Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Az ENSZ Közgyűlése törvénytelennek minősítette az orosz annexiót

Az amerikai kongresszus is támogatja Kijev megsegítését és Moszkva szankcionálását.
Másodjára megszavazta az IMF által kért megszorításokat az ukrán parlament

Második nekifutásra ugyan, de megszavazta az ukrán parlament csütörtökön azokat a gazdasági intézkedéseket - köztük az adóemelést és egyes állami támogatások csökkentését -, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a csőd szélén álló országnak folyósítandó hitel feltételeként szabott meg.

Az IMF 18 milliárd dolláros (négyezer milliárd forint) kölcsönt ajánlott fel Ukrajnának, de a kijevi parlament elsőre nem fogadta el a hitel lehívásához szükséges gazdasági reformcsomagot, azt csak a 450 fős ház 189 tagja támogatta. Később azonban másodszor is szavazásra bocsájtották a megszorításokat tartalmazó jogszabályt, és végül a 321 jelen lévő honatyából 246-an megszavazták azt.

Az Arszenyij Jacenyuk ügyvezető miniszterelnök által benyújtott törvény egyebek mellett növeli az ásványolaj-, alkohol- és dohánytermékekre kivetett jövedéki adókat, és egyes területeken csökkenti az állami ártámogatást. A megszorításoktól csak az idén 25 milliárd hrivnyás (511 milliárd forintos) spórolást remél a kormány.

Az ideiglenes ukrán vezetés egyébként már az előző nap megkezdte a megszorításokat, miután 50 százalékos gázáremelést jelentett be május elsejei hatállyal. Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy az IMF pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

Jacenyuk szerint Ukrajnának a következő két évben nagyjából 25 milliárd dolláros külső finanszírozásra lesz szüksége. Ebben az IMF mellett az EU is besegít egy 11 milliárd eurós csomaggal, és várhatóan az Egyesült Államok is nyújt majd hitelt az országnak.

Ugyanakkor elemzők korábban arra is emlékeztettek, hogy Kijev korábban többször megszegte az IMF-fel kötött megállapodásait.

Egyelőre nem oszlatják fel az önvédelmi csoportokat

A Krím félszigeten hetekkel ezelőtt alakult és a fontos intézményeknél máig őrséget adó önvédelmi csoportokat, a druzsinákat egyelőre nem oszlatják fel - mondta el az MTI tudósítójának a szimferopoli parlament épülete előtt szolgálatot teljesítő egység ügyeletes vezetője csütörtökön.

A magát Romannak nevező egyenruhás férfi közölte, továbbra is védelmezik a Krím életfontosságú létesítményeit a "provokációkkal szemben".

Kollégája, Alekszandr elmondta, hogy egyebek között védik a kormány épületét, a külügyminisztériumot, az elnöki hivatalt és egyéb fontos helyeket.

"Továbbra is előfordulhatnak provokátorok, ahogy korábban is érkeztek Nyugat-Ukrajnából" - mondta a Krím AK (Autonóm Köztársaság) Druzsinája feliratú piros karszalagot viselő terepruhás férfi.

Hozzátette, még a március 16-i függetlenségi népszavazás előtt volt olyan eset, hogy ukrán radikálisok érkeztek a Krímbe, akiket leszállítottak a vonatról és lefegyvereztek. "Ezek második Kijevet akartak itt rendezni" - utalt az ukrán fővárosban lezajlott korábbi véres összecsapásokra.

Állítása szerint a fegyvertelen önvédelmi csoportok megalakulása óta harmadára csökkent a bűnözés a Krímben.

A "druzsinnyikok" nem engednek közel idegeneket az általuk őrzött épületekhez, mindenkit ellenőriznek. Szerveződésük nem legitim, mégis a nap 24 órájában rendvédelmi feladatot látnak el. Korábban a katonai létesítményeknél vigyáztak arra, hogy azokból ne kerüljenek ki fegyverek.

A szimferopoli parlament épülete körül, a bejáratoknál csütörtökön néhány tucatnyi terepruhás druzsinnyik alkotott sorfalat.

Az önvédelmi csoportok bizalmatlanok a sajtósokkal szemben, az MTI tudósítójának minden "közeledési kísérletnél" igazolvánnyal kellett megnyugtatnia őket, hogy valóban újságíró.

