Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az állampolgárok terheinek enyhítését ígérte a német kancellár

Angela Merkel, aki a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is, Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjével és Guido Westerwellével, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökével együtt ismertette szombaton délelőtt Berlinben az új német kormányt alkotó három párt között létrejött koalíciós megállapodást.
A kancellár a kormányprogram középpontjába az állampolgárok terheinek enyhítése mellett a gazdasági növekedést, illetve a válságból való kilábalást, továbbá a munkahelyteremtést, valamint a munkavállalók védelmét helyezte.

Hangsúlyozta az oktatásra és a kutatásra fordítandó kiadások növelésének szükségességét, megismételve azt a célkitűzést, hogy 2015-re ezek a kiadások elérjék a bruttó nemzeti termék 10 százalékát.

Angela Merkel szerint az új kormány tartja a szavát, és a súlyos költségvetési helyzet ellenére sem emeli az adókat, illetve a különböző elvonásokat. A kancellár megerősítette, hogy az új kormányprogram 24 milliárd eurós adócsökkentést irányoz elő, az intézkedések a tervek szerint 2011-től léphetnek életbe. Szavaiból kitűnt, hogy a kormány elsődleges feladata a gazdasági válság leküzdése, de ennek menete - mint utalt rá - egyelőre kiszámíthatatlan, mint ahogy kiszámíthatatlan a munkanélküliség alakulása is.

Guido Westerwelle FDP-elnök - aki Németország új külügyminisztere lesz - bejelentette, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményez a szövetségesekkel a Németországban lévő amerikai atomfegyverek kivonásáról.

Westerwelle elutasította, hogy a kormányprogram neoliberális lenne, szavai szerint az egyformán magában foglalja a gazdasági ésszerűséget, valamint a szociális felelősséget. A szabad demokrata pártelnök a programot ugyanakkor a bátorság programjának nevezte, amely szavai szerint erős liberális jegyeket tartalmaz.

Az Angela Merkel kancellár vezette új koalíciós kormány az előzetes tervek szerint jövő szerdán teszi le a hivatali esküt a német parlamentben. Ami azt jelenti, hogy Németország kormányzására ismét egy konzervatív-liberális koalíció kap felhatalmazást. Hasonló koalíció utoljára Helmut Kohl kancellársága idején, 1982 és 1998 között irányította az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztán újabb stratégiai várost foglalt el Dél-Vazirisztánban

A pakisztáni hadsereg ismét elfoglalta szombaton azt a várost az ország északnyugati részén, amely… Tovább olvasom