért - kénytelen vagyok megkérdezni, hogy volt valaha olyan párt, aki NEM A KAMPÁNYA miatt nyert??? Volt olyan szavazás, ahol nem a kampány döntötte el, hogy ki nyert? Nem. Mégse elemezte senki.

  Ráadásul szerintem felháborító, hogy ezen elemzések java része tulajdonképpen - burkoltan, vagy nyíltan - arról szól, hogy a buta emberek szavaztak a Jobbikra, akiket könnyű becsapni. Khhm! Kíváncsi vagyok, ezek az önjelölt elemzők minek neveznék azokat az embereket, akik 3 éve az MSZP-re szavaztak kizárólag az ígéretei miatt, és akik szavazatukkal végülis asszisztáltak az ország rombadöntéséhez, tekintve, hogy az MSZP a választás után úgy tett, mintha nem ígért volna a világon semmit. Az MSZP-re szavazók sem buták voltak, csak bedőltek a mesének. Akik most a Jobbikra szavaztak, lehet, hogy szintén egy csalás áldozatai, ez majd a jövőben derül ki, de hát istenem, kire szavaztak volna? Jelenleg nincs konkrétabb kampány, mint a Jobbiké, ami már csak azért is gáz, mert az is elég gyér, hiányzik belőle a "hogyan". Mint minden párt kampányából!

  Az viszont felettébb furcsa, hogy Lendvay azt nyilatkozta ( és ezt vállalja is!!! ), hogy szerinte a Jobbik "csak" azért nyert, mert olyan kérdéseket feszegetett, ami érdekli az embereket. Lendvay szerint a jövőben az MSZP-nek is hasonlóű kérdésekkel kell foglalkoznia, ha vissza akarja nyerni a bizalmat. KÖNYÖRGÖM! A Jobbiknak nyernie kell ahhoz, hogy valaki elkezdjen foglalkozni az embereket érdeklő kérdésekkel??? Eddig nem tudta, hogy mi foglalkoztatja a lakosságot, vagy nem érdekelte??? Erre viszont azt mondom: Az ilyennek nincs helye a politikában.”
 • 86. .suhym. 2009. június 11. 06:15
  „"..A barátaim közül vannak többen, akik a felvidékről származnak, ott születtek,.."

  Természetesen Felvidék....bocsánat, mellélütöttem.((”
 • 85. .suhym. 2009. június 11. 06:13
  „"lilongwe"!

  Számomra roppantul érdekes, hogy te SZLOVÁKIAI magyarnak vallod magad.

  A barátaim közül vannak többen, akik a felvidékről származnak, ott születtek,
  DE
  tőlük még soha nem hallottam ezt a kifejezést. Ők mindig úgy mondják, a Felvidékről származom. Az igazsághoz tartozik, ők nem a megélhetésért jöttek Magyarországra, hanem kényszerből, mert kitelepítették őket!

  Egyébként apai nagypapám szintén a Felvidékről, Körmöcbányáról származott. Őt nem ismerhettem már sajnos, sőt édesapámat sem nagyon, mert korán, kisgyermekként elvesztettem,
  DE
  testvérei, a nagybátyáim mindig úgy fogalmaztak, ők FELVIDÉKIEK!”
 • 84. Mignon 2009. június 11. 02:25
  „<moderálva off>”
 • 83. Mignon 2009. június 11. 01:33
  „Mindenkinek joga van a szabad velemenynyilvanitashoz.
  De senki nem lepheti at az irott es iratlan "egymas tiszteletben tartasanak" törvenyeit.
  82. tullött minden kriteriumon.
  Kerem törleset.

  Ha valakinek normalis ervei vannak, mondja!
  Mocskolodasaival maradjon otthon.

