Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az egyiptomiak kevésbé türelmesek Gázával kapcsolatban, mint kormányuk

Míg az egyiptomi kormány gyakorlatilag tétlenül figyeli a gázai övezeti konfliktust, a helyi lapokban pénteken barbár izraeliekről és gázai népirtásról lehet olvasni.
Míg az egyiptomi kormány gyakorlatilag tétlenül figyeli a gázai övezeti konfliktust, a helyi lapokban pénteken barbár izraeliekről és gázai népirtásról lehet olvasni.

"Gáza, gyermekek és nők temetője" - áll az al-Vafd című napilap címoldalán. Az újság a cikk alcímében az emelte ki, hogy az utcákat nők és gyermekek tetemei és testrészei borítják, s eközben a lap által megszállónak nevezett izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül.
"Fogytán a muzulmánok türelme Gáza bombázását látván" - idézi az egyiptomi al-Azhar mecset és egyetem vezető imámját az al-Vatan című újság. A szunnita világ szellemi központjának számító intézmény vezetője, Ahmed et-Tajjeb arra figyelmeztetett, hogy az arabok és a muzulmánok nem fogják sokáig tétlenül nézni az izraeli légicsapásokat, amelyeket kegyetlennek és barbárnak nevezett. Mohamed Muhtár Goma vallásügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy Egyiptom soha nem feledkezik meg a palesztin nép védelmében vállalt vezető szerepéről.

Egyiptom 1979-ben békeszerződést írt alá a zsidó állammal. A két ország közti csendes viszonyt gyakran teszi próbára az izraeli-palesztin konfliktus, s az arab világ legnépesebb országában nem ritkák azok a hangok, amelyek a szerződés felbontását vagy legalábbis annak átértékelését követelik.

A Népi Szocialista Szövetség Pártja (NSZSZP) csütörtökön felszólította az egyiptomi kormányt, hogy minden tőle telhető eszközt ragadjon meg az izraeli "agresszió" megfékezésére, ha kell, irányozza elő a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését - adta hírül az al-Vatan. Az NSZSZP levelet küldött a világ szocialista pártjainak, amelyben felszólítja őket, hogy vállaljanak szolidaritást Gázával, és gyakoroljanak nyomást kormányaikra az izraeli hadjárat beszüntetésének érdekében.

Az al-Maszri al-Jóm című napilap nagy, piros betűs "Népirtás Gázában" címmel nyitja pénteki számát. A napilap szerint érthetetlen, hogy mind a nemzetközi közösség, mind az arab országok ölbe tett kézzel figyelik az időközben közel száz halálos áldozatot követelő légicsapásokat.

Magda Hárún, az állítólag mindössze tizenkilenc lelket számoló egyiptomi zsidó hitközség feje az al-Ahrám című napilap szerint szerdán elítélte a palesztinokra és az izraeliekre egyaránt jellemző szélsőséges politikát, amelynek most az ártatlan gázaiak isszák meg a levét.

Egyiptom évtizedeken át vállalt közvetítő szerepe ezúttal várat magára. Bár Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a július 8-án kezdett hadművelet alatt többször is telefonon tárgyalt palesztin kollégájával, Mahmúd Abbásszal, a Gázai-övezetet uraló Hamásszal eddig nem lépett kapcsolatba, s a szélsőséges iszlamista szervezet képviselői szerint Kairó eddig semmit sem tett a válság rendezése érdekében.

A Hamász az egyiptomi hadsereg által tavaly megbuktatott Murszi-rezsim mögött álló Muzulmán Testvériségből alakult ki az 1980-as évek végén, és a kairói hatalomváltásig szoros kapcsolatokat ápolt Murszi kormányával. Egyes megfigyelők szerint Szíszi valójában elégedetten figyeli az izraeli hadjáratot egy olyan szervezet ellen, amely szerinte fontos szerepet játszott az Egyiptomban tevékenykedő terrorcsoportok megerősödésében.

Korábban írtuk:

Reggel az övezetből több hullámban számos rakétát lőttek ki izraeli településekre. A rakéták lakott részekre tartó részének túlnyomó többségét a Vaskupola védelmi rendszer elfogórakétái megsemmisítették, de egy közülük becsapódott Asdódban. A rakéta egy benzinkútnál robbant föl, és lángra gyújtotta a tartályokat, súlyosan megsebesítve egy, könnyebben pedig két embert.