A parlamenttől néhány száz méterre fekvő Lenin téren, a kormány épülete előtt összezáró terepruhások szinte fenyegető módon közeledtek az MTI tudósítójához, amikor az tisztes távolból fotózta az épületet. "Mit fotóz itt minket, hogy aztán lelőjenek bennünket? Honnan jött, van igazolványa?" - kérdezte egyikük.

A druzsinák tagjai elfordítják arcukat, amikor fotósokat látnak, és nem szívesen nyilatkoznak a médiának.

A kormányépületnél egyébként két autóbusznyi állig felfegyverzett, golyóálló mellényt viselő orosz katona is felügyelte a rendet. Egyikük elmondta, hogy a helyzet csendes a városban, mindenki boldog, örül.

Az MTI tudósítója is azt tapasztalta, hogy Szimferopol belvárosában teljes a nyugalom, mintha egy álmos vidéki kisváros élné az életét, az utcákon nincs semmilyen fokozott rendőri vagy katonai jelenlét.

Az amerikai kongresszus támogatja Kijev megsegítését és Moszkva szankcionálását

Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazott csütörtökön egy törvénytervezetet, amely a Krím annektálása miatt Oroszország szankcionálásáról és Ukrajna gazdasági támogatásáról rendelkezik.

A szenátus közfelkiáltással, a képviselőház pedig 399:19 arányban fogadta el a törvénytervezet két, egymástól kissé különböző verzióját. Ezeket azonban várhatóan még a nap folyamán összeegyeztetik és továbbítják a Fehér Háznak. A jogszabálytervezet megszavazása a szolidaritás kifejezése volt Barack Obama elnökkel, aki eddig rendeletileg hirdetett meg szankciókat Oroszország ellen.

A szavazást megelőzően a szenátusi demokraták - és velük együtt az amerikai kormány - lemondtak arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap kvótareformjához kössék az Ukrajnának nyújtandó 1 milliárd dolláros hitelgaranciát.

Az amerikai szankciók a demokratikus ellenzékkel szembeni fellépésért és az ukrajnai invázióért felelős személyeket veszik célba.

A törvénytervezet szenátusi változata 50 millió dollár irányoz elő az ukrajnai demokratikus kormányzás és a korrupcióellenes harc finanszírozására. További 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió és a közép- és kelet-európai országok közötti biztonsági együttműködés megerősítésére, valamint az Ukrajnának és a térség országainak szánt védelmi és biztonsági segítségnyújtás finanszírozására.

Az ENSZ Közgyűlése törvénytelennek minősítette az orosz annexiót

Határozatban foglalt állást Ukrajna területi épségének sérthetetlensége mellett és törvénytelennek minősítette a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását csütörtökön az ENSZ Közgyűlése.

A Közgyűlés határozatát, amely nem kötelező érvényű, 100 tagállam támogatta és 11 szavazott ellene, 58 tartózkodás mellett. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama támogatta Ukrajnát.

A határozat értelmében a félsziget sorsáról döntő népszavazás érvénytelen volt. A dokumentum az ukrajnai helyzet békés rendezése érdekében arra szólította fel a feleket, hogy haladéktalanul kezdjenek közvetlen párbeszédbe.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a hasonló tartalmú határozat elfogadását Oroszország vétója akadályozta meg. A világszervezet 15 tagú fő biztonságpolitikai döntéshozó szerve eddig így is nyolc alkalommal tűzte napirendjére az ukrajnai válság megvitatását.

Nyugati diplomaták szerint a közgyűlési határozat támogatottsága - az agresszív orosz lobbytevékenység dacára - nagyobb volt a vártnál.

A fórumon Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az állandó BT-tag Oroszország, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság szavatolása lenne, lábbal tiporta Ukrajna területi épségét és egységét. Szavai szerint támogatja az ENSZ Alapokmányát, aki igennel szavaz, aki pedig nemmel voksol vagy tartózkodik, az pedig aláaknázza azt.

Vitalij Csurkin orosz nagykövet, aki a határozat elutasítása mellett korteskedett, kijelentette, hogy a Krím ügyében történelmi igazságtalanságot igazítottak ki, és hogy a félsziget lakossága az önrendelkezés jegyében az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. Csurkin a határozatot konfrontatívnak, a referendum eredményének megkérdőjelezését pedig kontraproduktívnak nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Twitter után a YouTube-ot is betiltották Törökországban

Olyan hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken állítólag a török külügyi és védelmi felső… Tovább olvasom