Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Assange svédországi kiadatása ellen utolsó jogi csatáját vívja

Megkezdte Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója utolsó jogi csatáját szerdán a brit legfelsőbb bíróságon, hogy megakadályozza kiadatását Svédországba, ahol szexuális visszaéléssel vádolják.
A brit legfelsőbb bíróság még decemberben döntött arról, hogy foglalkozni fog Assange-nak a kiadatás ügyében benyújtott fellebbezési kérelmével. A szerdán kezdődött meghallgatás várhatóan két napon át tart majd, de döntés csak több hét múlva várható.

Assange az ellen harcol, hogy szexuális visszaélés vádjával kiadják Svédországnak, mert szerinte ott nem részesítenék tisztességes eljárásban. Korábban azt a véleményét hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban szőttek ellene politikai összeesküvést, mert titkos amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra nagy tömegben.

A szerdán kezdődött meghallgatáson lényegében egyetlen jogtechnikai kérdésre összpontosítanak: a svéd ügyészség jogosult volt-e kiadni elfogatási parancsot Assange ellen.

Szakértők szerint a fellebbezési eljárás során a siker esélye minimális. Assange végső menedékként az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat.

A 2010 decemberben őrizetbe vett újságíró óriási óvadék letételének köszönhetően szabadlábon védekezhet, de mozgásszabadságát korlátozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyelek nem kérnek az euróból 2015-ig

Lengyelország nem tervezi az euró bevezetését 2015-ben, de erre az időpontra teljesíteni kívánja… Tovább olvasom