  Jo ejszakat Mindenkinek!”
 • 82. tihumachina 2009. június 11. 00:15
  „<moderálva sértő>”
 • 81. tihumachina 2009. június 11. 00:00
  „es ki is a mi?”
 • 80. flexsnake 2009. június 10. 23:13
  „<moderálva sértő>”
 • 79. flexsnake 2009. június 10. 23:08
  „<moderálva off>”
 • 78. Logaritmus 2009. június 10. 22:40
  „Mielott az emberek elkezdik figyelmesen kovetni a politikat, hasznos lenne tanulmanyozni egy kis marketinget. A Jobbik szerintem egy jol kitalalt termek, amit a kinalkozo kereslet kielegitesere hoztak letre. Minden megnyilatkozasuk, szervezetuk ele odabiggyesztik a magyar, nemzeti, stb. jelzot ami egyben hivoszo is. A felszines embereknek mar ennyi is eleg. Ugyanigy adtak el az FKGP-t is, mindenki emlekezik a szimbolumokra: Torgyan elott nemzeti szalaggal atkotott ket kilos kenyer, Isten haza csalad felirat, lozungok a parasztok erdekeirol amit ugyanigy szazezrek hittek el pont a jo korites, marketing miatt. A tenyleges eredmenyt mindenki tudja: a gazdak ellehetetlenitese, versenykepesseg csokkenese. Elfogult lehetek de ugyanezt latom a Jobbiknal is. Itt is van "magyar erdekre" hivatkozas holott 10 millional tobb ember eseteben kozos erdek es allaspont nem lehet, forszirozzak a nemzeti jelkepek hasznalatat, stb. de erdmenyeket a jol fizeto EU kepviseloi mandatumok elnyeresen tul nem latni, pedig ott vannak regota az onkormanyzatokban. Ott sem lettek a varosok tehetosebbek, az utcak tisztabbak, a parkok apoltabbak. Persze ugyesen nem is ilyen konnyen figyelemmel kiserheto temakkal foglalkoznak, hanem parttalan, veg nelkuli, ertelmezhetetlen es szamon aligha kerheto misztikus celokkal mint Trianon, Palesztina, magyar foleny kozep Europaban.Ezek mind fontosak, de az egyeni eletunk nem ettol lesz termekeny es boldog, plane ha kozben alapveto dolgok nm mukodnek, koszos az utca.”
 • 77. lilongwe 2009. június 10. 21:01
  „demeterkornel...csak egyetérteni lehet azzal, amit írtál.
  A megosztottsághoz talán annyit fűznék hozzá, hogy az emberek lényegében nem azért vannak megosztva, mert az egyik részük Jobbra néz a másik meg Balra, hanem mert az egyik részük hátra néz, a másik meg előre...

  Ha mondjuk a 70. hozzászóló mesélne valamit SAJÁT életéről 1880 körül, lehet jobban megértenénk a dolgokat.
  Ha pedig nem tud, akkor kövesse az "a múlt miatti gyűlölködés csak annyira nyúlhat a múltba, amilyen hosszú egy emberi élet" szabályt :)”
 • 76. demeterkornel 2009. június 10. 20:40
  „Csak ne bújjon a "Magyarország barátja vagyok" álarc mögé. Ez ugyanis Qrwára nem segít!”
 • 75. demeterkornel 2009. június 10. 20:37
  „Az azért nem semmi, amit itt a hozzászólásokban olvasok. A Jobbik pártiak most nagyon örülnek, örülhetnek is, van minek. A baloldaliak pedig frusztráltságukban igyekeznek minél több sértést vágni a Jobbikos fórumozókra, akik természetesen visszavágnak, ahogy tudnak. Tényleg csodálatos.

  A lényeg mégis az, hogy magyarok vagyunk. Magyarok, akik most éppen más nézőponton vannak. Magyarok, akik lehet, hogy napközben találkoznak, és jókat beszélgetnek, nem tudva egymásról, hogy őt rejti a gyűlölt nick név. Magyarok vagyunk, és szükség lenne az összefogásra Magyarországért, még akkor is, ha nem feltétlenül értünk egyet. A hazai politikának sikerült elérnie azt, amit ellenségeinknek évszázadok alatt sem: megosztotta a Magyar Nemzetet.

  Persze szentimentálisan hangzik, amit írok, de szerintem lehetne Magyarországért összefogni akkor is, ha a nézeteink nem egyeznek. De Ti tudjátok. Aki gyűlölködni szeret, tegye.”
 • 74. lilongwe 2009. június 10. 20:26
  „73. tihumachina

  Természetesen ebben igazad van. Minden nemzet büszke a múltjára..lehet itt "pusztáró érkezett mongol"-ozni meg "lovas bohóc"-ozni meg "hontalan"-ozni, mindenki másként tekint a dolgokra.
  A tolerancia a legrosszabb. A történelem nem a tolerancia kútfője.
  1780-at egy szlovák másképp magyarázza mint egy magyar, mint ahogy a 2006-os VB-döntőt is másképp magyarázza Zidane mint Materazzi :)
  Ezért is fölösleges a múlt miatt nyúzni egymás fülét. Ehelyett a jövőben szőt fátylat kéne a múltra borítani (teszem hozzá - a fátyol alatt attól a múlt még megmarad...).
  El kell fogadni a mások véleményét, de nem szajkózni a szajkózhatatlanon (ad 70. garbon...) - tudom, hogy egy kicsit elvont, de lényegében Magyarország határa északtól nyugaton át délkeletig maga a tenger meg az óceán...”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját életére tett fogadást

Nagy-Britannia - A brit férfinál néhány éve rákos daganatot diagnosztizáltak, és orvosai nem… Tovább olvasom