A palesztinok egyszerre számos rakéta útnak indításával próbálják kiismerni és megtéveszteni a Vaskupolát, reggel Asdódra egyszerre kilenc rakétát lőttek ki, azok közül ért egy célhoz.

Izrael az utóbbi három és fél nap alatt 1090 gázai célpontot támadott, ami azt jelenti, hogy minden négy és fél percre jutott egy katonai akció. A támadások nyomán legkevesebb 98 palesztin vesztette életét, a hadsereg becslése szerint a harmaduk civil volt.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet vezetője pénteken Gázában a palesztin médiának kijelentette, hogy "népünk győzni fog, nem érdekes az áldozatok és a fenyegetések száma. Népünk egységes, és példátlan módon támogatja az ellenállást." "Nem félünk az ellenség fenyegetéseitől. A vezetők vére nem fontosabb a gyermekekénél és a családokénál" - utalt a fegyveres szervezetek vezetőinek izraeli célbavételére.

Mahmúd Zahar, a szervezet egy másik vezetője a Hamász tévéjének úgy nyilatkozott pénteken, hogy készek hónapokig harcolni, s hogy a jelenlegi akció akkor ér véget, ha megszűnnek az izraeli "jogsértések", köztük a Gázai övezet elleni bojkott, és szabadon engedik a Gilád Salit fogolycseréjekor elengedett, majd a három izraeli tizenéves június közepi elrablása és megölése után ismét őrizetbe vett palesztinokat.

Korábban írtuk:

A második támadásban, amelyben az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik tagjának házát vették célba az Egyiptommal határos Rafahban, további 15 ember megsebesült - mondta a mentők szóvivője. Az első támadásban egy 33 éves palesztin férfi halt meg gázai házában.

Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetből csütörtökön 184 rakétát lőttek ki, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer.
Egy tel-avivi katonai szóvivő pénteken közölte: a gázai konfliktus keddi kiújulása óta most először Libanonból érte rakétatámadás Izrael északi részét. Egy lövedéket Metulla határváros közelében találtak meg.

Áldozatokról nem érkezett jelentés. A 10-es tévécsatorna katonai szakértője szerint egy palesztinokat pártoló csoport lőtte ki a rakétákat, vagyis elszigetelt esetről van szó, nem kell a konfliktus kiterjedésétől tartani. A 2-es tévécsatorna azt jelentette, hogy az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt a Libanon felől érkező lövésekre.

A libanoni nemzeti hírügynökség arról számolt be pénteken, hogy helyi idő szerint reggel fél hétkor két rakétát lőttek ki Libanon déli részéből Izrael felé. A hírügynökség szerint egyelőre nem tudni, ki indította a támadást.

A Gázai övezet ellen július 8-án kezdett izraeli offenzívában már legalább 95-en vesztették életüket és több mint 500-an sebesültek meg. A "Erős Szikla" fedőnevű hadművelet során az izraeli légierő a hadsereg adatai szerint már közel 900 célpontot támadott meg. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter egy tévéjelentés szerint támogatja a szárazföldi csapatok korlátozott bevetését a Gázai övezetben. A 10-es tévécsatorna védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Izrael olyan célpontokra koncentrálna, amelyeket a levegőből nem lehet lerombolni - írta péntekre virradó éjszaka honlapján a The Times of Israel című napilap. Az egyik forrás a lehetséges célpontok közül példaként a Hamász által az izraeli határ közelében ásott alagutakat említette.
Barack Obama csütörtökön felajánlotta segítségét Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek egy tűzszünetről szóló tárgyaláshoz.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: azonnali lépéseket kell tenni egy újabb izraeli-palesztin háború megakadályozása érdekében, mert az átterjedhet az egész Közel-Keletre, és tűzszünet elfogadására szólította fel a szemben álló feleket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóba zuhant egy óvodabusz Kínában, mindenki meghalt

Nyolc óvódás, két tanár és a buszsofőr meghalt, amikor a közép-kínai Hunan tartományban a gyerekeket épp hazaszállító kisbusz felborult, és egy tóba zuhant Tovább olvasom